To ja poproszę tylko o jedną identyfikację - wczoraj zakupiona hosta bez nazwy:
Listki dość małe, w tle kwiatki kroplika dla porównania, lekko pachnie, ale zapach wyczuwalny dopiero gdy sie wsadzi nos w kielich kwiatu . kwiaty w porównaniu z listkami dość duże.
Pozwalam sobie ponowić zapytanie, od razu poprawiam byka i mam nadzieję, że to nie dlatego zignorowano moje pytanie
iwa27 pisze:W zeszłym roku kupiłam tę hostę jako 'SUM AND SUBSTANCE', ale tak na moje oko to chyba jednak nie ta hosta. Może ktoś mi pomoże ją rozpoznać
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe Mój kawałek świata. część 3
Iwonko, Sum and Substance, jest bardzo duża,ale po wielu latach, na początku, jeżeli jest z in vitro może być niewielka. Moja jest dwuletnia i na razie nie przypomina tych z ogrodu botanicznego, a jest na pewno właściwa. Pewnie trzeba poczekać.
Byłem na urlopie, nie dam rady teraz wszystkiego ogarnąć, odpowiadam więc tylko na kilka ostatnich. krzysiek1240
1. Ma cechy WHIRLWIND, ale nie zgadza się barwa, prawdopodobnie to jakaś mutacja tej odmiany
2. ?
3. fortunei Albomarinata tudzieć Antioch lub Moerheim
4. ?
5. raczej wybarwiony Gold Standard
6. Golden Tiara, jeśli niewielka
7.?
8.Invincible
9. Fire and Ice
10. za młoda
11.stawiam na Pacific Blue Edger, skoro kwiatostany jak drągowiny
12. undulata White Ray albo młoda Night Before Christmas
13. ?
14. fortunei ALBOPICTA
15.?
liwias
Golden tiara
iwa27
Sum and Substance na 300%
Fabi 12
1. Blue Angel
2.Frances Williams ( już oczywiście przypalona na brzegach)
3.raczej fortunei Aureomarginata
4.Christmas Tree
1. Na wiosnę zaraz po posadzeniu właśnie wyglądała jak whirlwind , ale straciła barwy.
2.To czasem nie jest JUNE ??? coś mi się tak kojarzy
7.Lemon Lime??
13.Stiletto??
EDIT:
Znalazłem kartkę z nazwami zamawianych host :Regal Splendor(10??) , Revolution (15??), Great expectation(4??)
Do krzysiek1240.
Bardzo możliwe, że 7 to Lemon Lime. Wybarwia się na żółtawy odcień w słońcu.
Tez możliwe, że 13tka to Stilleto. Obie to młode rośliny i nie chciałem przesądzać.
Apel do wszystkich
Łatwiej byłoby zidentyfikować odmianę, gdybyście rzucili obok rośliny jakiś charakterystyczny element, np. puszka zapałek lub, jak w przypadku darla80 pokazać choć kawałek ludzkiego palca.
Darla, pierwsza zgodnie z etykietą- to Lemon Delight, druga najprawdopodobniej Stilleto.