Co to jest za roślina, wysoka i silna ?
-
- 100p
- Od: 27 sie 2013, o 07:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co to jest za roślina, wysoka i silna ?
Dostałem od koleżanki sadzonkę rośliny, która u niej rośnie. Ma grube, bambusowe pędy i jest bardzo wysoka około 2 metrów. Rośnie nad stawem.

Chłop z Mazur
Re: Co to jest za roślina, wysoka i silna ?
Niecierpek gruczołowaty.
-
- 100p
- Od: 27 sie 2013, o 07:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuje Selli7 za szybką identyfikację
Znalazłem w sieci o tym Niecierpku gruczołowatym takie wieści:
Niecierpek gruczołowaty uznawany jest w Polsce za gatunek inwazyjny, groźny dla rodzimej przyrody. Jego wprowadzanie do środowiska lub przemieszczanie w środowisku przyrodniczym jest zabronione przez Ustawę o ochronie przyrody z 2004 roku. Od 2012 roku także jego import, posiadanie, prowadzenie hodowli, rozmnażanie i sprzedaż wymagają specjalnego pozwolenia Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska. Nieprzestrzeganie wymienionych ograniczeń według ustawy o ochronie przyrody jest wykroczeniem podlegającym karze aresztu lub grzywny pieniężnej[4][5].
Żródło: Wikipedia
Więc, cóż nie mogę posadzić u siebie w ogródku sadzonki tego Niecierpka ?

Znalazłem w sieci o tym Niecierpku gruczołowatym takie wieści:
Niecierpek gruczołowaty uznawany jest w Polsce za gatunek inwazyjny, groźny dla rodzimej przyrody. Jego wprowadzanie do środowiska lub przemieszczanie w środowisku przyrodniczym jest zabronione przez Ustawę o ochronie przyrody z 2004 roku. Od 2012 roku także jego import, posiadanie, prowadzenie hodowli, rozmnażanie i sprzedaż wymagają specjalnego pozwolenia Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska. Nieprzestrzeganie wymienionych ograniczeń według ustawy o ochronie przyrody jest wykroczeniem podlegającym karze aresztu lub grzywny pieniężnej[4][5].
Żródło: Wikipedia
Więc, cóż nie mogę posadzić u siebie w ogródku sadzonki tego Niecierpka ?
Chłop z Mazur
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jak wynika z powyższego zapisu raczej nie powinnaś bo potem bronienie się niewiedzą może okazać się nieskuteczne.Wszak uważa się że nieznajomość prawa szkodzi.
W trosce o naszą florę (zakładam) powstał ten przepis.
Było wiele smutnych przykładów zawleczenia gatunków obcych endemicznie które czynią potem spustoszenie tzn wypierają gatunki rodzime poprzez właśnie tą ekspansywność czy dużą umiejętność przystosowania się.
Zwróć też na ten fakt uwagę koleżance a propos tej rośliny.
W trosce o naszą florę (zakładam) powstał ten przepis.
Było wiele smutnych przykładów zawleczenia gatunków obcych endemicznie które czynią potem spustoszenie tzn wypierają gatunki rodzime poprzez właśnie tą ekspansywność czy dużą umiejętność przystosowania się.
Zwróć też na ten fakt uwagę koleżance a propos tej rośliny.

Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/