95. Czeresnówka
3 kg niewydrylowanych czereśni
1 litr miodu(ja mam prawie zawsze wielokwiatowy ale może być każdy inny)
2,5 litra alkoholu o mocy 65% (używając mocniejszego można później dodać przegotowanej wody)
0,5 cukru(nieobowiązkowo ja dodaję dodatkowo bo lubię słodkie)
Czereśnie wrzucamy do szklanego słoja,zalewamy alkoholem(tak aby przykryły wszystkie owoce).Po tygodniu jak trochę puszczą owoce wlewamy cały miód.Co jakiś czas intensywnie mieszając słojem aby miód szybciej się rozpuścił.
Jak to się wszystko pięknie wyklaruje i porozpuszcza( po około 1,5-2 miesiącach) próbujemy i dosładzamy,dolewamy wody do tego stopnia aby nam smakowała.Ja często w ostatniej fazie dosładzam,dolewam trochę wody przegotowanej i odstawiam na dwa tygodnie.Po tym czasie wlewam do butelek.Zalakować i nie otwierać(i nie podpijać na pocieszenie można czereśnie zjeść

).Nadaje się do spożycia po około trzech miesiącach,dobra jest po roku a najlepsza po dwóch latach.