W Bretonskiej kuchni u Gosi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Aniu Zielona, no to pech ze musiałaś się zadowolić tylko kanapka, no ale tak niestety wygląda życie jest jak się pracuje. :wink:

Fela, milo ze zajrzałaś :wit .O tym kwiatku nigdy nie słyszałam, je się sieje ? W tym roku tez zasiałam pełno kwiatków jednorocznych ale wszystkie były nieładne, byłam strasznie rozczarowana.
Kurki nie wyglądają na zmarzluchy, a te czarne to nawet wyfruwają z kurnika jak im drzwi otwieramy do ogrodu. hhih. Nawet jeśli pada to jakoś im to nie przeszkadza, jak duuuzo pada to się kryją pod kurnikiem.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Z przyjemnością zjedliśmy kisz z pieczarkami i boczkiem. W przepisie, na opakowaniu było napisane, żeby dodać jedno jajko, ale dodałam trzy, tak jak ty Gosiu, bo jedno to zdecydowanie za mało. Zawsze pozostaje nam niezjedzona druga połówka, którą zjadamy następnego dnia. O dziwo, ta odgrzewana (w piekarniku) wydaje mi się nawet smaczniejsza. I to jest super informacja dla singli! Poza tym myślę, że z kurkami ta potrawa może być jeszcze smaczniejsza. Mam też ochotę zrobić tę jabłeczną, ale nie dla mnie desery. Ważę 63,5 kg i pan doktor powiedział wczoraj, że nie mogę już więcej tyć. Może kiedyś jednak się skuszę, bo takie tarty jadłam w restauracjach i bardzo mi smakowały, a Twój przepis wydaje się pyszny.
Sprawa z przepisem na noże ma się podobnie jak ze ślimakami. Gdy są zbyt dlugo pieczone stają się gumowate i pewnie z tego powodu spotykałam się z nienajlepszą opinią Polaków o ślimakach, choć to takie delicje.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Fela, no to strasznie się ciesze ze znalazłaś dobre ciasto ! Często jest tak ze potrawa po "przeleżeniu" jest lepsza. No i ciesze się tez ze zaryzykowałaś pierwsza by upiec kisz !!
Ciasto z jabłkami nie jest wysoko kaloryczne... tak mi się wydaje :;230 . Nie narzekaj masz tylko 63kg ! ;:224
Co do "noży" może się kiedyś wybierzemy razem na połów ;:88, byloby zabawnie ;:80
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Pomysł połowu bardzo mi się podoba zwłaszcza z zawodami o największą ilość złapanych noży. Będzie śmiesznie! Dziś imieniny M i kiedy spytałam go co mogę przygotować mu smacznego, odpowiedział - Przecież był już kisz! Tak oto, Gosieńko droga, potrawa ta nabrała rangi świątecznego dania. :D
Aniołowie podlali ogródek, a teraz świeci słoneczko. Wierzę, że u Ciebie też. :D
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

A ja pojechałam do tesco po ciasto francuskie i nie mieli :shock: Pusta lodówka, bałagan, jakieś przecenione strudle zwalone na stertę ;:223 A miało być tak smacznie na kolację :roll:
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Zielona_Ania pisze:A ja pojechałam do tesco po ciasto francuskie i nie mieli :shock: Pusta lodówka, bałagan, jakieś przecenione strudle zwalone na stertę ;:223 A miało być tak smacznie na kolację :roll:
OH ! ;:111
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

No to zrobiłam to z jabłkami. P Y C H A Najlepsze kiedy jeszcze trochę ciepłe, chrupiące. Dałam dużo cynamonu i było cudnie, pachniało w całym domu. Szkoda, że tak mało było :;230 A i mojej córci smakowało, a ona to kaprysi ostatnio.
Na drugi dzień zrobiłam deko zmodyfikowany przepis: do wylania na jabłka dodałam jeden składnik - serek mascarpone (ten, co się daje do tiramisu). No i 3 jajka zamiast 1, z białek ubiłam pianę z cukrem i dałam na wierzch. Było zupełnie inne w smaku, mokre w srodku i ciut gumowate. Jak poleżało kilka godzin, to się zrobiło pyszne. Tylko było brzydkie, bo ta "beza" na wierzchu mi się przypaliła :;230
Teraz czekam na niedzielę (bo od poniedziałku jestem na diecie) i zrobię ciasto z mąki ziemniaczanej, 10 minut się piecze. Nie mogę się doczekać, pewnie zrobię też jeszcze raz to z jabłkami.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Tula super ze ci i dzieciątku ciastko smakowało ! Mówisz mascarpone ! uwielbiam mniam; tiramisu tez !

Mam przepis na takie tiramisu z jabłkami , pycha , jest lżejszy niż ten "prawdziwy" na bazie kawy.
Spróbuje twój zmodyfikowany przepis i jak piszesz nie bójmy się cynamonu ! ;:138
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1343
Od: 10 lut 2009, o 22:43
Lokalizacja: prawie Wrocław

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu- no żenialny ten Twój nowy wątek! Widzę, że będę ściągać od Ciebie nie tylko przepisy na gnojóweczki :;230 Ja w kuchni czuję się jak dziecko we mgle, ciasto Dr. Oetkera potrafię zepsuć ;:223 Ale te Twoje przepisy (no- większość 8-) ) wydają się wykonalne... Będę próbować, Tesco z mrożonym ciastem francuskim mam pod ręką :lol:
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Dzisiaj Gosiu mam w lodówce cztery nogi. Dwie należały do kurczaka, pozostałe do królika. Masz może jakiś pomysł ? Prezentowanej przez Ciebie ostatniej potrawy nie zaserwuję w swojej kuchni, bo M nie lubi ani ryżu, ani żadnych kasz.
Niebo strasznie brudne i leje bez przerwy. Jedyna pociecha, że jest dość ciepło, chociaż przy tym wietrze kury pewnie też skurczone chodzą.
Zielona Aniu, moja koleżanka kupowała mule w polskich supermarketach, więc może i Tobie się uda. Z nożami gorzej, bo i u nas nie widziałam aby je sprzedawano, chociaż muszelki, podobnie jak Ty, znajduję na plaży. Mając na uwadze jednak specyfikę polowu, wcale się nie dziwię, że nie można ich kupić.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Felu, małże, krewetki czasem kupuję ( choć jem potem sama- nie potrafię przekonać rodziny do takich specjałów). Tylko małże to bez skorupek kupuję, samo mięsko :D
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witaj Dagmaro :wit , pamiętam Cie z naszych dyskusji o gnojówkach. Tym razem ładniej pachnie ! :tan .
Ja tez nie jestem super kucharka, nie lubię zbytnio tracić czasu w kuchni, dlatego wiec szukam ciągle przepisów łatwych i krótkich w przygotowaniu :wink: Jeśli kiedyś zrobisz coś z ciasta to koniecznie napisz, jak ci wyszło.

Aniu, jaka szkoda ze musisz jeść sama, nie wiedza co tracą ! A kupujesz mrożone czy tez zdarzają się świeże ?

Fela, co do polek z korczaka nie mam nic specjalnego, ale za to próbowałaś już królika w musztardzie "ancienne" ?
Dla wytłumaczenia, to nie jest ta bardzo ostra "dijon" tylko ta co ma ma cale ziarenka musztardy lub gorczycy, wyczytałam ze w Polsce nazywają ja "musztarda francuska". Jest o wiele słabsza niż ta "dijon" i ma dobry smak , to moja ulubiona.

Tak wiec przepis na królika, ale nic nie przeszkadza byś ugotowała tylko nogi :D

1 królik pokrojony na kawałki
50 g maki
2 marchewki
1 cebula
oliwa do smażenia
20 cl białego wina
"Bouquet garni" czyli przyprawy takie jak: tymianek, liść laurowy, cząber jest doskonały do królika, pietruszka.
sol, pieprz
200g pieczarek
200cl śmietany
4 łyżki musztardy


Obtoczyć królika w mace.
Marchewkę pokroić w rondelki.
cebule pokroić w cienkie plasterki

W garnku podgrzać oliwę, zarumienić królika przez 2min, i odłożyć na bok.
Marchew i cebule smażyć przez minute, włożyć królika dodać wino i przyprawy. Posolić po pieprzyc, wymieszać.
Gotować przez 40min.

W miedzy czasie, pokroić pieczarki (jeśli są duże) i usmażyć na patelni.

Wyciągnąć królika.
Wlać śmietanę i musztardę do garnka. Powolutku gotować , i mieszać nigdy na wielkim ogniu bo się sos zważy.
Na koniec dodać pieczarki.

My jemy z makaronem ;:137


Moj M, tylko tak głowa kiwa i pyta: a przepis na "FAR BRETON" dałaś ?
NO NIE, rzeczywiście z głowy mi wyleciało.

Tak wiec proste ciastko, dzieci lubią. Na podwieczorek jak byk :D

Far Breton

200g maki
200g cukru
4 jajka
1 l mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
300 g śliwek. Ja daje już bez pestek, ale jak komuś nie przeszkadza plucie to może z pestka hihii

ewentualnie
Rum, zamoczyć śliwki w rumie.
i masło słone , pokroić na cienkie plasterki położyć na ciasto i do piekarnika

Wymieszać wszystkie składniki (bez śliwek) , wlać do garnka i na małym gazie ciągle mieszając do czasu gdy ciasto trochę zgęstnieje wylać do blaszki. Wcześniej ja wysmarować masłem. Wrzucić śliwki, słyszałam ze można śliwki obtoczyć w mace by nie opadły na dno. Osobiście próbowałam kilka razy, i za każdym razem i tak opadły, wiec już nie obtaczam.
Mozna na wierzch dodać słone masło.
Do piekarnika ok 180° na jakieś 50min. ;:137

Tak mi się zachciało ciastka ze lecę je robić :tan
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

W końcu udusiłam młodego kogutka z marchewką i groszkiem. Już zjedliśmy. Ale przepis na królika bardzo mi się podoba, tymbardziej będzie się podobał M, bo on właśnie tę musztardę lubi najbardziej i jada z nią nawet ryby. Nawet przyszedł, aby zobaczyć Twój przepis.Brakuje mi tylko pewnych składników, może jutro kupimy, bo dziś leje cały dzień.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Znowu pyszności gotujecie :D
Co do owoców morza, to raczej kupuję mrożone. Chociaż kuszą mnie takie duże krewetki, są ładne, ale zupełnie nie wiem jak je przyrządzić. Małe to robię w sosie do spaghetti albo daję na pizzę.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Aniu mam super przepis na krewetki, palce lizać. Podam ci już niebawem

zrobiłam wczoraj "Far breton". Chciałam dodać ze: Śliwki są suszone nie świeże, są już bardzo słodkie tak ze można dać bez problemu mniej cukru.
Na wysmarowana masłem blaszkę wysypałam trochę maki, ciasto się wtedy mniej klei.
Wszystkim smakowało ;:137

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”