Zapiekanka makaronowa z mięsem
Składniki
30-40 dkg makaronu rurki „pióra” (penne rigate), wstążki lub innego
20 dkg boczku wędzonego, 1/2 laski ulubionej cienkiej kiełbaski (można też użyć mięsa mielonego podsmażonego)
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
15- 20 dkg sera mozarella lub innego żółtego, ale żeby się dobrze rozpuszczał
olej
Keczup
Sos:
1 duża śmietana (0,5 l - albo pół na pół z jogurtem naturalnym)
mały koncentrat pomidorowy
1 jajko
1 łyżka oregano
ok 10 listków świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej)
sól, pieprz biały do smaku
2 łyżki sera tartego Parmino (lub Parmezanu, albo innego ostrego)
ILOŚCI SKŁADNIKÓW MOŻNA MODYFIKOWAĆ w zależności od upodobań smakowych
Wykonanie:
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć lekko, pokrojony w sporą kostkę boczek i kiełbaskę i wyciśnięty przez praskę czosnek. nie trzeba solić, bo boczek jest wystarczająco słony
Osobno zeszklić pokrojoną w kawałki cebulę - można odrobinę osolić i dodać szczyptę cukru
Ugotować makaron - aldente (lekko twardy- zwykle na opakowaniu makaronu jest napisane ile trzeba gotować)
W międzyczasie przygotować sos: pokroić bazylię, pozostałe składniki połączyć ze sobą, wymieszać na gładki sos.
Nagrzać piekarnik, naczynie żaroodporne natłuścić.
Makaron podzielić na połowę - jedna część położyć na spód naczynia, na to kłaść:
trochę startego sera,
potem boczek z kiełbasą,
na to cebulkę,
polać częścią sosu,
ułożyć pozostałą część makaronu
polać resztą sosu
posypać resztą startego sera
Zapiekać w temp. 180-200 st przez 20-30 min. Ja wolę jak zapiekanka nie jest mocno chrupiąca na wierzchu, więc przez pierwsze 10 minut piecze się bez przykrycia, ale potem ją przykrywam. Ser się wtedy fajnie ciągnie.
Porcje podawać z keczupem (ja kupuję ziołowy do tej zapiekanki)