ze wsparciem Kogry - której niniejszym bardzo dziękuję

postanowiłam stworzyć ten wątek.
Wielu z Was uprawia zioła, ale nie wszyscy znają ich mozliwości. Często sami nie wiemy, jakie skarby rosną w naszych ogródkach.
Pomyslałam, że moze warto otworzyć temat, który przyblizy wszystkim te niezwykłe dary natury i umozliwi ich wykorzystanie z pozytkiem dla siebie i najbliższych. Chciałabym, zeby znalazły sie tu przepisy na różne domowe specyfiki, często przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie, czasem gdzieś zasłyszane lub znalezione w czasopismie. Myslę przede wszystkim o ziołach, który każdy moze mieć w swoim ogrodzie. Zapraszam wszystkich do współtworzenia tego wątku!
Skoro ma to być wątek o ziołach, wypada powiedzieć kilka słów o ich zbiorze, suszeniu i przechowywaniu
Zioła nalezy zbierać w słoneczne dni, ponieważ wtedy zawierają najwięcej aromatu. Liscie zbiera sie tuż przed kwitnieniem, z tego samego powodu. Korzenie wykopuje się wczesną wiosną lub póżną jesienią. Zioła nalezy suszyć w cienistych, przewiewnych miejscach. Przechowywać najlepiej w szklanych, szczelnych pojemnikach, chroniąc przed swiatłem i wilgocią.
Najczęściej stosowanymi formami leków ziołowych są napary i odwary, ale jest też duzo innych form i chciałabym, zeby one właśnie tu się znalazły.
Moze nie wszyscy wiedzą, jakie są podstawowe sposoby przyrządzania ziół, wiec dla porzadku zamieszczę opisy:
NAPAR - najczęściej 2 łyżeczki suszonych ziół zalewa się szklanką wrzątku i odstawia się na kilka, kilkanascie minut w naczyniu pod przykryciem. Mozna je dodatkowo podgrzewać, ale nie dopuszczając do wrzenia. (Ks. Klimuszko zalecał zalewać wrzątkiem kopiastą łyżkę ziół i odstawiać na 3 godziny, po czym przecedzić i lekko podgrzać.)
ODWAR - zioła zalewa się wodą i podgrzewa do wrzenia, a następnie gotuje 3-5 minut. Jeżeli zioła zawierają trudno rozpuszczalne substancje, czas gotowania wydłuza się do 10 i więcej minut.
MACERAT - jest to wodny wyciąg na zimno. Zioła należy zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie przecedzić i zużyć w tym samym dniu.
Nalewka - to alkoholowy wyciąg z wysuszonych surowców. Zioła należy zalać rozcieńczonym do 70% spirytusem. Po kilku dniach wyciąg taki nadaje się do spozycia.
SYROP - wyciąg z suszonych lub świeżych ziół gotowanych w roztworze cukru aż do zgęstnienia.
Żeby się nie pogubić i żeby łatwo później było odnaleźć konkretne zioło, przyjmijmy przegląd w/g alfabetu.
No to zaczynamy.
A
Aloes

Ta roslina co prawda nie rosnie w ogrodach, ale jest tak często hodowany w domach, ze chyba warto go wymienić.
Do celów leczniczych używany jest aloes zwyczajny(aloe vera) i aloes drzewiasty (aloe arborescens).
Aloes zawiera aminokwasy, witaminy i minerały potrzebne organizmowi. Wzmacnia system odpornościowy, usprawnia system trawienny. Najbardziej
jednak znane jest jego zbawienne działanie na skórę. Aloes reguluje pH skóry, odżywia skórę, usuwa martwe komórki naskórka i przyśpiesza
tworzenie nowych, działa nawilżająco, kojąco, ściągająco. Mozna go stosować na oparzenia i choroby skórne.. Podobno świetnie leczy tradzik.
Homeopatia poleca go w chorobach alergicznych skóry.
Uzycie jest bardzo proste: wystarczy przeciąć liść na pół (wzdłuż) i smarować nim twarz lub chore miejsca na skórze. Do uzytku wewnętrznego
przeznaczony jest sok, który mozna uzyskać np. w sokowirówce. Są jednak pewne przeciwwskazania: nie należy pić soku z aloesu przy
owrzodzeniu jelita grubego, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, zazwansowanej niewydolności krążenia i nerek, duzym nadcisnieniu, hemoroidach
oraz w ciąży.
Arcydzięgiel litwor (Archangelica officinalis)

Jest to roslina dwuletnia, dorastająca nawet do 2,5 m. Jest często mylony z popularnym w całym kraju arcydzięglem leśnym. Arcydzięgiel litwor
występuje dziko tylko w Tatrach i Sudetach, ale często jest hodowany w ogrodach.
Główne działanie arcydzięgla, to regulacja pracy przewodu pokarmowego. Ma także działanie uspokajające. Surowcem leczniczym są korzenie,
liście, łodygi i czasem nasiona. Ogonki i łodygi arcydzięgla gotowane w syropie z cukrem od wielu lat były uzywane do dekoracji ciast, a także
do żucia w przypadkach zapaleń jamy ustnej i dziąseł. Poza tym stosowany jest najczęściej w postaci naparu.
Anyż albo biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum)

Anyż to popularny chwast. Zioło to łagodzi męczące kaszle, pomaga w produkcji mleka u matek karmiących, działa jako naturalny związek
zobojętniający kwasy w niestrawności czy w czasie zgagi. Szcególnie ceniony jest jako lek dla dzieci pomagający w zwalczaniu kolek.
Surowcem leczniczym są nasiona. Najczęsciej stosowany jest jako napar.
A może ktoś zna inne sposoby zastosowania tych ziół?