I co ja mam z tą choinką zrobić?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

I co ja mam z tą choinką zrobić?

Post »

Mam problem z choinką tz. z dwoma, ( odmiany nie znam). W środku jest cała sucha brzydko to wygląda i jak jest wiatr jest rozsypana po całym ogrodzie :evil: . Zaczełam ją obierać od środka ale nie wiem czy to dobry pomysł ( o matko ile to czasu zajeło ani 1/10 nie zaczełam).Trawnik jest przez to w opłakanym stanie :evil:
Poradcie czy mam je obrać do końca na tz. bonzaji czy je po prostu ściąć?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Widziałam już tak zbrzydłego cyprysika. Został on ogolony na piękne bonsai :D Jeśli będę mogla dam zdjęcie, ale muszę poprosić właściciela o zgodę na fotografowanie.

Największe tendencje do takiego brązowienia od środka ma min. Cyprysik groszkowy 'Boulevard'
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
aves
50p
50p
Od: 31 paź 2007, o 20:57

Post »

zostaw tylko górę tego cyprysu o koronie w kształcie kuli, a pień goły, korone lekko przytnij, to sie zagęści...
"Warto żyć, warto śnić, warto kochać..."
...kwiaty
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

dziękuję za rady, jestescie wielcy :D Zobacze co zrobie, bo do wczesnej wiosny musze się pozbyć paskóctwa z trawnika.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A jaka jest jego wysokość?
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Około 3 m.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ja dałabym sobie spokój z otrzepywaniem go ,bo będzie coraz trudniej. Bonsai musiałabyć z drabiny robić ,ale może warto?
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

To cyprysik groszkowy squqrosa. Zrzuca 3 letnie igły [pędy]. Najlepiej poobcinać gałęzie dolne i zostawić tylko górę [gałezie na 1/3 wysokości drzewka]. Możesz uformować w bonzai, rewelacyjnie ta odmiana sie do tego nadaje. Możesz także pozwolić rosnąć mu swobodnie w górę [obcinając dolne gałęzie, w starszym wieku nawet do wysokości 3 - 4 metrów], duże drzewka tej odmiany wygladają prześlicznie. Pomyśl także by dół wokół drzewka otoczyć kamieniami i wysypać korą, albo pozostawiać te opadające 3 letnie pedy, taka sciółka z opadłych gałezi leżąca pod drzewkiem też jest malownicza.
Drzewko ma także bardzo ładną czerwoną korę, więc gdy obetniesz dolne gałęzie, będziesz miała z czasem ładny pienek. Może kiedyś zamieszczę fotkę takiego cyprysika w wieku 60 -80 lat i wysokości 10 -15 metrów, bardzo piękne drzewo.

Drzewo wymaga dużej wilgotności gleby, lub częstego podlewania. W warunkach wilgotnych wygląda ładniej i słabiej się oczyszcza.
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odmiana drzewka to cyprysik groszkowy 'squarrosa' [w poście powyżej wkradł się błąd do nazwy].

Obiecane foto: drzewko takiej odmiany wysokie na ok. 10 metrów. Ma trochę krzywą koronę, gdyż zbyt blisko rosną inne rośliny.

Obrazek
Roman
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Już podjęta decyzja o ścięciu :cry: Widok jest obrzydliwy :evil: ale nie ma złego co by na dobre nie wyszło i na ich miejscu będą okrągłe rabatki :D
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najważniejsze, by Tobie się podobało :). Jeśli się nie podoba, to ścinaj śmiało .

A jeśli będziesz kiedyś w okolicach Niemodlina na opolszczyźnie, to zapraszam do parku w Lipnie, tam będziesz mogła zobaczyć na własne oczy, 'co by było gdyby' :wink:

Pozdrawiam.
Roman
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jakoś troche inny jest niż mój :roll:
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo rośnie trochę w cieniu, a u roślin rosnących w cieniu igiełki są trochę bardziej niebieskawe. U wyższych drzew dolne gałęzie są naturalnie cieniowane przez wyższe więc także barwa części gałązek powinna być niebieskawa. Może za jakiś czas zrobię zbliżenie na jakąś gałązkę, tak dla porównania. Na moje oko te dwie rośliny to na pewno odmiany 'squarosa', być może któraś z nich to 'squarrosa coś tam' [z jakimś dopiskiem], ale raczej nie.
Roman
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem, czy w najbliższym czasie będę miał okazję pstryknąć obiecane zbliżenie gałązki.
Na dziś mam tylko zdjęcie małej sadzonki pozyskanej z tego dużego drzewa i zdjęcie kilku takich drzew obok siebie.
Obrazek Obrazek

A może przed wycięciem drzewka, spróbowałabyś przyciąć go w jakąś fantazyjną formę, typu: zostawić 10 gałęzi na drzewku i końce tych gałęzi formować w kształcie kul lub okrągłych poduszek. To dobre drzewko do formowania różnych kształtów, czy drzewek podobnych do bonsai.
Roman
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Coś musze wykąbinować, w marcu chwytam się do pracy nad nimi. Zobacze co z tego wyjdzie.
ros dzięki za wskazówki :D
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”