Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Zobaczcie, jak wygląda powódź u mnie...
Zawsze w czasie roztopów woda bardzo się podnosi, nawet w wielki deszcz . Zalewa wtedy niżej posadzone rośliny, kamienny mostek, co widać na zdjęciach . Te zdjęcia z są z 2006 r., jeszcze nasadzenia nie były skończone. Potem jakoś tego nie dokumentowałam...

Obrazek

Obrazek

Tu już sytuacja ustabilizowana...

Obrazek

PAMELKA ? witaj Pamelko ! Czy Ty masz swój wątek ? Chciałabym zobaczyć Twój ogród !

RISPETTO ? miło mi,że zaglądasz, Paweł ! Tak, ten strumień przepływa przez mój ogród ! Myślę, że wraz z lasem to główna atrakcja ogrodu. Naprawdę to jest rów melioracyjny, w którym stale płynie woda, troszkę przeze mnie upiększony... Zapraszam na str. 5-6, tam pokazywałam jak się przeobrażał.

GORYCZKA ? Krysiu kochana, Ty po prostu masz dobrą rękę i serce do roślin ! Najtrudniejsza u Ciebie rozkwitnie !

SYLWESTE ? Sylwek , dziękuję !

KRYSKA ? wiesz, u mnie było podobnie ? mój strumień to rów melioracyjny. Zdarzało się ,że w lecie woda na dzień ? dwa wysychała . Potem pojawiała się znów . Kiedy wyłożyłam dno folią ( spójrz na str. 5- 6 ) , na nią dałam kamienie, a woda przyniosła piasek . Wygląda naturalnie i woda nie znika ! Czasem jest mało, ale płynie cały czas . Jeśli jeszcze zrobisz mini ? progi z kamieni, woda się trochę spiętrzy u Ciebie i będzie jej więcej na tym odcinku. Nie jest to bardzo kosztowne, ale wymaga pracy. Myślę ,że warto !

VITA ? Wiktorio, witaj ! Zdjęcia u Magicznej piękne, zresztą u wielu osób mi się podoba. Ale cały czas jeszcze nie podjęłam decyzji ( może przez ten kolor jednak...)
A avatar ? ok. , musze tylko rozpracować , jak to się robi.
Mam nadzieję , że Karo mnie lubi...Chociaż zakładając wątek tak Ją wymęczyłam durnymi pytaniami technicznymi...Wykazała się wielką cierpliwością !

PIOFIGIEL ? Cześć Tomku ! Woda płynie wartko miejscami, a porobione przeze mnie progi powodują ,że pluszcze. No i jest fontanienka. Rzeczywiście cudownie jest wtedy wypoczywać na tarasie...
Ale czasami wody jest bardzo dużo, zaraz wkleję zdjęcia.

KATARYNKA ? dziękuję Kasiu !

RENI ? witaj ! Podobno różne potwory potrafią wyżreć cebule...U mnie też jedna posadzona nie wyszła. Dziewczyny radzą sobie z tym , sadząc je w donicach zakopanych w ziemi.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tamaryszek pisze: Mam nadzieję , że Karo mnie lubi...Chociaż .

A co to ma znaczyć ta wątpliwość Izo ? :shock: :;230
Lubię wszystkich forumowiczów,lubię dyskutować bo sama czuje się pasjonatką by nie powiedzieć osobą ze skrzywieniem :;230 ,
bo lubię być pomocną jeśli tylko mogę,bo jestem gadułą, bo jestem towarzyska... :D
Nie wszędzie mogę bywać tak często jak bym pragnęła,niestety nie da się....
Proszę nigdy nie wątpić w moja sympatię, lubię forum i Was wszystkich ;:162

A wpadłam tylko po to by zobaczyć strumień i kolory bo u mnie znowu sypnęło i sypie ,mam dość bieli :roll:
ale trafiłam.... mam intuicję,wiem,że mam i to nie jest zarozumiałość.
Taka powódź mogłabym miewać w swoim ogródku,przez cały sezon...
jak to zrobić?Na razie zadowalam się moim dołkiem i marzę już o jego remoncie.
Fajnie więc wedrować po Twoim uroczym zakątku Izo,pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:3 Pozdrawiam... muszę zaznaczyć moją obecność u Ciebie w ogrodzie... bo jakoś moje posty znikają :cry: , może nie wnoszą zbyt wiele do dyskusji, ale wiedz, że jestem u Ciebie codziennie, bo zakochałam się w Twoim ogrodzie
;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167

:wit
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Oooo, faktycznie ze strumyka potrafi się rzeczka zrobić :shock: Ale mi się podoba taka chwilowa zmiana :D (zakładam, że nie ma zniszczeń w takiej sytuacji :roll: )
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Tamaryszku strumyk pod każdą postacią jest cudowny nawet wtedy kiedy przypomina potok. Ciekawe jaka w tym roku będzie wiosna jak te śniegi stopnieją?
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Bardzo tu pięknie ;:108
A mój pomysł na tamaryszka to prowadzenie go na drzewko :lol:
Na razie nieźle się zapowiada, jak przezimuje to będzie mu leciał trzeci roczek :heja
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Witaj Tamaryszku,
kilkanaście lat temu, kiedy nie śniło mi się nawet o własnym ogrodzie, czasem kupowałam ogrody do pooglądania :lol: Zachwycił mnie wtedy biały ogród w "Pięknym Ogrodzie". Dzisiaj może już zmieniłabym w nim to i owo, ale jako, że temat na czasie, to zeskanowałam fotki (nie wiem czy tak wolno :roll: )
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Tamaryszku, mój ogród to na razie faza wizji tworzenia,między innymi dzięki uprzejmości użytkowników forum ;:7 . Zaczynam dopiero i mam kilka.... dziesiąt roślinek. Wiosną może pstryknę kilka zdjątek. A..... myślisz pewnie mojej działeczce nad jeziorkiem :wit Tak ostatnio pomyślałam,że nie mam zbyt wielu zdjęć :cry: no, ale tam rekreacyjna, tutaj dopiero dam upust fantazji :tan Wprowadziłam się w ubiegłym roku i na razie jestem w fazie tworzenia, a wieeeeelkim wsparciem jest dla mnie Artam, my friend ;:196
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

A ja tak sobie oglądam i szczęka opadła mi niżej niż powinna. Jej, ;:154 ten las, strumyk, biały zakątek po prostu cudny .brak mi słów.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

:wit
Witaj Tamaryszku!
Całkiem wartki strumyk masz :D podoba mi się bardzo!
Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Tamaryszku, Twój strumyczek w ogrodzie to prawdziwy skarb. Nawet jak płynie szybko jak rzeczka też jest ładny.
Czy nigdy Ci nie wylał na poważnie?
Szukając terenu na dom zwiedzalismy jeden z dostępem do Sekwany ale ponoć był zatapiany co roku.
Na szczęście nie kupilismy go z tego właśnie powodu, bo z ogrodu byłyby nici ;:223
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

KARO ? witaj Krysiu ! Nie mam wątpliwości, że jesteś przemiłą pasjonatką i bardzo życzliwą osobą ! Sama się przecież o tym przekonałam. Ale wiem, jak męczące mogą być podstawowe dla znającego się na rzeczy pytania...A ja Cię trochę wymęczyłam! Ale widać taki już los moderatora... Ja w każdym razie się cieszę, że zaglądasz do mojego ogrodu, bo w Twoim lubię bywać.
U mnie powódź bywa tylko w tym korycie strumienia, reszta ogrodu jest zawsze sucha, nawet po ulewnym deszczu...

KATARYNKA ? Kasiu, miło mi Cię gościć ! Jak to Twoje posty znikają?? Wiem ,że u mnie bywasz i bardzo się cieszę. Myślę ,że każdy wnosi coś innego ? jeden inicjuje dyskusję , drugi wnosi wiedzę merytoryczną , trzeci uśmiech , czwarty ładne zdjęcia , a ktoś inny wreszcie prosi o pomoc i daje szansę innym być pomocnym. Sama obecność ? wsparcie i pochwały potrzebne są każdemu ogrodnikowi.
Dziękuję Ci , bardzo się cieszę ,że lubisz mój ogród.

DOMINIKAMS ? Dominiko, ze 2-3 razy w roku zdarzają się takie powodzie, trwa to zwykle ze 3 godziny, potem woda stopniowo opada. Na szczęście rośliny posadzone najniżej jakoś to znoszą. Tylko potem są całe w mule, i kamienie pokryte szlamem .Muszę to wszystko spłukiwać wężem , jest to dość żmudna robota...

KATARZYNKA ? Kasiu, właśnie to mnie niepokoi...jeśli ten cały śnieg szybko stopnieje ? woda z pól przyjdzie duża . Pamiętaj, że to rów odwadniający. Nie będzie to cudowne...

IZAZIEM ? witam Cię w Moim Świecie ! Twój pomysł jest ciekawy...Może pokażesz zdjęcie , jak to wygląda u Ciebie ?

MAG ? Magdo , dziękuję za te zdjęcia ! Bardzo mi się podobają takie ogrody ! Bujne , ale spokojne , bo nie mają za dużo barw... Zieleń , biel i żółć ( a może to zieleń rozświetlona przez słońce ? ) , kamień , drewno... Trochę rozwichrzonych , trochę regularnych kształtów...
To mój ideał.

PAMELKA ? Kilkadziesiąt roślinek to co najmniej kilkadziesiąt zdjęć ! A i pomysłów pewnie dużo... I pytań...i radość z tworzenia... Więc idealny moment do otworzenia ogrodu !

FABI ? Fabi, witam Cię w swoim ogrodzie ! Bardzo się cieszę , że Ci się u mnie podoba ! Chętnie wybiorę się do Ciebie , ale dopiero po powrocie z nart, bo jutro wyjeżdżam . Do zobaczenia !

KALMIA ? Łano , dziękuję !

ABEILLE ? Wiesiu , wylewa co rok kilka razy ! Ale ponieważ płynie w zagłębieniu ? reszcie ogrodu nie zagraża . Zalewa natomiast rośliny na dole , ale dotąd zawsze jakoś to przeżyły. Ten strumień wpływa na moją działkę w betonowej rurze pod uliczką , więc większa ilość wody niż pokazana zatrzymuje się przed moją działką.

Kochani , oświadczam wszem i wobec, że pierwszy raz dokonałam zakupu przez internet !!!
Zamówiłam lilie w Lilypolu ! Muszę się pochwalić jakie :
- azjatka pomarańczowa Tebaldi szt. 6
- azjatka biała Navonna szt.5 ( do Białego Ogrodu )
- LA Giverny szt.4 ( ciepło żółta )
- LA Seguret szt. 4 , też biała, kwitnąca w innym terminie, też do Białego Ogrodu
- Orienpet Eudoxia szt.3 ( mandarynkowa )

A poza tym jestem z siebie dumna, że się powstrzymałam i nie zamówiłam więcej !!

Chcę się z Wami pożegnać na pewien czas ? wyjeżdżam na narty .
Czujcie się w Moim Świecie ,jak u siebie !
DO ZOBACZENIA W POŁOWIE LUTEGO !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niedługo po moim powrocie będzie tak , jak na tych zdjęciach i dużo piekniej...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Tamaryszku! W tym samym czasie pisałyśmy do siebie :D . Dobrze że zajrzałam tu jeszcze przed Twoim wyjazdem. Życzę Ci doskonałej pogody! ;:3
Może gdzieś doczytam w jakie góry jedziesz ;:7 .
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00

Post »

Miłego,aktywnego odpoczynku ;:3
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Iza, to w takim razie udanego szusowania i wspaniałej pogody, ale o tą chyba nie musisz się martwić :) odwagi w zakupach gratuluje i oby wszystko było zgodne z lista :) a że więcej nie kupiłas to się baaaaardzo dziwię :D :D większość zleceń zamówionych roślin będzie dopiero rozsyłana od marca, po sobie wiem, że ciągle wracam do stron gdzie coś już zamówiłem i dobieram kolejne :D :D wiosną listonosz mnie ukatrupi :D :D ale też już ma do mnie telefon i jak coś jade prosto na pocztę :D :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”