Pochodzenie. Bilbergia pochodzi z obszaru rozciągającego się od Meksyku do południowej Brazylii. Wśród ponad 60 znanych gatunków B. nutans jest jedynym nadającym się do uprawy w pomieszczeniach.
Opis. W przeciwieństwie do większości gatunków z rodziny Bromeliaceae, będących epifitami, bilbergia rośnie na ziemi. Z biegiem lat tworzy grupę niewysokich roślin osiągających 40-60 cm. Liście gatunku botanicznego przypominają liście traw, są wąskie, rowkowane, skórzaste, od jasno do ciemnozielonych. Liście form uprawnych są szersze i bardziej szarozielone. "Kwiaty" wiszą na końcach zagiętych pędów. Składają się z dużych, czerwonych lub różowych przykwiatków, z których wystają czerwonawe działki kielicha i żółtawozielone oraz niebieskie płatki korony. Pora kwitnienia zależy od metody uprawy i waha się od wczesnego lata do zimy.
Miejsce uprawy. Latem roślina powinna się znajdować w miejscu dobrze oświetlonym, lecz nie w bezpośrednim słońcu, można też wystawić ją na zewnątrz ale w miejsce osłonięte, ponieważ nie znosi ona przeciągów. Zimą należy bilbergie trzymać w pomieszczeniu widnym o temperaturze około 16°C jednakże roślina ta znosi również znacznie cieplejsze powietrze w mieszkaniu. Wytrzymuje też niedostateczną wilgotność powietrza. Uszkodzenia mogą wystąpić, jeżeli temperatura spadnie poniżej 12-14°C.
Podlewanie. Podlewamy obficie latem, zaś nieco oszczędniej w zimie, lecz ograniczenie podlewania zależy od temperatury. Jeżeli latem bilbergia stoi w pokoju, to można spryskiwać całą roślinę, ale niezbyt często. Toleruje dosyć twardą wodę (pH 6,5).
Nawożenie. Od maja do października, raz na tydzień nawozem dla roślin ananasowatych.
Przesadzanie. Najlepiej przesadzać w czerwcu-lipcu, do obszernej, niskiej doniczki. Dopóki roślina dobrze się nie przyjmie, podlewamy niewiele i nie nawozimy. Do przesadzania używamy ziemi uniwersalnej z dodatkiem torfu i piasku.
Rozmnażanie. Poprzez podział podczas przesadzania, roślina zakwita ponownie po roku.
Szkodniki rzadko atakują tę roślinę, czasami występują z rodziny czerwcowatych.






