Identyfikacja róż

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Identyfikacja róż

Post »

AniaDS pisze:
Jagusia pisze:Postanowiłam i ja dowiedzieć się jakie to śliczności mam w ogrodzie. Tak sobie wyselekcjonowałam do identyfikacji 6 sztuk [na razie :wink:] Bardzo proszę o pomoc. Nacpykałam zdjęć żeby było może łatwiej identyfikować. Pierwsza nn:

Druga nn, bardzo podobna do tej pierwszej

Pachnące są te kwiaty?
Te róże wydają mi się podobne do Abrahama Darby, tylko kwiaty Abrahama zwykle wiszą w dół a ta pierwsza róża ma je podniesione.
To starszy krzew?

http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.88439
ta pierwsza ma kwiaty wzniesione na pewno, za to u drugiej faktycznie się zaginają do dołu ... te dwie róże nie są identyczne jedna jest bardziej różowa u drugiej jest taki delikatny poblask pomarańczowy... szczególnie widać to na pąkach. Obie pachną ale bardzo delikatnie... Oba krzewy mają ok 3-4 lat
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spędziłam kilka godzin czytając blog różany AniDS usiłując rozpoznać swoje róże i chyba nazwałam trzy. Ale takiego dziwaka tam nie ma. Bardzo delikatna, zwieszone główki. U mnie jest drugi rok, ma około 30 cm wysokości, tylko.

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś ma taką różę i wie jak się nazywa?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

kupiłam róże Kristina etykietka:
róża wielkokwiatowa, odm.Kristine kol.biały, wys.90-100 cm
opis zgadza się: ładna, kwitnie ślicznie kwiat biały, jest u mnie od 4 lat, nic o niej nie wiem, szukam ale :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może i ja znajdę prawdziwe imię dla ślicznotki.Róża rabatowa kupiona jesienią od Flasha pod nazwą Chopichon :)
Piękny, mocny, fuksjowy kolor, przechodzący po paru dniach w fiolet. Pachnie, kwiaty spore.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

[quote="lelumpolelum"]Historia z Konigin von Danemark świetna, w klimacie holenderskich ,wojen tulipanowych'.
Papaver, próbowałam się dowiedzieć, jak dawno ta róża tam rośnie- podobno od zawsze :wink: Dziś mąż, przejeżdżając tamtędy, zrobił dodatkowe zdjęcia, o które prosiłam- pączki i kolce. Tych ostatnich po prostu nie ma, jest coś na kształt szczecinki ale bardzo symbolicznej, tuż pod kwiatem.
Oliwka ma Konigin i, o ile pamiętam, narzekała trochę na jej wielkość lub raczej małość :wink: W źródłach informacje na temat rozmiaru są, delikatnie mówiąc, elastyczne. Nie mogę też nic znaleźć na temat cierni, może Oliwka nas oświeci.

Przed chwilą skoczyłam do mojej Królowej zobaczyć, jak u niej z kolcami.
Otóż ma i to dość potężne: 1 cm, szare, zakrzywione do dołu. Szczecinka to może jest na młodych pędach.
Ale kwiat podobny, kiedy przekwita, to ukazuje się mu w środku taki wałeczek jak na Twoim pierwszym zdjęciu.
Kolor nie do końca ten, ale to może być kwestia zdjęcia.

Moja Konigin:
Obrazek
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
x_p-r

Post »

[quote="marcyjanna"]Może i ja znajdę prawdziwe imię dla ślicznotki.Róża rabatowa kupiona jesienią od Flasha pod nazwą Chopichon :)
Piękny, mocny, fuksjowy kolor, przechodzący po paru dniach w fiolet. Pachnie, kwiaty spore.

Zupełnie takich kwiatów w kolorze fuksji spodziewam się po Heidi Klum,dzisiejszy pierwszy kwiat,juz nie w pąku ,ale jeszcze nie rozwinięty

i widoczne bardzo podobne liście.
A tu na HMF już kwiat w pełni http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=21.117719 .Nie ma zbyt dużo fuksji wśród floribund .Jak będą już w pełni rozwinięte kwiaty to wstawię zdjęcia.

Pozdrawiam,Piotr
x_p-r

Post »

oliwka pisze: Przed chwilą skoczyłam do mojej Królowej zobaczyć, jak u niej z kolcami.
Otóż ma i to dość potężne: 1 cm, szare, zakrzywione do dołu. Szczecinka to może jest na młodych pędach.
Ale kwiat podobny, kiedy przekwita, to ukazuje się mu w środku taki wałeczek jak na Twoim pierwszym zdjęciu.
Kolor nie do końca ten, ale to może być kwestia zdjęcia.
Ja porównywałem Konigin z tego co pamiętam z wizyty w rosarium .A nie ma to jak przyjrzenie się na żywo i wtedy każdy detal można zweryfikować.
Pozdrawiam,Piotr
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p

Post »

Dziękuję Piotrze za błyskawiczne rozpoznanie. Faktycznie to ona. Tak samo piękna jak jej imienniczka.
Ciekawe, skąd pan Przemek wziął nazwę Chopichon :lol:
pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Marcyjanna - Heidi Klum jest różą z licencją firmy Rosen Tantau - jak się nie ma licencji na róże to wymyśla się nazwy i tak się sprzedaż kręci.
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p

Post »

O licencjach to ja wiem, ale przyznasz sama, że Chopichon to genialne imię dla Heidi Klum :;230
pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p

Post »

[quote="Alina-277"]
Druga róża niska o sztywnych łodyżkach ....

Obrazek

U mnie tak wygląda Flamingo.
pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Proszę o identyfikację mojej piękności. Róża pnąca, właśnie zaczęła kwitnąć. Kwiaty ciemnoróżowe wpadające delikatnie w czerwień, średniej wielkości, mają kilka warstw płatków. Zapach lekki, podobny do jabłek.
Obrazek

Obrazek
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Oliwko i Papaver- bardzo dziękuję za pomoc. Wygląda na to, że znalazłam coś pośredniego - na 'Konigin' zbyt bezbronna i chyba jednak ciut za jasna, na"Felicite' zbyt różowa...
To jest czerwiec, miesiąc poszukiwań i , hmmm, znów mam prośbę o identyfikację dzisiejszego znaleziska :oops: Zdjęcia są tylko takie i innych raczej nie będzie, bo daleko ale dla ułatwienia mam koncepcję :wink:
Czy to może być Rosa majalis "Plena'?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Proszę o identyfikację moich różyczek:
1.
Obrazek

Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Beato, gdzie Ty je wszystkie wynajdujesz? :;230
Wydaje mi się podobna, nawet ten środeczek ma taki charakterystyczny spłaszczony.
Nigdzie nie mogę za to znaleźć, czy ma ciemne pędy, jak Twoja.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Róże”