Mam mały problem z rozpoznaniem rośliny. Wprawdzie to młoda roślina, tegoroczna, ale za nic nie mogę skojarzyć co to może byc. dlatego proszę Was o pomoc .
Liście kształtu jak widać na zdjęciach, sa gładkie. Roślina nie wydziela soku mlecznego, liście po przetarciu tez bezwonne.
Funkia hmmm tylko skąd jak zawsze wycinam nasienniki dorosłych no i zupełnie w innym miejscu to wykiełkowało. tTe siewki rosły w doniczce, gdzie wysiewałem różne kupione rosliny. Do nich na pewno nie nalezą też wodne.
Dzięki w kazdym razie za odpowiedź, bo sam na początku myslałem ze to funkia
Może niekoniecznie wodne, ale wilgociolubne. Skojarzyłam w pierwszej chwili ze strzałką, ale ta ma trochę inny kształt liścia => http://cfb.unh.edu/phycokey/Choices/Ano ... ne.com.jpg
Czy masz listę roślin, które wysiewałeś? Może tym sposobem dojdziesz, co to za roślina.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Łąki mam dookoła. I lubię zbierać nań zioła i polne kwiaty. Takiej rośliny nigdy nie spotkałam. Morfologicznie najbardziej pasuje do funkii, więc szukałabym w tej rodzinie...np. eukomis.
Tylko na 100% to nie hosta , ani jej odmiana. Kiedyś miałem siewki funkii i zupełnie inne rośliny. Eukomis ma podłużne liście i tez miałem siewki, to chyba tez odpada a może rodzinami: makowate, jaskrowate ???
Jaskrowate mają inny typ ulistnienia. Może ta roślina rośnie w niekorzystnych dla niej warunkach, przez co jej budowa morfologiczna uległa istotnej zmianie. To tłumaczyłoby problemy z identyfikacją.
Chyba jej nowa odmiana powstała na skutek mutacji hmmmm.....nie wiem siewki właściwe inkarwilea są inne, liście już dawno powinny być pierzaste...... mam racje?
-- 22 sie 2016, o 14:29 --
wiecie co chyba zagadka jest skomplikowana. hehe trzeba będzie poczekać do wydania kwiatu. Jak sie okaże, ze to znana bylin atylko w odmianie, heheh będę protoplastą.
Już wcześniej pisałam o zatrwianie, ale może to nie szerokolistny tylko Pereza https://zojeczka.wordpress.com/2013/10/ ... an-pereza/
Trzeba czekać na kwiaty, ale to nie wygląda by miało zakwitnąć w tym sezonie, więc trzeba na wszelki wypadek zabezpieczyć przed mrozem.Zatrwian Pereza zakwita w drugim roku od wysiewu po przezimowaniu w pomieszczeniu.