Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Marysia II
200p
200p
Posty: 318
Od: 8 mar 2008, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Podaj przepis jak z buraków zrobić zupę na zimę
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
x_P-42

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Buraki na zimę
To nie żadna filozofia, to tylko ugotowane, starte na grubych oczkach buraczki z solą, łyzeczką kwasu cytrynowego i koperku do każdego słoika. .
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3577
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry

Post »

stanley1 pisze:Sałatka z zielonych pomidorów. (...)

Właśnie zrobiłam sałatkę z zielonych pomidorów. Wyszło mi 15 słoiczków po dżemie, bo pomidory zaczynają już chorować. Dziękuję za przepis ;:180 ;:180 Robi się szybko i jest łatwy :tan
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja polecam dżem ,który robię od bardzo dawna -nazywa się 101. Dżem wschodni.

1,5 kg śliwek.W oryginale są węgierki,ale ja robię z renklod,bo wichurze dużo ich spadło.
0,5 kg antonówek bez skórki i pokrojonych w ósemki
0,5 kg gruszek też obranych i pokrojonych w ósemki
0,8-1 kg cukru.Przy renklodach można dać jeszcze mniej.
Zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin.
Następnie smażyć,a po godzinie dodać kilka goździków, 1 łyżeczkę cynamonu,laskę wanilii lub duży cukier wanilinowy.
Gdy już będzie gęsty dodać skórkę otartą z pomarańczy lub 1 łyżkę drobniutko pokrojonej smażonej w cukrze.
Renklody maja jednak dużo soku,a więc musiałam go trochę odlać.Przyda się w zimie. Będę robiła na nim kisiel.
x_P-42

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dla tych z Was, którzy mają nadmiar cukinii, najlepiej młodej, podaję przepis na cukinię, jaką jada się we Włoszech( podobnie, jak bakłażany). Jest to oczywiście spolszczony przepis , ale ja uwielbiam ich smak.

102. Cukinie smażone konserwowe

ok. 5-8 młodych cukiń, które myjemy i kroimy na plastry 1 do 1,5 cm grubości , nie obieramy skórki !

Plastry szybko smażymy na maleńkiej, symbolicznej ilości oleju, tak , aby się zarumieniły, ale nie zeszkliły.Efekt ten uzyskujemy smażąc na mocno rozgrzanej patelni na sporym gazie. Obsmażone plastry układamy poziomo w słoiku , do którego wrzucamy 1kopiastą łyżeczkę przyprawy do konserwowanie ogórków i dodatkowo 1-2 ząbki czosnku pocięte w plastry, lub zmiażdżone w wyciskarce. Ja daję 2 ząbki.To proporcje na słoik 0,5l. Zalewamy wcześniej zagotowaną zalewą.

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Zakręcamy słoiki, gotujemy ok.7 min.Słoiki odwrócić, zostawić do wystygnięcia.
Delektować się po 4-5 dniach,nie wcześniej, ponieważ cukinie muszą nasiąknąć smakiem przypraw.

Pyszne, jako przekąska i do wędlinki. ;:138
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Forumkowicze kochani, macie jakieś pomysły co zrobić z pomidorów ? Mam za dużo krzaków. Zrobiliśmy już przecier ze 100 kg, w garażu czeka kolejne jakieś 20 kg koktailowych i we wtorek będę je robiła w całości w słoiczkach. Na końcu będę robiła sałatkę z zielonych. Zamrażarka pełna a ja mam jeszcze ze 200 kg na krzakach... wyrzucić żal a pomysłów nie mam.
PS. przepis na cukinie smażone konserwowe wykorzystam na bank, szukałam czegoś takiego właśnie.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8565
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

W tym roku dopiero po raz drugi będę robiła zimowe przetwory... W ubiegłym roku niewiele tego było, ale rodzince smakowało, więc teraz postanowiłam zrobić troszkę więcej. na pewno wykorzystam kilka Waszych przepisów. Chciałabym też zrobić ogórki szwedzkie, które uwielbia moja córa... Niestety nie znalazłam na nie przepisu i w związku z tym chciałabym o niego poprosić - jeśli macie.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

C. d. przetworów ;:137 tym razem wziełam się za śliwki, a raczej uratowanie ich, ;:14
bo w tym roku to są śliwki-robaczywki :x więc ile sie da zbieram każdą sztukę bez lokatora :;230

Obrazek




102. Powidła śliwkowe

Składniki:
-2,5 kg śliwek
-1/2 kg cukru
-1 łyżka octu (dla kolory i konsystencji)
Wszystko wymieszać i zostawic na 12 godzin

Wykonanie:
Po 12 godz. dac na ogien i nie mieszajac gotowac 4 godziny
Gorace wkładać do sloików. zakrecic. pasteryzowac kilka minut.
Postawic do gory dnem.
Powidła maja ładny kolor i sa naprawde pyszne:)

;:3 życzę :heja
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Posty: 272
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
Kontakt:

Re:

Post »

Krzysztof usun. pisze:Witam.
Moja A przerabia "straszne "ilości popmidora-przecier pasteryzowany-później zimą tylko wlać do wywaru, przyprawić, zabielić (najlepsza "różowa"śmietana z Łowicza) i już.Pomidorowa to ulubiona zupa naszych urwisów a i my lubimy,to jest co najmniej przez 3 dni na 10-12.
Raz na dwa lata A robi też ketchup i do tego pomidory podłużne szczególnie są dobre.

Smnacznego,życzy Krzyś.
Mogę prosić o pomoc ? ;:180 Nie mogę znaleść przepisu na przecier pomidorowy i keczup a bardzo chciałabym w tym roku spróbować go zrobić, a najlepszy przepis to ten wypróbowany i stosowany już przez innych. ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam! Róża
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3577
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Kobiety kochane podajcie mi proszę przepis na dżem z zielonych pomidorów ;:180 ;:180 szukałam i szukałam, ale nie mogę znaleźć ;:223
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

No to 103. bardzo stary, włoski przepis na przecier z pomidorów. W dziurze, w której mieszkam, od pokoleń właśnie tak robią. Jest PYCHA i nadaje się do wszystkiego: na sos do makaronu, na pomidorową, do flaków, do gołąbków.

Składniki:
100 kg pomidorów (przy mniejszej ilości oczywiście wszystko proporcjonalnie zmniejszyć)
duża reklamówka mocno dojrzałej czerwonej papryki - tej co ma kształt rogów
reklamówka bazylii
reklamówka selera naciowego
reklamówka naci z pietruszki
pół reklamówki cebuli
800 gram soli

Pomidory muszą być dojrzałe - im bardziej dojrzałe tym lepiej. Po zerwaniu muszą przynajmniej dobę poleżeć.
Sól nie może być jodowana.

W przeddzień robienia przecieru pomidory myjemy, kroimy na pół lub ćwiartki i wycinamy im dupki. Zostawiamy je tak na noc. Jeśli jest gorąco, to trzeba to zrobić dopiero wieczorem. Również paprykę czyścimy, wywalamy nasionka i kroimy przynajmniej na pół.

Do gara wlewamy troszkę wody - ile to zależy od ilości pomidorów. Chodzi tylko o to, żeby nie przywarły do dna. Wrzucamy pomidory oraz paprykę i niech się gotują aż się rozpadną i powstała zupa zacznie się lekko lepić do drewnianej łyżki. LEKKO lepić, czyli bardziej niż czysta woda ale nie tak bardzo jak sos. W międzyczasie pozostałe składniki myjemy, kroimy na kawałki i dorzucamy do gara. Jak już się lekko lepi zupa do łyżki, to takie gorące przepuszczamy przez maszynkę do przecierów (lub przecieramy w jakis inny cwany sposób). W tym momencie dobrze jest przepłukać i wytrzeć gar. Chodzi o usunięcie z niego skórek, pestek... bo przecier po przetarciu wraca do gara. Gotujemy go aż do uzyskania pożądanej konsystencji i pod koniec solimy. Taki gorący wlewamy do butelek, kapslujemy i składamy wszystkie razem w jakiejś misie wyłożonej kocami, przykrywamy, otulamy i niech tak sobie leży aż całkiem wystygnie. Można go robić w słoiki, też trzyma. Warto zrobić dużo, jest pycha.

Obrazek Obrazek
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja robiłam przecier pomidorowy idąc po najmniejszej linii oporu - tylko pomidory i sól.
Na pewno skorzystam z przepisu na włoski przecier :D


Czy macie jakieś pomysły na cokolwiek ze śliwek ?
Nie dżem i nie powidła bo to już mam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

O raju, zapomniałam o bardzo ważnym składniku w przecierze - o papryce. Już wyedytowałam i dopisałam. Wychodzi siedzenie na forum po nocach...

Dodanie innych warzyw do przecieru pomidorowego to niewiele więcej pracy, a później wygoda. Bo kiedy potrzebujesz szybki obiad to wystarczy nastawić wodę na makaron i od razu w osobnym rondelku przecier. I niech on sobie pyrczy i gęstnieje aż się ugotuje makaron. Mieszasz jedno z drugim i gotowe. A jak masz minutę czasu, to nastawiając przecier wrzucisz skórkę z wędzonego boczku czy ząbek czosnku. I jest pycha, szybko i bezwysiłkowo.

Śliwki to ja pokroiłam na kawałki i zamroziłam w pudełkach od lodów. Będą jak znalazł do pierogów czy do ciasta.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5075
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Czy ktoś próbował mrozić poszatkowane ogórki na mizerię.???
Pamiętam, że kiedyś sprzedawano takie ogórki w mrożonkach, później zniknęły.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Posty: 272
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Tula, przepis na przecier wygląda bardzo smacznie :tan spróbuję go zrobić , oczywiście w ilości znacznie mniejszej :heja .
A nie masz czasem przepisu na keczup? :wit
Pozdrawiam! Róża
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”