Mam problem z choinką tz. z dwoma, ( odmiany nie znam). W środku jest cała sucha brzydko to wygląda i jak jest wiatr jest rozsypana po całym ogrodzie . Zaczełam ją obierać od środka ale nie wiem czy to dobry pomysł ( o matko ile to czasu zajeło ani 1/10 nie zaczełam).Trawnik jest przez to w opłakanym stanie
Poradcie czy mam je obrać do końca na tz. bonzaji czy je po prostu ściąć?
Widziałam już tak zbrzydłego cyprysika. Został on ogolony na piękne bonsai Jeśli będę mogla dam zdjęcie, ale muszę poprosić właściciela o zgodę na fotografowanie.
Największe tendencje do takiego brązowienia od środka ma min. Cyprysik groszkowy 'Boulevard'
To cyprysik groszkowy squqrosa. Zrzuca 3 letnie igły [pędy]. Najlepiej poobcinać gałęzie dolne i zostawić tylko górę [gałezie na 1/3 wysokości drzewka]. Możesz uformować w bonzai, rewelacyjnie ta odmiana sie do tego nadaje. Możesz także pozwolić rosnąć mu swobodnie w górę [obcinając dolne gałęzie, w starszym wieku nawet do wysokości 3 - 4 metrów], duże drzewka tej odmiany wygladają prześlicznie. Pomyśl także by dół wokół drzewka otoczyć kamieniami i wysypać korą, albo pozostawiać te opadające 3 letnie pedy, taka sciółka z opadłych gałezi leżąca pod drzewkiem też jest malownicza.
Drzewko ma także bardzo ładną czerwoną korę, więc gdy obetniesz dolne gałęzie, będziesz miała z czasem ładny pienek. Może kiedyś zamieszczę fotkę takiego cyprysika w wieku 60 -80 lat i wysokości 10 -15 metrów, bardzo piękne drzewo.
Drzewo wymaga dużej wilgotności gleby, lub częstego podlewania. W warunkach wilgotnych wygląda ładniej i słabiej się oczyszcza.
Najważniejsze, by Tobie się podobało . Jeśli się nie podoba, to ścinaj śmiało .
A jeśli będziesz kiedyś w okolicach Niemodlina na opolszczyźnie, to zapraszam do parku w Lipnie, tam będziesz mogła zobaczyć na własne oczy, 'co by było gdyby'
Bo rośnie trochę w cieniu, a u roślin rosnących w cieniu igiełki są trochę bardziej niebieskawe. U wyższych drzew dolne gałęzie są naturalnie cieniowane przez wyższe więc także barwa części gałązek powinna być niebieskawa. Może za jakiś czas zrobię zbliżenie na jakąś gałązkę, tak dla porównania. Na moje oko te dwie rośliny to na pewno odmiany 'squarosa', być może któraś z nich to 'squarrosa coś tam' [z jakimś dopiskiem], ale raczej nie.
Nie wiem, czy w najbliższym czasie będę miał okazję pstryknąć obiecane zbliżenie gałązki.
Na dziś mam tylko zdjęcie małej sadzonki pozyskanej z tego dużego drzewa i zdjęcie kilku takich drzew obok siebie.
A może przed wycięciem drzewka, spróbowałabyś przyciąć go w jakąś fantazyjną formę, typu: zostawić 10 gałęzi na drzewku i końce tych gałęzi formować w kształcie kul lub okrągłych poduszek. To dobre drzewko do formowania różnych kształtów, czy drzewek podobnych do bonsai.