Myślę ,że to jakaś szałwia ,tylko jaka .Proszę o rozpoznanie .
Roślinkę mam już kilka lat .Zimuje bez problemu .Fotka dzisiejsza .Listki bordowo-fioletowe ,kwiaty ,o ile pamięć mnie nie myli -ciemno niebieskie ,fioletowe .
Gatunku szałwii o takim wyglądzie liści na wiosną jakoś na chwilę obecną nie kojarzę.
Ale może warto sprawdzić inny trop.
U mnie podobnie wyglądał niedawno Żeleźniak bulwiasty (Phlomis tuberosa).
Gdy się zaczyna pokazywać na wiosnę jego listki są lekko bordowe.
Dzisiaj sprawdzałam i już są zielone.
Żeleźniak bulwiasty ma różowe kwiatki zebrane w okółki.
Nie mylić z żeleźniakiem Russela. Ten ostatni kwitnie na żółto.
Nie jestem przekonana, że to akurat żeleźniak bulwiasty.
Te listki jednak są bardzo podobne.
ANIU ,mam żeleźniak bulwiasty (Phlomis tuberosa),kaszmirski i Russela .Wyglądają zupełnie inaczej .Obstawiam jednak ,że roślinka z fotki, to jakaś szałwia .Tylko jaka?
Znalazłam fotkę siewki ,ale słabo widoczna ,pod żółtym goździkiem .Wysiała się między płytkami chodnikowymi .
Bardzo dużo różnych gatunków od A do Z.
Szkoda tylko, że nie widać całej rośliny na tych fotkach.
Przeważnie są tylko same kwiatki, nawet liści nie można porównać.
Ale może kwiatek coś tam podpowie.
ANIU ,w linku ,który podałaś jest tyle szałwii ,że chyba życia nie starczy ,aby wszystko przejrzeć .
GORYCZKO ,pokrój liścia i kwiat może by sugerował ,że to szałwia łąkowa Salvia pratensis ,ale kolor listków już nie .Przeglądałam różnie strony i nigdzie nie natknęłam się na kolor listków, taki jak na moich fotkach .
Wiele szałwii np. omszona o kwiatach fioletowych i purpurowych ma młode listki czerwonawe, potem zielenieją.Jedynie odmiany o kwiatach białych są od początku zielone.Moim zdaniem to szałwia, albo na pewno coś z tej rodziny i o kwiatach wargowych.