ta pierwsza ma kwiaty wzniesione na pewno, za to u drugiej faktycznie się zaginają do dołu ... te dwie róże nie są identyczne jedna jest bardziej różowa u drugiej jest taki delikatny poblask pomarańczowy... szczególnie widać to na pąkach. Obie pachną ale bardzo delikatnie... Oba krzewy mają ok 3-4 latAniaDS pisze:Jagusia pisze:Postanowiłam i ja dowiedzieć się jakie to śliczności mam w ogrodzie. Tak sobie wyselekcjonowałam do identyfikacji 6 sztuk [na razie] Bardzo proszę o pomoc. Nacpykałam zdjęć żeby było może łatwiej identyfikować. Pierwsza nn:
Druga nn, bardzo podobna do tej pierwszej
Pachnące są te kwiaty?
Te róże wydają mi się podobne do Abrahama Darby, tylko kwiaty Abrahama zwykle wiszą w dół a ta pierwsza róża ma je podniesione.
To starszy krzew?
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.88439
Identyfikacja róż
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikacja róż
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Spędziłam kilka godzin czytając blog różany AniDS usiłując rozpoznać swoje róże i chyba nazwałam trzy. Ale takiego dziwaka tam nie ma. Bardzo delikatna, zwieszone główki. U mnie jest drugi rok, ma około 30 cm wysokości, tylko.

Czy ktoś ma taką różę i wie jak się nazywa?
Czy ktoś ma taką różę i wie jak się nazywa?
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- marcyjanna
- 200p
- Od: 23 cze 2009, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może i ja znajdę prawdziwe imię dla ślicznotki.Róża rabatowa kupiona jesienią od Flasha pod nazwą Chopichon
Piękny, mocny, fuksjowy kolor, przechodzący po paru dniach w fiolet. Pachnie, kwiaty spore.

Piękny, mocny, fuksjowy kolor, przechodzący po paru dniach w fiolet. Pachnie, kwiaty spore.
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
[quote="lelumpolelum"]Historia z Konigin von Danemark świetna, w klimacie holenderskich ,wojen tulipanowych'.
Papaver, próbowałam się dowiedzieć, jak dawno ta róża tam rośnie- podobno od zawsze
Dziś mąż, przejeżdżając tamtędy, zrobił dodatkowe zdjęcia, o które prosiłam- pączki i kolce. Tych ostatnich po prostu nie ma, jest coś na kształt szczecinki ale bardzo symbolicznej, tuż pod kwiatem.
Oliwka ma Konigin i, o ile pamiętam, narzekała trochę na jej wielkość lub raczej małość
W źródłach informacje na temat rozmiaru są, delikatnie mówiąc, elastyczne. Nie mogę też nic znaleźć na temat cierni, może Oliwka nas oświeci.
Przed chwilą skoczyłam do mojej Królowej zobaczyć, jak u niej z kolcami.
Otóż ma i to dość potężne: 1 cm, szare, zakrzywione do dołu. Szczecinka to może jest na młodych pędach.
Ale kwiat podobny, kiedy przekwita, to ukazuje się mu w środku taki wałeczek jak na Twoim pierwszym zdjęciu.
Kolor nie do końca ten, ale to może być kwestia zdjęcia.
Moja Konigin:

Papaver, próbowałam się dowiedzieć, jak dawno ta róża tam rośnie- podobno od zawsze

Oliwka ma Konigin i, o ile pamiętam, narzekała trochę na jej wielkość lub raczej małość

Przed chwilą skoczyłam do mojej Królowej zobaczyć, jak u niej z kolcami.
Otóż ma i to dość potężne: 1 cm, szare, zakrzywione do dołu. Szczecinka to może jest na młodych pędach.
Ale kwiat podobny, kiedy przekwita, to ukazuje się mu w środku taki wałeczek jak na Twoim pierwszym zdjęciu.
Moja Konigin:

[quote="marcyjanna"]Może i ja znajdę prawdziwe imię dla ślicznotki.Róża rabatowa kupiona jesienią od Flasha pod nazwą Chopichon
Zupełnie takich kwiatów w kolorze fuksji spodziewam się po Heidi Klum,dzisiejszy pierwszy kwiat,juz nie w pąku ,ale jeszcze nie rozwinięty
i widoczne bardzo podobne liście.
A tu na HMF już kwiat w pełni http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=21.117719 .Nie ma zbyt dużo fuksji wśród floribund .Jak będą już w pełni rozwinięte kwiaty to wstawię zdjęcia.
Pozdrawiam,Piotr

Zupełnie takich kwiatów w kolorze fuksji spodziewam się po Heidi Klum,dzisiejszy pierwszy kwiat,juz nie w pąku ,ale jeszcze nie rozwinięty
i widoczne bardzo podobne liście.
A tu na HMF już kwiat w pełni http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=21.117719 .Nie ma zbyt dużo fuksji wśród floribund .Jak będą już w pełni rozwinięte kwiaty to wstawię zdjęcia.
Pozdrawiam,Piotr
Ja porównywałem Konigin z tego co pamiętam z wizyty w rosarium .A nie ma to jak przyjrzenie się na żywo i wtedy każdy detal można zweryfikować.oliwka pisze: Przed chwilą skoczyłam do mojej Królowej zobaczyć, jak u niej z kolcami.
Pozdrawiam,Piotr
- marcyjanna
- 200p
Dziękuję Piotrze za błyskawiczne rozpoznanie. Faktycznie to ona. Tak samo piękna jak jej imienniczka.
Ciekawe, skąd pan Przemek wziął nazwę Chopichon
Ciekawe, skąd pan Przemek wziął nazwę Chopichon

- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marcyjanna - Heidi Klum jest różą z licencją firmy Rosen Tantau - jak się nie ma licencji na róże to wymyśla się nazwy i tak się sprzedaż kręci.
- marcyjanna
- 200p
O licencjach to ja wiem, ale przyznasz sama, że Chopichon to genialne imię dla Heidi Klum 

- marcyjanna
- 200p
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Proszę o identyfikację mojej piękności. Róża pnąca, właśnie zaczęła kwitnąć. Kwiaty ciemnoróżowe wpadające delikatnie w czerwień, średniej wielkości, mają kilka warstw płatków. Zapach lekki, podobny do jabłek.

- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Oliwko i Papaver- bardzo dziękuję za pomoc. Wygląda na to, że znalazłam coś pośredniego - na 'Konigin' zbyt bezbronna i chyba jednak ciut za jasna, na"Felicite' zbyt różowa...
To jest czerwiec, miesiąc poszukiwań i , hmmm, znów mam prośbę o identyfikację dzisiejszego znaleziska
Zdjęcia są tylko takie i innych raczej nie będzie, bo daleko ale dla ułatwienia mam koncepcję
Czy to może być Rosa majalis "Plena'?

To jest czerwiec, miesiąc poszukiwań i , hmmm, znów mam prośbę o identyfikację dzisiejszego znaleziska

Czy to może być Rosa majalis "Plena'?

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o identyfikację moich różyczek:
1.

2.

3.

1.

2.

3.

- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Beato, gdzie Ty je wszystkie wynajdujesz?
Wydaje mi się podobna, nawet ten środeczek ma taki charakterystyczny spłaszczony.
Nigdzie nie mogę za to znaleźć, czy ma ciemne pędy, jak Twoja.

Wydaje mi się podobna, nawet ten środeczek ma taki charakterystyczny spłaszczony.
Nigdzie nie mogę za to znaleźć, czy ma ciemne pędy, jak Twoja.