Przechowanie drzewek

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
marchi7
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 mar 2016, o 07:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przechowanie drzewek

Post »

Witam.
Przepraszam jeśli to nie odpowiedni dział ale muszę się kogoś o to zapytać.

Mam drzewa owocowe posadzone w tamtym roku jesienią, teraz pąki na drzewkach są dosyć grube i lekko zielonawe ale nie o to mi chodzi.
Nie wiem jak to wytłumaczyć- na końcu gałęzi są po 2-3 pąki razem tylko one wyrosły na samym czubku gałęzi i nie wiem czy to ma tak być czy mam je wyciąć ? Nie będzie problemu z rośnięciem gałęzi jak to zostanie czy to blokuje wzrost ?
Inaczej tego opisać nie potrafię.
Awatar użytkownika
Arii
50p
50p
Od: 2 wrz 2015, o 13:23

Re: drzewo owocowe pytanie

Post »

Spokojnie, tak musi być :) Zobaczysz za rok będą z tego piękne gałęzie i wysoki przewodnik :D

Zresztą sam będziesz widział jak to się zachowuje. Teraz nie ma co podejmować pochopnych decyzji. Co najwyżej na kolejną wiosnę przytniesz te co źle wyrosły.
ruczaj
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2015, o 12:41

Przechowanie drzewek

Post »

Jutro kurier ma mi dostarczyć drzewka czereśni (podkładka Gisel5), jagodę kamczacką i porzeczkę. Chciałbym je posadzić dopiero po świętach we wtorek. W jaki sposób można je przechować w piwnicy lub garażu? Wystarczy, że będą stały w wiadrze z wodą?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Re: Przechowanie drzewek

Post »

ruczaj pisze:..Wystarczy, że będą stały w wiadrze z wodą?
Nawet o tym nie myśl.
Owszem, jak do Ciebie dotrą, to korzenie możesz zamoczyć żeby rośliny się napiły. A potem chyba najlepiej będzie jak wykopiesz dziurę w ziemi, gdzieś poza słońcem i położysz wszystko razem bokiem na ziemi, korzeniami w dziurze oczywiście. Korzenie zasyp ziemią, nic się nie stanie jak część łodyg i część pnia zostanie przysypana.
ruczaj
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A czy mogą być w przechowane garażu, korzenie do jakiegoś pojemnika, przysypane ziemią i podlane?
x-p-11
---

Post »

Jak pąki będą uśpione to moim zdaniem możesz spokojnie tak przetrzymać, ale ja bym jednak wsadził korzenie najpierw do wody, a potem do pojemnika i przysypać ziemią - bez podlewania, żeby ew w błocie nie trzymać.
Jeśli będą liście to nie wiem..niby to tylko tydzień..
ruczaj
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czereśnie posadzone. Mam jeszcze pytanie, czy tym roku wymagane są jakieś zabiegi pielęgnacyjne np. przyginanie gałązek?
x-p-11
---

Post »

Ja w pierwszym roku wyłącznie tylko naginam boczne żeby kształtować szerokie kąty i podlewam, nawet zimą w tym roku lałem wodę. Rzadko ale bardzo solidnie. Nic nie tnę, chociaż szkoły są różne. Pozwalam, żeby było dużo liści, dzięki temu drzewko porządnie rozwija system korzeniowy.
Żeby być w temacie :wink: sposób garażowy jak widać się sprawdził
:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”