Ogródek przy mieszkaniu...czas start

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Arecki84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2016, o 12:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ogródek przy mieszkaniu...czas start

Post »

Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum i za wszelkie problemy i niedopatrzenia z góry przepraszam. Zwracam się do was z takimi problemami:
1. Co zrobić aby pozbyć się mchu? Czy w takim ogrodzie jest szansa na to że trawa będzie rosła
Obrazek

Obrazek

2. Jakie kwiaty i ewentualnie tuje lub podobne zasadzić żeby to jakoś ładnie wyglądało tam jest bardzo mało ziemi więc wszystko musi być w donicach.

Moje plany to przekopanie wszystkiego dosypanie torfu wyrównanie z krawężnikiem i dopiero sadzenie trawy. Dowiedziałem się również że najlepsza będzie "trawa parkowa ". Marzenia mam takie, że tu gdzie są kamienie będą donice z tujami na tym większym parapecie chciałbym mieć skrzynki a w nich zioła. Marzy mi się tez gdzieś zasadzona lawenda bo strasznie ładnie pachnie ( ewentualnie maciejka o ile dobrze pamiętam nazwę ). Chciałbym też żeby było miejsce na podest z parasolem taki kącik do czytania książki gazety. Największym problemem jest chyba to że nie ma tu wcale słońca ;:3 ale to na prawdę nic a nic

Jest jeszcze do zagospodarowania balkon i chyba na nim zrobię taki zakątek na odpoczynek a tam sama zieleń. No i oczywiście barierka balkonowa i dwie ściany

Wszystkim z góry dziękuje za pomoc ;:136
Awatar użytkownika
ANIACIOS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 maja 2014, o 11:53

Re: Ogródek przy mieszkaniu...czas start

Post »

Odrobina wyobraźni i ten mały ogródek kawowy może być piękny . Ja poleciła bym Hosty-Funkie do cienia . Mają piękne dekoracyjne liście a nasadzone w grupach dają świetny efekt :wink: W moim ogródku kawowym będą królować koło oczka wodnego .
Pozdrawiam Ania
Arecki84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Są po prostu przepiękne ;:167 Jakiś zamysł jest tylko martwię się trawnikiem najbardziej bo jest cień i cały czas błoto. Ja bardzo bym chciał surfinie, trochę tui i na bank coś jeszcze tylko jestem początkującym ogrodnikiem i jeszcze nie wiem co gdzie z czym najlepiej
Awatar użytkownika
ANIACIOS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To forum to prawdziwa skarbnica wiedzy wiec myślę , że i o trawniku coś znajdziesz . Moim zdaniem cień to nie problem dla trawnika . Niestety też jestem początkującym ogrodnikiem i jak poradzić sobie z mchem nie mam pojęcia.. Może ten mały ogródek po prostu przekopać, usunąć mech i będzie po problemie :wink: ja tak zrobiłam w moim i mech został tylko na murku ogrodzeniowym . Fakt nie było go tyle co u ciebie i drzewa zlikwidowałam mam teraz dużo słońca . Surfinia świetny pomysł ;:215 u mnie co roku królują :wit
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam Cię serdecznie na Forum :wit .

Odnośnie trawnika - tam , gdzie jest strona cienista - a myślę , że masz ją od północy - będziesz miał problem z mchem . Tym bardziej - jak sam piszesz - jest tam teren błotnisty .
Czy nie uważasz , że lepiej byłoby to miejsce przeznaczyć na rabatę w stylu japońskim ? Hosty - jak pisze Ania lubią cień - podobnie jak i byliny cieniolubne typu ; miodunki , brunery , żurawki ( ozdobne cały rok ) , języczki pomarańczowe , paprocie , tawułki Andersa jak i również ciemierniki i przylaszczki , zawilce gajowe , epimedia oraz niektóre odmiany prymul .
Owszem , lawenda pięknie pachnie - jednak lubi słońce . Natomiast maciejka - jest rośliną niewątpliwie ze względu na zapach pożądana w ogrodzie - zwłaszcza w upojne wieczory - ale jednoroczna .

Co do tui o to odradzam Ci ten pomysł . Raz , że z biegiem lat wyrosną potężne drzew - ponad 2 metrowe - a dwa - zabierają składniki pokarmowe innym roślinom . A już samo ich sadzenie do donic jest pomysłem chybionym . No , chyba , że pokusisz się o miniaturowe krzewinki - berberysy , cyprysik , bukszpan , które można formować .

Pozdrawiam - Iga
Arecki84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za pomysły i bardzo wyczerpującą odpowiedz.

Jeśli chodzi o trawnik to najgorsze jest to, że on jest cały w cieniu. Rabata w stylu japońskim jest piękna ale chciałbym aby ten ogródek był też funkcjonalny ze względu na to że mam syna dwu letniego i fajnie by było jak by miał też coś dla siebie. Drugi problem to to że niemal wszystko co będę sadził musi być w donicach ponieważ tam jest tylko 15-20 cm ziemi.
Plan jest taki aby skopać wszystko i dołożyć zmieni na równo z krawężnikami co da mi jakieś dodatkowe 5 cm może mniej.
Myślę że po takim zabiegu pozbędę się mchu a w jednym ze sklepów ogrodniczych dowiedziałem się że najlepsza będzie trawa parkowa.
Tuje i jakieś inne krzewy muszą być w donicach a ich wysokość można chyba skracać. Maciejki itp kwiaty mam plan powiesić w donicach na tym drewnianym płotku.

Co sądzicie o tym wszystkim
Awatar użytkownika
ANIACIOS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Pierwsza sprawa, bardzo mi się podoba że myślisz o swoim maluchu ;:138 Tuje widzę że ci się bardzo marzą i to nie problem bo teraz jak wiemy już prawie wszystko możemy kupić w wersji ,,karłowata" :wink: i oczywiście można skracać :wink: Donice zawieszone na płotku ? Czemu nie ;:138 u mnie huśtawka oblepiona kwiatami co roku :heja Powodzenia w realizacji i czekam na efekty ;:oj
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Violka33
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj, widzę,że bardzo chcesz mieć trawnik jednak mała warstwa ziemi przysporzy nieco kłopotu jak np wysychanie podłoża podczas upałów.Jeśli to Cię nie zniechęca to kup trawę z przeznaczeniem do cienia+antymech i ciesz się zielonym:).Jeśli lubisz tuje to jak najbardziej w donicach mogą być,ja mam 2 i rosną znacznie wolniej niż te w gruncie,można je obcinać ,formować jak będą zbyt duże.Jak masz małę dziecko to cisy raczej omijaj.Lawenda jest cudowna ale potrzebuje słońca,jeśli masz taki kawałęk to jej go poświęć,maciejka pięknie pachnie ale sama w sobie zbyt ozdobna nie jest(moim zdaniem) i najlepiej siać ją z czymś innym(pachnie wieczorem).Z roślin pachnących,doniczkowców to polecam heliotrop,bardzo go lubię,pachnie nieco waniliowo.Do gruntu funkie to fajny pomysł,brunera może hortensja(w półcieniu może być).W donicach z drabinką może być też powojnik,jeśli chcesz pnące.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”