Małe co nieco od Ave ...
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Małe co nieco od Ave ...
Postanowiłam otworzyc nowy wątek z różnymi "małymi co nieco" - może zawarte tu przepisy przypadną Wam do gustu
A dla ułatwienia Forumkom, korzystającym z moich przepisów i mnie samej też (przy odpowiadaniu na pytania : a gdzie jest...) w pierwszym poście daję sam spis, żeby łatwiej mi go było uaktualniać
Spis do Małe co nieco Ave
str. 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
Skrzydełka nadziewane
Piernik 4 tygodniowy
Tort makowy
Str. 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=14
Kurczak na porach
Surówka z marchewki
Koreczkowa Góra
Str. 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=28
Śledzie pod pierzynką
Śledzie w twarożku ze śmietaną
Szynka płonąca z żurawiną
Sałatka z tortellini
Zawijańce, roladki tatarskie
Str. 4 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=48
Łosoś pod żółtą pierzynką (AAnula)
Sałatka gyros
Str. 5 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=56
Rożki obfitości z języczkiem
Pasztet z selera
Gofry
Skrzydełka z miodem (Agrażka)
Naleśniki ze szpinakiem lub z warzywami
Grzanki francuskie
Str. 6 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=70
Naleśniki z owocami
Placuszki drożdżowe z jabłkiem
Placki z dyni
Sos koperkowo-czosnkowy
Gruszki pod puchem czekoladowym
Ciacho 3 Smaki
Sernik z rosą
Pierś kurczęcia w cieście francuskim
Str. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=84
Rybka na zimno
Paszteciki drożdżowe
Gołąbki znakomite
Str. 8 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=98
podłoże Mamy
Str. 9 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112
"podłoże" bez mięsa
Zupa ze świeżych ogórków
Kurczak w galarecie
Str. 10 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=126
Zupa krem z ogórków świeżych (Kryska)
Szaszłyki z kurczaka
Sałatka kolorowa
Kapuśniaczek
Paprykarz
Str. 11 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=140
Golonka na g(w)oździkach
Str. 13 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168
Rozmówki o pierogach
Str. 15 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=196
Deser na Poprawę Nastroju czyli Tiramisu
Str. 17 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=224
Pierogi - przepis na ciasto
Uszka
Piwoszki (Iwcia i Patyrek)
Str.18 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238
Filetowanie karpia (Hanka55)
Kilka porad dot. pieczenia sernika
Str. 20 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=266
Masy do wafli
Str. 21 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
Babeczki kruche
Str. 23 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=308
Przepis na Dzień dietetyczny
Sos czosnkowy - remake pewnej smacznej rozmowy
Str. 24 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322
Ryba w warzywach
Deser Czerwono-Biały (Gorąco-Zimny)
Str. 27 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=364
Pączki z filetów drobiowych
Str. 28. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=378
Pączki karnawałowe
Oponki serowe
Str. 29 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=392
Faworki
Róże karnawałowe
Faworkowe mrowisko
str. 32. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 259#676259
Zapiekanka makaronowa
str 39. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=532
Schab nadziewany na zimno
Biała kiełbasa na goraco (Daisy)
Barszcz biały, niebanalny
Zupa chrzanowa (Bishop)
Str 41. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=560
Sernik gotowany (An-ki)
Ciasto z białek (An-ki)
2 sposoby na przypaloną kapustę (za pośrednictwem Hanki55)
str 43, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 958#968958
Ciasto z rabarbarem i truskawkami (Listopadzik)
Kremik do ciast i pucharków (Beata55555)
Potrawka z kurczaka w różnych wersjach...
Sernik na zimno z owocami - mało słodki
str. 44, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 534#981534
Karczek w sosie własnym
str. 45, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 17#1078917
Suszone pomidory
Buraczki w 3 odsłonach
str. 47, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p1147705
Ciasto mandarynkowe
str. 49, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p1198132
Pasztet zwany znakomitym (Ewelina)
str. 50, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1215398
Ptysie z pieczarkami (i czerwonym barszczykiem)
str. 52, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p1247972
Ciasteczka z makiem (Ewelina)
str. 53, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1251733
Pierniczki (Nalewka)
Przepis na pierniczki
str. 54 http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=742
Farsz do pierogów ruskich i do pierogów z ziemniakami
Sałatka z selera naciowego i kurczaka (Mariolas)
str. 55 http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=756
Ciasteczka z jabłkiem (Mariolas)
str. 56 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1259549
Indyk pieczony (Judyta)
Kurczak nadziewany po polsku (@.monka)
Indyk faszerowany po warszawsku (Judyta)
str. 57 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=784
Raport z indyka (Nalewka)
Babeczki-mufinki
Śledź pod pierzynką (Ewelina) ? ja podpowiem, że pod zieloną pierzynką?
str. 58 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=798
Terrina (Liska)
Pleśniak a'la schabowy (Empuza)
Ogórki z jajecznym farszem (Empuza)
cz. 2 - str. 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1269208
1. Keks z kapusty, mięsa mielonego i suchego ryżu (Hanka55)
cz. 2 ? str. 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p1430152
Bombery (Liska)
cz.2 ? str 3 http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 9&start=28
Szybkie racuszki (Romualda Wilczak)
cz.2 - str.4 http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 9&start=42
Przepis na ciasto pierogowe i farsz kapuściano-grzybowy (Tara)
cz. 2, str. 4. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=42
Pierniczki bakaliowe Elizy (Ewelina)[/quote]
A dla ułatwienia Forumkom, korzystającym z moich przepisów i mnie samej też (przy odpowiadaniu na pytania : a gdzie jest...) w pierwszym poście daję sam spis, żeby łatwiej mi go było uaktualniać
Spis do Małe co nieco Ave
str. 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
Skrzydełka nadziewane
Piernik 4 tygodniowy
Tort makowy
Str. 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=14
Kurczak na porach
Surówka z marchewki
Koreczkowa Góra
Str. 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=28
Śledzie pod pierzynką
Śledzie w twarożku ze śmietaną
Szynka płonąca z żurawiną
Sałatka z tortellini
Zawijańce, roladki tatarskie
Str. 4 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=48
Łosoś pod żółtą pierzynką (AAnula)
Sałatka gyros
Str. 5 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=56
Rożki obfitości z języczkiem
Pasztet z selera
Gofry
Skrzydełka z miodem (Agrażka)
Naleśniki ze szpinakiem lub z warzywami
Grzanki francuskie
Str. 6 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=70
Naleśniki z owocami
Placuszki drożdżowe z jabłkiem
Placki z dyni
Sos koperkowo-czosnkowy
Gruszki pod puchem czekoladowym
Ciacho 3 Smaki
Sernik z rosą
Pierś kurczęcia w cieście francuskim
Str. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=84
Rybka na zimno
Paszteciki drożdżowe
Gołąbki znakomite
Str. 8 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=98
podłoże Mamy
Str. 9 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112
"podłoże" bez mięsa
Zupa ze świeżych ogórków
Kurczak w galarecie
Str. 10 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=126
Zupa krem z ogórków świeżych (Kryska)
Szaszłyki z kurczaka
Sałatka kolorowa
Kapuśniaczek
Paprykarz
Str. 11 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=140
Golonka na g(w)oździkach
Str. 13 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168
Rozmówki o pierogach
Str. 15 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=196
Deser na Poprawę Nastroju czyli Tiramisu
Str. 17 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=224
Pierogi - przepis na ciasto
Uszka
Piwoszki (Iwcia i Patyrek)
Str.18 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238
Filetowanie karpia (Hanka55)
Kilka porad dot. pieczenia sernika
Str. 20 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=266
Masy do wafli
Str. 21 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
Babeczki kruche
Str. 23 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=308
Przepis na Dzień dietetyczny
Sos czosnkowy - remake pewnej smacznej rozmowy
Str. 24 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322
Ryba w warzywach
Deser Czerwono-Biały (Gorąco-Zimny)
Str. 27 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=364
Pączki z filetów drobiowych
Str. 28. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=378
Pączki karnawałowe
Oponki serowe
Str. 29 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=392
Faworki
Róże karnawałowe
Faworkowe mrowisko
str. 32. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 259#676259
Zapiekanka makaronowa
str 39. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=532
Schab nadziewany na zimno
Biała kiełbasa na goraco (Daisy)
Barszcz biały, niebanalny
Zupa chrzanowa (Bishop)
Str 41. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=560
Sernik gotowany (An-ki)
Ciasto z białek (An-ki)
2 sposoby na przypaloną kapustę (za pośrednictwem Hanki55)
str 43, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 958#968958
Ciasto z rabarbarem i truskawkami (Listopadzik)
Kremik do ciast i pucharków (Beata55555)
Potrawka z kurczaka w różnych wersjach...
Sernik na zimno z owocami - mało słodki
str. 44, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 534#981534
Karczek w sosie własnym
str. 45, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 17#1078917
Suszone pomidory
Buraczki w 3 odsłonach
str. 47, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p1147705
Ciasto mandarynkowe
str. 49, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p1198132
Pasztet zwany znakomitym (Ewelina)
str. 50, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1215398
Ptysie z pieczarkami (i czerwonym barszczykiem)
str. 52, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p1247972
Ciasteczka z makiem (Ewelina)
str. 53, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1251733
Pierniczki (Nalewka)
Przepis na pierniczki
str. 54 http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=742
Farsz do pierogów ruskich i do pierogów z ziemniakami
Sałatka z selera naciowego i kurczaka (Mariolas)
str. 55 http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=756
Ciasteczka z jabłkiem (Mariolas)
str. 56 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1259549
Indyk pieczony (Judyta)
Kurczak nadziewany po polsku (@.monka)
Indyk faszerowany po warszawsku (Judyta)
str. 57 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=784
Raport z indyka (Nalewka)
Babeczki-mufinki
Śledź pod pierzynką (Ewelina) ? ja podpowiem, że pod zieloną pierzynką?
str. 58 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=798
Terrina (Liska)
Pleśniak a'la schabowy (Empuza)
Ogórki z jajecznym farszem (Empuza)
cz. 2 - str. 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1269208
1. Keks z kapusty, mięsa mielonego i suchego ryżu (Hanka55)
cz. 2 ? str. 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p1430152
Bombery (Liska)
cz.2 ? str 3 http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 9&start=28
Szybkie racuszki (Romualda Wilczak)
cz.2 - str.4 http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 9&start=42
Przepis na ciasto pierogowe i farsz kapuściano-grzybowy (Tara)
cz. 2, str. 4. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=42
Pierniczki bakaliowe Elizy (Ewelina)[/quote]
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Piernik
Skrzydełka nadziewane - przepis autorski
Składniki:
8-10 szt skrzydełek drobiowych większych (z kurczaka)
1/2 kg mięsa mielonego
(może być pół na pół wieprzowe z drobiowym, albo jak mielone jest tłuściejsze, kupuję trochę łopatki i skręcam w maszynce do mięsa dodając do mielonego, ale w sumie mięska powinno być tyle ile podałam)
10-15 dkg watróbki drobiowej
30 dkg pieczarek
1 duży pęczek natki pietruszki
2 cebule (1,5 +0,5)
1/3 szkl bulionu grzybowego (zrobionego z 1/2 kostki)
tłuszcz do wysmarowania blachy
1 łyżka masła
Przyprawy:
1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego lub sojowego
1-1,5 łyżeczki vegety
1/2 łyżeczki ziołowej przyprawy do mięsa grill (Kamisa)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 -1 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 ząbek czosnku (przez praskę lub bardzo drobno pokrojony)
przyprawa do kurczaka (do posypania przed pieczeniem)
przyprawy można też skomponowac samemu
Sypkie przyprawy można wsypać do miseczki i dodać hurtem do masy:)
Wykonanie
1.
Rozpuszczamy bulion grzybowy (1/2 kostki) w 1/3 szklanki gorącej wody.
2.
Przygotowujemy tuszki ze skrzydełek, czyli wyciągamy kostki z 2/3 dlugości skrzydełka.
Jeśli ktoś jest zainteresowany sposobem wyciągania kostek ze skrzydełek - podajcie na PW adres mailowy i prześlę krótki kursik
Chowamy je do lodówki.
3.
Pieczarki myjemy, kroimy na dość duże kawałki, podduszamy na łyżce masła. Potem albo siekamy na drobniutko, albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (o większych oczkach) - ja właśnie tak robię
4.
Na pozostały po pieczarkach tłuszcz wrzucamy 1,5 szt pokrojonej cebuli i pieczemy do zeszklenia. Ja kroję cebulę grubiej , bo potem przepuszczam ja (podobnie jak pieczarki) przez maszynkę do mięsa.
Jeśli tłuszczu jest za mało podlewamy cebulę 2-3 łyżkami bulionu grzybowego.
5.
Na drobnych oczkach w maszynce do mięsa mielimy wątróbkę.
6.
Do jednego naczynia wkładamy:
mięso mielone + wątróbkę + pieczarki + cebulkę + 1 jajo + przyprawy - całość mieszamy dokładnie, na koniec dodajemy pokrojony pęczek natki pietruszki.
Ja w tym momencie nie dodaję już soli, bo sporo składników przyprawowych ma ją w sobie.
Ale każdy może dosmaczyć farsz wg własnego gustu
7.
Nadziewamy farszem skrzydełka. Należy to robic delikatnie, nie siłowo )) żeby nie poprzerywać skóry na skrzydełkach, najlepiej wykorzystać własne rączki ))
Ja mam przy maszynce do mięsa taka końcówkę do napełniania osłonek wędliniarskich i z niej korzystam przy napełnianiu skrzydełek.
8.
Otwór przez który napełnialiśmy skrzydełka "zamykamy" wykałaczką, albo zaszywamy nicią.
UWAGA - nie należy nakładać farszu za dużo, bo w trakcie pieczenia skóra skrzydełka "kurczy się" i za duża ilość farszu może spowodować pękanie skrzydełek.
9.
Nadziane skrzydełka posypujemy przyprawa do kurczaka, układamy na natłuszczonej blasze, pomiędzy tuszki wkładamy piórka tłuszczu i pokrojoną połówkę cebuli. Podlewamy bulionem grzybowym.
Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 1,5 godziny.
Po pierwszych 15 minutach możemy przykryć np. folia aluminiową i zdjąć ją 10-15 minut przed końcem pieczenia, żeby skrzydełka się zrumieniły. W trakcie pieczenia polewamy skrzydełka wytworzonym sosem.
Podajemy na gorąco, z ziemniakami, kluseczkami lub ryżem, albo na zimno jako dodatek do pieczywa.
Piernik 4 tygodniowyz przepisu Holly z WŻ http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis20411.html
bakalie - orzechy, śliwki suszone, morele, skórka pomarańczowa, rodzynki - mielę w ten sposób, że łaczę "twarde z miękkim" czyli orzechy z morelą, orzechy ze śliwką - wtedy się nie zbrylają
surowe ciasto po odleżeniu 3-4 tygodni staje się bardzo gęste - idealne do formowania, wycinania pierniczków - jest klejące, ale wystarczy podsypać blat mąką
piernik piecze się dosłownie tylko do chwili jak jest już suchy, (sprawdzic patyczkiem - jest suchy), wtedy piernik nie będzie twardy, szybko mięknie
Na mięknięcie piernika dobrze robi obłożenie go świeżymi kromkami chleba (trzeba je co jakiś czas wymieniac na świeże).
2-3 dni przed świętami przekładam piernik powidłami śliwkowymi z czekoladą . Taki piernik może leżeć w chłodnym miejscu nawet 2-3 tygodnie i nic mu nie jest.
Wykonanie:
Może komuś się przyda Fotorelacja z mojego pierwszego pierniczenia ;))))
na poczatku było tak, piernik stał sobie w piwnicy i dojrzewał aż przyszedł do domku...
podzieliłam ciasto na 4 części i każdą po kolei, "ocieplałam" w rękach
przycięłam papier na wymiar spodu blaszki, posmarowałam tłuszczem
rozłozyłam przeciętą torbę filiową, a na niej odpowiadający długości papieru, kawałek piernikowego ciasta
potraktowałam ciasto wałkiem (w srodku folii), rozwałkowało się znakomicie, na jednakową grubość
położyłam na pierniku przycięty, natłuszczony papier, okroiłam nadmiar, odwróciłam całośc "do góry nogami" i trzymając ten papier odkleiłam folie od piernika (papier znalazł się na spodzie)
papier z piernikiem wyladował na blaszce, dogniotłam te kawałki , które brakowały w narożnikach i zgodnie z wieloma sugestiami został potraktowany widelcem
piekłam po dwa kawałki na raz (w dwóch takich samych blaszkach) , przez niecałe 20 minut. Zapach w domu był nieziemski, bez przerwy ktos zaglądał Z tego odkrawanego ciasta co zostało, rozwałkowanego bardzo cieniutko, upiekłam pierniczki.
potem przełożony papierem, otoczony kromkami swieżego chleba, zawinięty w ściereczkę i włożony do foliowej torby, piernik poszedł sobie leżakować na chłodna podłogę (z płytek). Chleb zmieniałam na świeży co 1-2 dni a piernik miękł, miękł, miękł...
A kilka dni przed świętami przełożyłam masami i oblałam czekoladą.
Składniki:
8-10 szt skrzydełek drobiowych większych (z kurczaka)
1/2 kg mięsa mielonego
(może być pół na pół wieprzowe z drobiowym, albo jak mielone jest tłuściejsze, kupuję trochę łopatki i skręcam w maszynce do mięsa dodając do mielonego, ale w sumie mięska powinno być tyle ile podałam)
10-15 dkg watróbki drobiowej
30 dkg pieczarek
1 duży pęczek natki pietruszki
2 cebule (1,5 +0,5)
1/3 szkl bulionu grzybowego (zrobionego z 1/2 kostki)
tłuszcz do wysmarowania blachy
1 łyżka masła
Przyprawy:
1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego lub sojowego
1-1,5 łyżeczki vegety
1/2 łyżeczki ziołowej przyprawy do mięsa grill (Kamisa)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 -1 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 ząbek czosnku (przez praskę lub bardzo drobno pokrojony)
przyprawa do kurczaka (do posypania przed pieczeniem)
przyprawy można też skomponowac samemu
Sypkie przyprawy można wsypać do miseczki i dodać hurtem do masy:)
Wykonanie
1.
Rozpuszczamy bulion grzybowy (1/2 kostki) w 1/3 szklanki gorącej wody.
2.
Przygotowujemy tuszki ze skrzydełek, czyli wyciągamy kostki z 2/3 dlugości skrzydełka.
Jeśli ktoś jest zainteresowany sposobem wyciągania kostek ze skrzydełek - podajcie na PW adres mailowy i prześlę krótki kursik
Chowamy je do lodówki.
3.
Pieczarki myjemy, kroimy na dość duże kawałki, podduszamy na łyżce masła. Potem albo siekamy na drobniutko, albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (o większych oczkach) - ja właśnie tak robię
4.
Na pozostały po pieczarkach tłuszcz wrzucamy 1,5 szt pokrojonej cebuli i pieczemy do zeszklenia. Ja kroję cebulę grubiej , bo potem przepuszczam ja (podobnie jak pieczarki) przez maszynkę do mięsa.
Jeśli tłuszczu jest za mało podlewamy cebulę 2-3 łyżkami bulionu grzybowego.
5.
Na drobnych oczkach w maszynce do mięsa mielimy wątróbkę.
6.
Do jednego naczynia wkładamy:
mięso mielone + wątróbkę + pieczarki + cebulkę + 1 jajo + przyprawy - całość mieszamy dokładnie, na koniec dodajemy pokrojony pęczek natki pietruszki.
Ja w tym momencie nie dodaję już soli, bo sporo składników przyprawowych ma ją w sobie.
Ale każdy może dosmaczyć farsz wg własnego gustu
7.
Nadziewamy farszem skrzydełka. Należy to robic delikatnie, nie siłowo )) żeby nie poprzerywać skóry na skrzydełkach, najlepiej wykorzystać własne rączki ))
Ja mam przy maszynce do mięsa taka końcówkę do napełniania osłonek wędliniarskich i z niej korzystam przy napełnianiu skrzydełek.
8.
Otwór przez który napełnialiśmy skrzydełka "zamykamy" wykałaczką, albo zaszywamy nicią.
UWAGA - nie należy nakładać farszu za dużo, bo w trakcie pieczenia skóra skrzydełka "kurczy się" i za duża ilość farszu może spowodować pękanie skrzydełek.
9.
Nadziane skrzydełka posypujemy przyprawa do kurczaka, układamy na natłuszczonej blasze, pomiędzy tuszki wkładamy piórka tłuszczu i pokrojoną połówkę cebuli. Podlewamy bulionem grzybowym.
Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 1,5 godziny.
Po pierwszych 15 minutach możemy przykryć np. folia aluminiową i zdjąć ją 10-15 minut przed końcem pieczenia, żeby skrzydełka się zrumieniły. W trakcie pieczenia polewamy skrzydełka wytworzonym sosem.
Podajemy na gorąco, z ziemniakami, kluseczkami lub ryżem, albo na zimno jako dodatek do pieczywa.
Piernik 4 tygodniowyz przepisu Holly z WŻ http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis20411.html
bakalie - orzechy, śliwki suszone, morele, skórka pomarańczowa, rodzynki - mielę w ten sposób, że łaczę "twarde z miękkim" czyli orzechy z morelą, orzechy ze śliwką - wtedy się nie zbrylają
surowe ciasto po odleżeniu 3-4 tygodni staje się bardzo gęste - idealne do formowania, wycinania pierniczków - jest klejące, ale wystarczy podsypać blat mąką
piernik piecze się dosłownie tylko do chwili jak jest już suchy, (sprawdzic patyczkiem - jest suchy), wtedy piernik nie będzie twardy, szybko mięknie
Na mięknięcie piernika dobrze robi obłożenie go świeżymi kromkami chleba (trzeba je co jakiś czas wymieniac na świeże).
2-3 dni przed świętami przekładam piernik powidłami śliwkowymi z czekoladą . Taki piernik może leżeć w chłodnym miejscu nawet 2-3 tygodnie i nic mu nie jest.
Wykonanie:
Może komuś się przyda Fotorelacja z mojego pierwszego pierniczenia ;))))
na poczatku było tak, piernik stał sobie w piwnicy i dojrzewał aż przyszedł do domku...
podzieliłam ciasto na 4 części i każdą po kolei, "ocieplałam" w rękach
przycięłam papier na wymiar spodu blaszki, posmarowałam tłuszczem
rozłozyłam przeciętą torbę filiową, a na niej odpowiadający długości papieru, kawałek piernikowego ciasta
potraktowałam ciasto wałkiem (w srodku folii), rozwałkowało się znakomicie, na jednakową grubość
położyłam na pierniku przycięty, natłuszczony papier, okroiłam nadmiar, odwróciłam całośc "do góry nogami" i trzymając ten papier odkleiłam folie od piernika (papier znalazł się na spodzie)
papier z piernikiem wyladował na blaszce, dogniotłam te kawałki , które brakowały w narożnikach i zgodnie z wieloma sugestiami został potraktowany widelcem
piekłam po dwa kawałki na raz (w dwóch takich samych blaszkach) , przez niecałe 20 minut. Zapach w domu był nieziemski, bez przerwy ktos zaglądał Z tego odkrawanego ciasta co zostało, rozwałkowanego bardzo cieniutko, upiekłam pierniczki.
potem przełożony papierem, otoczony kromkami swieżego chleba, zawinięty w ściereczkę i włożony do foliowej torby, piernik poszedł sobie leżakować na chłodna podłogę (z płytek). Chleb zmieniałam na świeży co 1-2 dni a piernik miękł, miękł, miękł...
A kilka dni przed świętami przełożyłam masami i oblałam czekoladą.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
O rany! Ewa! Ty powinnaś książkę kucharską napisać!
Świetna fotorelacja!
Kurcze - zjeść do bym zjadła, ale widzę, że dużo z tym roboty.
A czy na zimno też są smaczne?
Pojawił się już u nas na forum temat Wigilii. Może zdradzisz jakieś
przepisy?
Hihi... ubiegłaś mnie już widzę w międzyczasie.
Świetna fotorelacja!
Kurcze - zjeść do bym zjadła, ale widzę, że dużo z tym roboty.
A czy na zimno też są smaczne?
Pojawił się już u nas na forum temat Wigilii. Może zdradzisz jakieś
przepisy?
Hihi... ubiegłaś mnie już widzę w międzyczasie.
Pozdrawiam serdecznie
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 5991
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Ewo, cieszę się ogromnie, że założyłaś ten wątek. Zbliżają się Święta, więc jeśli uda mi się zrobić Twoje skrzydełka to z pewnością będzie to hicior na stole.
Miała bym jednak do Ciebie ogromną prośbę Czy mogła byś podszkolić mnie jak wyciągnąć te kostki ze skrzydełek. Była bym ogromnie wdzięczna.
Mój mail widnieje w stopce
Na pewno będę tu częstym gościem. :P
Miała bym jednak do Ciebie ogromną prośbę Czy mogła byś podszkolić mnie jak wyciągnąć te kostki ze skrzydełek. Była bym ogromnie wdzięczna.
Mój mail widnieje w stopce
Na pewno będę tu częstym gościem. :P
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Tort makowy
Tort makowy z kremem śmietankowym
Składniki:
1 puszka masy makowej (np. Bakalandu lub Prospony)
bakalie (orzechy, rodzynki) jeśli komuś mało tego co jest w puszce
1/3 -1/2 szklanki cukru (w zależności od tego jak bardzo słodkie lubimy ciasta, ja biorę tę mniejszą ilość)
15 dkg masła
5 dkg bułki tartej
6 jajek
1-2 kremy śmietankowe do tortów dr Oetkera (wykonać wg przepisu na opakowaniu) + w wersji dla dorosłych - kieliszek spirytusu lub 2 czystej wódki
Można również wykonać krem karpatkowy do tego tortu.
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady i płatki migdałowe (opcjonalnie)
Wykonanie:
1.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni
2.Utrzeć masło, dodając stopniowo żółtka i cukier, na puszystą masę.
3.Dodawać po trochu masę makową i bułkę tartą.
4.Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
5.Wyłożyć masę na tortownicę posmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną (zamiast bułki, lepsza manna, bo się nie przypala )
-
6.Piec w piekarniku 40-50 minut (najlepiej z termoobiegiem, bo zachowuje wilgotność masy, ale jak nie ma tej funkcji w piekarniku, to potem można najwyżej nasączyć ciasto); należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się na pewno upiekło.
7.Wystudzić ciasto, przekroić na 2 części (jak biszkopt na tort)
-
8. Posmarować środek i górę kremem i posypać starkowaną czekoladą, lub płatkami migdałowymi.
-
8.Najlepiej pozostawić na noc w lodówce ; tort schłodzony jest najlepszy.
Nie przejmujcie się zupełnie tym, że przy przekrawaniu placek makowy może popękać - układajcie nawet kawałki w torcie, po wychłodzeniu bedzie to zupełnie niewidoczne
Składniki:
1 puszka masy makowej (np. Bakalandu lub Prospony)
bakalie (orzechy, rodzynki) jeśli komuś mało tego co jest w puszce
1/3 -1/2 szklanki cukru (w zależności od tego jak bardzo słodkie lubimy ciasta, ja biorę tę mniejszą ilość)
15 dkg masła
5 dkg bułki tartej
6 jajek
1-2 kremy śmietankowe do tortów dr Oetkera (wykonać wg przepisu na opakowaniu) + w wersji dla dorosłych - kieliszek spirytusu lub 2 czystej wódki
Można również wykonać krem karpatkowy do tego tortu.
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady i płatki migdałowe (opcjonalnie)
Wykonanie:
1.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni
2.Utrzeć masło, dodając stopniowo żółtka i cukier, na puszystą masę.
3.Dodawać po trochu masę makową i bułkę tartą.
4.Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
5.Wyłożyć masę na tortownicę posmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną (zamiast bułki, lepsza manna, bo się nie przypala )
-
6.Piec w piekarniku 40-50 minut (najlepiej z termoobiegiem, bo zachowuje wilgotność masy, ale jak nie ma tej funkcji w piekarniku, to potem można najwyżej nasączyć ciasto); należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się na pewno upiekło.
7.Wystudzić ciasto, przekroić na 2 części (jak biszkopt na tort)
-
8. Posmarować środek i górę kremem i posypać starkowaną czekoladą, lub płatkami migdałowymi.
-
8.Najlepiej pozostawić na noc w lodówce ; tort schłodzony jest najlepszy.
Nie przejmujcie się zupełnie tym, że przy przekrawaniu placek makowy może popękać - układajcie nawet kawałki w torcie, po wychłodzeniu bedzie to zupełnie niewidoczne
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Izuś-Chatte, ale te pochwały nie mnie się należą - widziałam tu na Forum kuchareczki - o niebo lepsze ode mnie ... ja tylko czasami dostaję "kucharzowego amoku" i wtedy wyżywam się przy garach, ale tylko czasami... na ogół jestem takim misiem co to - "nie chce mi-sie " ;)
A co by Cię interesowało - do zrobienia ? ;)
A co by Cię interesowało - do zrobienia ? ;)