Mój ogród - Ewelina - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelino, zdjęcia śliczne. Bardzo sie cieszę, że wróciłaś. Brakowało mi Twojej pozytywnej enegrii.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Teraz nieco wieści z ogrodu...
Przetrwał wakacyjne "osierocenie",okresową suszę, ale nie sprostał nawałnicy z końca VII. Gdy wyruszyliśmy w Bieszczady nad Poznaniem przeszła wichura :cry: To nic ,że poszarpała krzewy, kępy wysokich kwiatów, liście hortensji i dosłownie " położyła" dzielżany i inne takie... Najgorsze,że złamała wielką , rosnącą tuż przy domu sosnę, której 4 z 5-u konarów wpadły na teren sąsiada. Uszkodzeniu uległ fragment dachu na domu sąsiada, oraz nasze ogrodzenie, złamana sosna , a także pod ciężarem jej potężnych konarów brzoza i czubek świerka. Wierzcie mi, byłam załamana , gdy dotarły do mnie te wieści z domu... Popłakałam się , gdy po powrocie zobaczyłam , jak to wygląda( a było to już po akcji strażaków , którzy w nocy zdejmowali drzewo z dachu sąsiad). Czego nie zniszczyła wichura wydeptali dzielni strażacy. Co dziwne - sąsiadka twierdzi , że gwałtowny podmuch wiatru trwał dosłownie kilkanaście sekund...Całość wygląda żałośnie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz , po powrocie , główkuję co z tym miejscem dalej zrobić ? Na razie usunięte zostały połamane świerk i brzoza.Trwa naprawa ogrodzenia(mur + powykrzywiane kute panele). Kikuty sosny sterczą , jak sterczały... Zastanawiam się , czy całkiem je usunąć , czy może przyciąć tylko trochę i pozwolić , by Hedera zabliźniła " kikuty"? Jak sądzicie? Może ktoś podsunie mi jakiś pomysł?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Uporządkowałam zaległe zdjęcia. Mimo ,że już wrzesień - ogród nadal jest zielony i kolorowy zarazem. Trawnik ma się dobrze, darń jest gęsta i soczyście zielona.Ciągle jeszcze kwitnie wiele kwiatów - róże,nachyłki, rudbekie, mieczyki, dziwaczki, turki, pelargonie, bidensy, delosperma, portulaka, hortensje, dzielżany, dalie., sundaville, ..można by długo wymieniać kwiaty letnie , a tu już powoli dołączają jesienne - wrzosy, zimowity, cyklameny, chryzantemki,sadziec, świecznica,wielobarwne marcinki... Zamiast je opisywać , lepiej pokażę . Rozpoczynam prezentację:
Obrazek Obrazek
Ogólne widoczki na ogrodowe rabatki

Obrazek Obrazek
i szalejące w balkonowych skrzynkach pelargonie z bidensami.

Obrazek Obrazek
Nieśmiało wychodzą z ziemi Cyklameny

Obrazek Obrazek
a na skalniaku wytrwale nadal kwitnie Delosperma.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

JAŚMIN kwitnie ponownie i słodko pachnie... Rozrósł się w donicy tak bardzo ,że całkiem zagłuszył posadzony razem z nim HELIOTROP.No, trudno :(

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
A to posadzone pod koniec lipca LILIE - rosną jak na drożdżach, mają pączki , więc niewykluczone , że niebawem zakwitną !

Obrazek Obrazek
Jesienne ZAWILCE JAPOŃSKIE

Obrazek Obrazek
Nieco sponiewierane przez wiatr DZIELŻANY

Obrazek Obrazek
Kwitną ostatnie , pojedyncze kwiatki CLEMATISÓW

Obrazek Obrazek
Niestrudzenie pracują NACHYŁKI , a po sąsiedzku ( też niestrudzenie) rozbił sieć pająk-olbrzym- brrrr !

Obrazek Obrazek
Tunbergia ( zwana czarnooką Zuzią) jeszcze ma kwiatki, podobnie jak rozchodnik na skalniaczku

Obrazek Obrazek
Wielka kępa HOSTY w tym roku obsypana była kwiatami, obok - LIATRA KŁOSOWA

Obrazek Obrazek
Niebieski i biały ROZWAR WIELKOKWIATOWY

Obrazek Obrazek
Na rabacie TURKI vel AKSAMITKI, a na ganku, a w donicach CHRYZANTEMKI-znak nadchodzącej jesieni

Obrazek Obrazek
Rabata przy tarasie i PELARGONIE witające gości przy wejściu

Obrazek Obrazek
Takie sobie widoczki...

Obrazek Obrazek
SUNDAVILLE i ZIMOWITY JESIENNE rozpoczynające kwitnienie.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ewelinko, to nieładnie wygląda.
Obrazek

Albo ściąć czysto, albo zapakować do środka kilka puszek Funabenu.
Bo jak zacznie sie próchnica, to żeby nie przeszła na kolejne konary.
A one po ogłowieniu, powinny sie powoli odrodzić ( daj Boże),
bo czwarty ma co fotosyntezować ze swojej czupryny.
I mam nadzieję, ze pomoże podźwignąć się rodzeństwu.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Haniu, chyba nie doczytałaś... Złamały się wszystkie konary , oprócz jednego. Strażacy zawezwani przez syna do interwencji - ściągnięcia drzewa z dachu sąsiedniego domu- zrobili to byle jak( no, zabezpieczyli, zdjęli z dachu, walnęli na kupę i pojechali). Teraz trzeba dopiero coś z tym zrobić i , oczywiście , nie zostanie tak , jak jest na zdjęciu - pokazałam stan , jaki zastaliśmy po powrocie z wakacji.
A co do fotosyntezowania... nie ma żadnej czupryny! Na końcu czwartego kikuta widać czuprynę , ale to zieleni się resztka skołtunionego bluszczu - hedery, a nie sosnowe igiełki.Nic więc się tu nie odrodzi , bo sosna to nie brzoza- nie odrośnie... Tak więc jedyne, co można zrobić to wyciąć lub, i nad tym właśnie się zastanawiam, porządnie przyciąć i skrócić wszystkie konary, zabezpieczyć , np.FUNABENEM i pozostawić w charakterze zielonego "memento" !
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

Witaj. Jesień za progiem a tu dalej tak pięknie jak zawsze. Szkoda tak pięknego świerku.., mnie się podoba ta druga możliwośc z zabazpieczeniem i pozostawienim resztek drzewa. Ale decyzję musisz podjąc sama. Pozdrawiam. Iwona
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Witaj Ewelinko!
Szkoda tej pięknej sosny, ale nie mam wątpliwości, że wymyślisz coś ekstra, jak zwykle.
Właśnie tak było z miejscem po daglezjach, dziś to uroczy zakątek.
Kolory i obfitość kwitnących roślin, nie zapowiadają jesieni w Twoim ogrodzie, jedynie te chryzantemy. :roll:
Skalniak wygląda niesamowicie z takim rozmysłem posadziłaś rośliny, że trudno się domyślić kiedy powstał.
Zdjęcia z wakacji piękne i widać, że wypoczęłaś.
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
BOzENA1542
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewelinko
pięknie u Ciebie tak kolorowo aż chciałoby się usiąść na tej ławeczce i podziwiać....i podziwiać ...a wszystko takie zadbane ,nie widać ,że byłaś na urlopie,ani jednego chwaścika nie zobaczyłam
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Oj natura lubi płatać figle , ja po piorunie straciłam co nieco ze sprzętu i się pocieszam że dobrze że tylko tyle a powinnam dać w kość M za to że antenę w ziemi zostawił :? szkoda tak dorodnych drzew na pewno coś wymyślisz :wink: te pieńki porośnięte ładnie wyglądają może ciut za wysokie ale tego ze zdjęcia nie da się ocenić jak się wtapiają w otoczenie :lol:
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Straszna szkoda tej sosny, była naprawdę piękna, ja bym jednak tych kikutów nie zostawiała
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Ewelino:-). Podziwiam Twój przepiękny ogród od momentu jak tylko pojawiłam się na forum. Zaglądam tu co jakiś czas i patrzę - pożeram wzrokiem Twoje pomysły i kompozycje. Jest to ogród, dzięki któremu można nasycić własną wyobraźnię, a właściwie pomóc jej w obmyślaniu czegoś do własnego ogrodu.
Zastanawiam się jak to jest ze szkodami jakie powstały w czasie wichury. Czy Ty odpowiadasz finansowo (ubezpieczenie) za szkody u sąsiada skoro drzewo rosło w Twoim ogrodzie i czy szkody powstałe na Twoim terenie będą pokryte z ubezpieczenia czy musisz wszystko opłacić sama?
Przepraszam za pytanie, ale właśnie takie mi się nasunęło, a sąsiadów ma się różnych więc lepiej coś na ten temat wiedzieć:-).
Pozdrawiam Właścicielkę przepięknego ogrodu, Ewa.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Byłam na grzybkach :) Pogoda piękna, las bajeczny ( a ja lubię las...), grzybobranie udane - czego chcieć więcej?
Grzybki prezentowały się bardzo urokliwie w trawie i we wrzosach...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A oto część plonów: Obrazek Obrazek

I dodam jeszcze ,że maślaczki smażone na maśle (pyszne i POTWORNIE niezdrowe ! ) oraz czerwone wino stanowiły "najsmaczniejsze" zwieńczenie udanej wyprawy :) :) :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dziękuję Wam za słowa pociechy i podpowiedzi w sprawie zagospodarowania zniszczonego fragmentu ogrodu. Chciałabym jak najszybciej przywrócić mu ładny wygląd...

kocica pisze:Witaj Ewelino:-). Podziwiam Twój przepiękny ogród od momentu jak tylko pojawiłam się na forum. Zaglądam tu co jakiś czas i patrzę - pożeram wzrokiem Twoje pomysły i kompozycje. Jest to ogród, dzięki któremu można nasyciś własną wyobraźnię, a właściwie pomóc jej w obmyślaniu czegoś do własnego ogrodu.
Zastanawiam się jak to jest ze szkodami jakie powstały w czasie wichury. Czy Ty odpowiadasz finansowo (ubezpieczenie) za szkody u sąsiada skoro drzewo rosło w Twoim ogrodzie i czy szkody powstałe na Twoim terenie będą pokryte z ubezpieczenia czy musisz wszystko opłacić sama?
Przepraszam za pytanie, ale właśnie takie mi się nasunęło, a sąsiadów ma się różnych więc lepiej coś na ten temat wiedzieć:-).
Pozdrawiam Właścicielkę przepięknego ogrodu, Ewa.
Ewo To miłe słowa... :oops: Zaglądaj do mnie śmiało i - nasycaj wyobraźnię ...To miło,że mój ogród może pomóc w projektowaniu Twojego :)
Co do pytań o odpowiedzialność finansową - szkody, jakie spowodowało złamane drzewo u sąsiadów , niestety, obciążają nas .Nie są wielkie , ale zawsze.Z kolei naprawa muru i uszkodzonych , kutych paneli, ich prostowanie, malowanie, itp.- to też nasze koszty. Na szczęście pokryje je ubezpieczenie OC, a także ubezpieczenie terenu posesji od "klęsk żywiołowych". Warto więc , jak widać , mieć tego typu ubezpieczenie, by choć finansowe straty nie były zbyt bolesne :(
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Zakwitły CYKLAMENY :)