Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
-
- 200p
- Posty: 318
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Podaj przepis jak z buraków zrobić zupę na zimę
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Buraki na zimę
To nie żadna filozofia, to tylko ugotowane, starte na grubych oczkach buraczki z solą, łyzeczką kwasu cytrynowego i koperku do każdego słoika. .
To nie żadna filozofia, to tylko ugotowane, starte na grubych oczkach buraczki z solą, łyzeczką kwasu cytrynowego i koperku do każdego słoika. .
Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry
stanley1 pisze:Sałatka z zielonych pomidorów. (...)
Właśnie zrobiłam sałatkę z zielonych pomidorów. Wyszło mi 15 słoiczków po dżemie, bo pomidory zaczynają już chorować. Dziękuję za przepis



Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja polecam dżem ,który robię od bardzo dawna -nazywa się 101. Dżem wschodni.
1,5 kg śliwek.W oryginale są węgierki,ale ja robię z renklod,bo wichurze dużo ich spadło.
0,5 kg antonówek bez skórki i pokrojonych w ósemki
0,5 kg gruszek też obranych i pokrojonych w ósemki
0,8-1 kg cukru.Przy renklodach można dać jeszcze mniej.
Zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin.
Następnie smażyć,a po godzinie dodać kilka goździków, 1 łyżeczkę cynamonu,laskę wanilii lub duży cukier wanilinowy.
Gdy już będzie gęsty dodać skórkę otartą z pomarańczy lub 1 łyżkę drobniutko pokrojonej smażonej w cukrze.
Renklody maja jednak dużo soku,a więc musiałam go trochę odlać.Przyda się w zimie. Będę robiła na nim kisiel.
1,5 kg śliwek.W oryginale są węgierki,ale ja robię z renklod,bo wichurze dużo ich spadło.
0,5 kg antonówek bez skórki i pokrojonych w ósemki
0,5 kg gruszek też obranych i pokrojonych w ósemki
0,8-1 kg cukru.Przy renklodach można dać jeszcze mniej.
Zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin.
Następnie smażyć,a po godzinie dodać kilka goździków, 1 łyżeczkę cynamonu,laskę wanilii lub duży cukier wanilinowy.
Gdy już będzie gęsty dodać skórkę otartą z pomarańczy lub 1 łyżkę drobniutko pokrojonej smażonej w cukrze.
Renklody maja jednak dużo soku,a więc musiałam go trochę odlać.Przyda się w zimie. Będę robiła na nim kisiel.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dla tych z Was, którzy mają nadmiar cukinii, najlepiej młodej, podaję przepis na cukinię, jaką jada się we Włoszech( podobnie, jak bakłażany). Jest to oczywiście spolszczony przepis , ale ja uwielbiam ich smak.
102. Cukinie smażone konserwowe
ok. 5-8 młodych cukiń, które myjemy i kroimy na plastry 1 do 1,5 cm grubości , nie obieramy skórki !
Plastry szybko smażymy na maleńkiej, symbolicznej ilości oleju, tak , aby się zarumieniły, ale nie zeszkliły.Efekt ten uzyskujemy smażąc na mocno rozgrzanej patelni na sporym gazie. Obsmażone plastry układamy poziomo w słoiku , do którego wrzucamy 1kopiastą łyżeczkę przyprawy do konserwowanie ogórków i dodatkowo 1-2 ząbki czosnku pocięte w plastry, lub zmiażdżone w wyciskarce. Ja daję 2 ząbki.To proporcje na słoik 0,5l. Zalewamy wcześniej zagotowaną zalewą.
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Zakręcamy słoiki, gotujemy ok.7 min.Słoiki odwrócić, zostawić do wystygnięcia.
Delektować się po 4-5 dniach,nie wcześniej, ponieważ cukinie muszą nasiąknąć smakiem przypraw.
Pyszne, jako przekąska i do wędlinki.
102. Cukinie smażone konserwowe
ok. 5-8 młodych cukiń, które myjemy i kroimy na plastry 1 do 1,5 cm grubości , nie obieramy skórki !
Plastry szybko smażymy na maleńkiej, symbolicznej ilości oleju, tak , aby się zarumieniły, ale nie zeszkliły.Efekt ten uzyskujemy smażąc na mocno rozgrzanej patelni na sporym gazie. Obsmażone plastry układamy poziomo w słoiku , do którego wrzucamy 1kopiastą łyżeczkę przyprawy do konserwowanie ogórków i dodatkowo 1-2 ząbki czosnku pocięte w plastry, lub zmiażdżone w wyciskarce. Ja daję 2 ząbki.To proporcje na słoik 0,5l. Zalewamy wcześniej zagotowaną zalewą.
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Zakręcamy słoiki, gotujemy ok.7 min.Słoiki odwrócić, zostawić do wystygnięcia.
Delektować się po 4-5 dniach,nie wcześniej, ponieważ cukinie muszą nasiąknąć smakiem przypraw.
Pyszne, jako przekąska i do wędlinki.

- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Forumkowicze kochani, macie jakieś pomysły co zrobić z pomidorów ? Mam za dużo krzaków. Zrobiliśmy już przecier ze 100 kg, w garażu czeka kolejne jakieś 20 kg koktailowych i we wtorek będę je robiła w całości w słoiczkach. Na końcu będę robiła sałatkę z zielonych. Zamrażarka pełna a ja mam jeszcze ze 200 kg na krzakach... wyrzucić żal a pomysłów nie mam.
PS. przepis na cukinie smażone konserwowe wykorzystam na bank, szukałam czegoś takiego właśnie.
PS. przepis na cukinie smażone konserwowe wykorzystam na bank, szukałam czegoś takiego właśnie.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- treissi
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8565
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
W tym roku dopiero po raz drugi będę robiła zimowe przetwory... W ubiegłym roku niewiele tego było, ale rodzince smakowało, więc teraz postanowiłam zrobić troszkę więcej. na pewno wykorzystam kilka Waszych przepisów. Chciałabym też zrobić ogórki szwedzkie, które uwielbia moja córa... Niestety nie znalazłam na nie przepisu i w związku z tym chciałabym o niego poprosić - jeśli macie.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
C. d. przetworów
tym razem wziełam się za śliwki, a raczej uratowanie ich,
bo w tym roku to są śliwki-robaczywki :x więc ile sie da zbieram każdą sztukę bez lokatora

102. Powidła śliwkowe
Składniki:
-2,5 kg śliwek
-1/2 kg cukru
-1 łyżka octu (dla kolory i konsystencji)
Wszystko wymieszać i zostawic na 12 godzin
Wykonanie:
Po 12 godz. dac na ogien i nie mieszajac gotowac 4 godziny
Gorace wkładać do sloików. zakrecic. pasteryzowac kilka minut.
Postawic do gory dnem.
Powidła maja ładny kolor i sa naprawde pyszne:)
życzę 


bo w tym roku to są śliwki-robaczywki :x więc ile sie da zbieram każdą sztukę bez lokatora


102. Powidła śliwkowe
Składniki:
-2,5 kg śliwek
-1/2 kg cukru
-1 łyżka octu (dla kolory i konsystencji)
Wszystko wymieszać i zostawic na 12 godzin
Wykonanie:
Po 12 godz. dac na ogien i nie mieszajac gotowac 4 godziny
Gorace wkładać do sloików. zakrecic. pasteryzowac kilka minut.
Postawic do gory dnem.
Powidła maja ładny kolor i sa naprawde pyszne:)


"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- image
- 200p
- Posty: 272
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re:
Mogę prosić o pomoc ?Krzysztof usun. pisze:Witam.
Moja A przerabia "straszne "ilości popmidora-przecier pasteryzowany-później zimą tylko wlać do wywaru, przyprawić, zabielić (najlepsza "różowa"śmietana z Łowicza) i już.Pomidorowa to ulubiona zupa naszych urwisów a i my lubimy,to jest co najmniej przez 3 dni na 10-12.
Raz na dwa lata A robi też ketchup i do tego pomidory podłużne szczególnie są dobre.
Smnacznego,życzy Krzyś.




Pozdrawiam! Róża
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Kobiety kochane podajcie mi proszę przepis na dżem z zielonych pomidorów
szukałam i szukałam, ale nie mogę znaleźć 



- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No to 103. bardzo stary, włoski przepis na przecier z pomidorów. W dziurze, w której mieszkam, od pokoleń właśnie tak robią. Jest PYCHA i nadaje się do wszystkiego: na sos do makaronu, na pomidorową, do flaków, do gołąbków.
Składniki:
100 kg pomidorów (przy mniejszej ilości oczywiście wszystko proporcjonalnie zmniejszyć)
duża reklamówka mocno dojrzałej czerwonej papryki - tej co ma kształt rogów
reklamówka bazylii
reklamówka selera naciowego
reklamówka naci z pietruszki
pół reklamówki cebuli
800 gram soli
Pomidory muszą być dojrzałe - im bardziej dojrzałe tym lepiej. Po zerwaniu muszą przynajmniej dobę poleżeć.
Sól nie może być jodowana.
W przeddzień robienia przecieru pomidory myjemy, kroimy na pół lub ćwiartki i wycinamy im dupki. Zostawiamy je tak na noc. Jeśli jest gorąco, to trzeba to zrobić dopiero wieczorem. Również paprykę czyścimy, wywalamy nasionka i kroimy przynajmniej na pół.
Do gara wlewamy troszkę wody - ile to zależy od ilości pomidorów. Chodzi tylko o to, żeby nie przywarły do dna. Wrzucamy pomidory oraz paprykę i niech się gotują aż się rozpadną i powstała zupa zacznie się lekko lepić do drewnianej łyżki. LEKKO lepić, czyli bardziej niż czysta woda ale nie tak bardzo jak sos. W międzyczasie pozostałe składniki myjemy, kroimy na kawałki i dorzucamy do gara. Jak już się lekko lepi zupa do łyżki, to takie gorące przepuszczamy przez maszynkę do przecierów (lub przecieramy w jakis inny cwany sposób). W tym momencie dobrze jest przepłukać i wytrzeć gar. Chodzi o usunięcie z niego skórek, pestek... bo przecier po przetarciu wraca do gara. Gotujemy go aż do uzyskania pożądanej konsystencji i pod koniec solimy. Taki gorący wlewamy do butelek, kapslujemy i składamy wszystkie razem w jakiejś misie wyłożonej kocami, przykrywamy, otulamy i niech tak sobie leży aż całkiem wystygnie. Można go robić w słoiki, też trzyma. Warto zrobić dużo, jest pycha.

Składniki:
100 kg pomidorów (przy mniejszej ilości oczywiście wszystko proporcjonalnie zmniejszyć)
duża reklamówka mocno dojrzałej czerwonej papryki - tej co ma kształt rogów
reklamówka bazylii
reklamówka selera naciowego
reklamówka naci z pietruszki
pół reklamówki cebuli
800 gram soli
Pomidory muszą być dojrzałe - im bardziej dojrzałe tym lepiej. Po zerwaniu muszą przynajmniej dobę poleżeć.
Sól nie może być jodowana.
W przeddzień robienia przecieru pomidory myjemy, kroimy na pół lub ćwiartki i wycinamy im dupki. Zostawiamy je tak na noc. Jeśli jest gorąco, to trzeba to zrobić dopiero wieczorem. Również paprykę czyścimy, wywalamy nasionka i kroimy przynajmniej na pół.
Do gara wlewamy troszkę wody - ile to zależy od ilości pomidorów. Chodzi tylko o to, żeby nie przywarły do dna. Wrzucamy pomidory oraz paprykę i niech się gotują aż się rozpadną i powstała zupa zacznie się lekko lepić do drewnianej łyżki. LEKKO lepić, czyli bardziej niż czysta woda ale nie tak bardzo jak sos. W międzyczasie pozostałe składniki myjemy, kroimy na kawałki i dorzucamy do gara. Jak już się lekko lepi zupa do łyżki, to takie gorące przepuszczamy przez maszynkę do przecierów (lub przecieramy w jakis inny cwany sposób). W tym momencie dobrze jest przepłukać i wytrzeć gar. Chodzi o usunięcie z niego skórek, pestek... bo przecier po przetarciu wraca do gara. Gotujemy go aż do uzyskania pożądanej konsystencji i pod koniec solimy. Taki gorący wlewamy do butelek, kapslujemy i składamy wszystkie razem w jakiejś misie wyłożonej kocami, przykrywamy, otulamy i niech tak sobie leży aż całkiem wystygnie. Można go robić w słoiki, też trzyma. Warto zrobić dużo, jest pycha.


Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13363
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja robiłam przecier pomidorowy idąc po najmniejszej linii oporu - tylko pomidory i sól.
Na pewno skorzystam z przepisu na włoski przecier
Czy macie jakieś pomysły na cokolwiek ze śliwek ?
Nie dżem i nie powidła bo to już mam.
Na pewno skorzystam z przepisu na włoski przecier

Czy macie jakieś pomysły na cokolwiek ze śliwek ?
Nie dżem i nie powidła bo to już mam.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
O raju, zapomniałam o bardzo ważnym składniku w przecierze - o papryce. Już wyedytowałam i dopisałam. Wychodzi siedzenie na forum po nocach...
Dodanie innych warzyw do przecieru pomidorowego to niewiele więcej pracy, a później wygoda. Bo kiedy potrzebujesz szybki obiad to wystarczy nastawić wodę na makaron i od razu w osobnym rondelku przecier. I niech on sobie pyrczy i gęstnieje aż się ugotuje makaron. Mieszasz jedno z drugim i gotowe. A jak masz minutę czasu, to nastawiając przecier wrzucisz skórkę z wędzonego boczku czy ząbek czosnku. I jest pycha, szybko i bezwysiłkowo.
Śliwki to ja pokroiłam na kawałki i zamroziłam w pudełkach od lodów. Będą jak znalazł do pierogów czy do ciasta.
Dodanie innych warzyw do przecieru pomidorowego to niewiele więcej pracy, a później wygoda. Bo kiedy potrzebujesz szybki obiad to wystarczy nastawić wodę na makaron i od razu w osobnym rondelku przecier. I niech on sobie pyrczy i gęstnieje aż się ugotuje makaron. Mieszasz jedno z drugim i gotowe. A jak masz minutę czasu, to nastawiając przecier wrzucisz skórkę z wędzonego boczku czy ząbek czosnku. I jest pycha, szybko i bezwysiłkowo.
Śliwki to ja pokroiłam na kawałki i zamroziłam w pudełkach od lodów. Będą jak znalazł do pierogów czy do ciasta.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5075
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Czy ktoś próbował mrozić poszatkowane ogórki na mizerię.???
Pamiętam, że kiedyś sprzedawano takie ogórki w mrożonkach, później zniknęły.
Pamiętam, że kiedyś sprzedawano takie ogórki w mrożonkach, później zniknęły.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- image
- 200p
- Posty: 272
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Tula, przepis na przecier wygląda bardzo smacznie
spróbuję go zrobić , oczywiście w ilości znacznie mniejszej
.
A nie masz czasem przepisu na keczup?


A nie masz czasem przepisu na keczup?

Pozdrawiam! Róża