Karczek pieczony w sosie własnym -
pomysł autorski
Składniki:
1,20 kg karczku
Macerat:
1 op. Przyprawy do karczku Prymat
2 łyżki musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki soli zmiękczającej Kamis
1 łyżka oleju (ja używam z pestek winogron)
1 łyżeczka majeranku
4 ziarna jałowca (ziarna lekko zmiażdżyć ostrzem noża)
Smalec lub olej do smażenia
Rękaw do pieczenia
3/4 szklanki wody + 1/2 kostki bulionu wołowego
zaklepka z 1-2 łyżki mąki i wody
1 cebula
2 liście laurowe
1/3 łyżeczki vegety
4 ziarna pieprzu
1 łyżeczka majeranku
Wykonanie
Składniki maceratu wymieszać – powinny mieć konsystencję papki
Posmarować tą papką mięso, cebule pokroić na ósemki – obłożyć mięso, włożyć do pojemnika, zawinąć folią spożywczą i odstawić, najlepiej na noc.
Wyjąć mięso, zdjąć nadmiar maceratu – na mięsie ma zostać tylko cieniutka warstwa. Pozostawić ziarna jałowca i dodać je potem do rękawa do pieczenia.
Rozgrzać tłuszcz ( smalec lub olej) na patelni (mocno) i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Potem obsmażyć krótko również cebulę.
Włożyć mięso i cebulę do rękawa do pieczenia,
nie dodawać tłuszczu z patelni !,
dodać do rękawa : bulion wołowy rozpuszczony w wodzie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, majeranek i vegetę.
Przy zawijaniu końców rękawa do pieczenia warto wziąć pod uwagę sposób zawiązywania tych końców. Ponieważ będziemy wlewać do rękawa płyn
nie powinno się zawiązywać końców "na płasko" czyli trzymać ich do wiązania, leżących płasko na stole - w trakcie pieczenia wytwarza sie w rękawie ciśnienie, które może spowodować wyciekanie płynu.
NIE
Lepiej jest unieść spód folii w ręku i dopiero w takiej pozycji zamykać rękaw. Koniec rękawa po zakręceniu folii będzie jakby uniesionu do góry, a cały rękaw będzie miał kształt łódki.
TAK
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C i piec przez 1 godz. 15 min ( 1kg miesa=1 godz. pieczenia) - przy termoobiegu temperaturę obniżyć o 10-20 st C.
Pod koniec pieczenia temperaturę można obniżyć o 10-20 st.C.
Po upieczeniu mięso wyjąć z rękawa zachowując wytworzony sos. Mięso dobrze wystudzić, a następnie pokroić na plastry.
Wytworzony sos (z rękawa) przelać do garnka, zmiksować wraz z cebulą, zagęścić zaklepką z mąki.
Podawać mięso z sosem pieczeniowym albo z sosem czosnkowym (na jogurcie naturalnym)
Tak przyrządzone mięsko można również odgrzać na grillu, posmarowane tuż przed położeniem na grillu marynatą do mięs lub posypane ziołami, a sosy podać osobno ...
Smacznego.