Jaka to trzmielina (duuża)?

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jaka to trzmielina (duuża)?

Post »

Robiłam zakupy w toruńskim Torseedzie i tam moją uwagę przyciągnęła roślina porastająca murowaną, wysoką pergolę (może ten element architektury nazywa się jakoś inaczej gdy jest zbudowany z cegieł- chodzi o coś w rodzaju stojącej samodzielnie wysokiej bramy, zamkniętej u góry poprzeczną belką). Roślina miała grube, zdrewniałe pędy (w zasadzie to pieńko-pędy były), oplatające spieralnie konstrukcję, na której rosła. Nie.zwróciłam uwagi, ale chyba bez mocowań.
Wyglądała na zimozieloną - gęstwina ciemnozielonych liści (bez przebarwień) i wiosenne, jasnozielone przyrosty. Liście spore (tak ponad 6 cm), jajowate(?).
Pytałam w kasie, co to, powiedziano mi, że trzmielina pnąca, ale nie znają odmiany. I tu popełniłam błąd, bo nie zrobiłam zdjęcia, sądząc, że bez trudu zidentyfikuję ja w internecie. A tu figa.
Macie może pomysł, co to może być? Może ktoś.z.Torunia.tam bywa i zna?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jaka to trzmielina (duuża)?

Post »

Może to jest trzmielina japońska( Euonymus japonicus ) ?Ta ma czyste ciemnozielone liście.
Zobacz tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=35&t=37025
Awatar użytkownika
Anna N
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 30 cze 2011, o 00:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy na pewno te liście były "jajowate"?
Jeżeli nie, to możliwe, że to bluszcz pospolity (Hederia helix)
a nie trzmielina pnąca.
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p

Post »

Dzięki za podpowiedzi. To raczej nie był bluszcz, ten ma liście dzielone - trójklapowe, a roślina, o której piszę miała liście pojedyncze, owalne - nie pamiętam tylko czy z ostrym czy obłym zakończeniem.
Przeglądam teraz wątek wskazany przez KaRo. Może to i faktycznie trzmielina japońska, choć miałam wrażenie, że liście były bardziej wydłużone i ułożone pod lekkim skosem w stosunku do gałązki a nie prostopadle. Widzę, że bez zdjęcia się chyba nie obejdzie. No i muszę dopytać, czy to samo z siebie owijało się wokół podpory, czy jakoś mu pomogli.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Może trzmielina spraguei? http://www.drzewa.com.pl/3656-trzmielin ... aguei.html

Tak się składa, że w sobotę u koleżanki zobaczyłam obcięte sadzonki pnącza (przyniosła z jakiegoś prywatnego zakładu usługowego) zimozielone, takie listki jak opisujesz ok.6 cm , już ze świeżymi przyrostami na wierzchołku.Zastanawiałyśmy się co to może być, (właściciel pnącza nie wiedział), ale był kawałek starszej łodygi, wyglądał jak u trzmielin, zielonkawy z ciemniejszymi bruzdami. Przeszukiwałam internet i doszłam do powyższego wniosku, ale pewności nie mam.
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p

Post »

Tak, wydaje mi się, że coś wl tym guście! Dzięki, podrążę temat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”