Przechowanie drzewek
Przechowanie drzewek
Witam.
Przepraszam jeśli to nie odpowiedni dział ale muszę się kogoś o to zapytać.
Mam drzewa owocowe posadzone w tamtym roku jesienią, teraz pąki na drzewkach są dosyć grube i lekko zielonawe ale nie o to mi chodzi.
Nie wiem jak to wytłumaczyć- na końcu gałęzi są po 2-3 pąki razem tylko one wyrosły na samym czubku gałęzi i nie wiem czy to ma tak być czy mam je wyciąć ? Nie będzie problemu z rośnięciem gałęzi jak to zostanie czy to blokuje wzrost ?
Inaczej tego opisać nie potrafię.
Przepraszam jeśli to nie odpowiedni dział ale muszę się kogoś o to zapytać.
Mam drzewa owocowe posadzone w tamtym roku jesienią, teraz pąki na drzewkach są dosyć grube i lekko zielonawe ale nie o to mi chodzi.
Nie wiem jak to wytłumaczyć- na końcu gałęzi są po 2-3 pąki razem tylko one wyrosły na samym czubku gałęzi i nie wiem czy to ma tak być czy mam je wyciąć ? Nie będzie problemu z rośnięciem gałęzi jak to zostanie czy to blokuje wzrost ?
Inaczej tego opisać nie potrafię.
Re: drzewo owocowe pytanie
Spokojnie, tak musi być
Zobaczysz za rok będą z tego piękne gałęzie i wysoki przewodnik 
Zresztą sam będziesz widział jak to się zachowuje. Teraz nie ma co podejmować pochopnych decyzji. Co najwyżej na kolejną wiosnę przytniesz te co źle wyrosły.

Zresztą sam będziesz widział jak to się zachowuje. Teraz nie ma co podejmować pochopnych decyzji. Co najwyżej na kolejną wiosnę przytniesz te co źle wyrosły.
Przechowanie drzewek
Jutro kurier ma mi dostarczyć drzewka czereśni (podkładka Gisel5), jagodę kamczacką i porzeczkę. Chciałbym je posadzić dopiero po świętach we wtorek. W jaki sposób można je przechować w piwnicy lub garażu? Wystarczy, że będą stały w wiadrze z wodą?
Re: Przechowanie drzewek
Nawet o tym nie myśl.ruczaj pisze:..Wystarczy, że będą stały w wiadrze z wodą?
Owszem, jak do Ciebie dotrą, to korzenie możesz zamoczyć żeby rośliny się napiły. A potem chyba najlepiej będzie jak wykopiesz dziurę w ziemi, gdzieś poza słońcem i położysz wszystko razem bokiem na ziemi, korzeniami w dziurze oczywiście. Korzenie zasyp ziemią, nic się nie stanie jak część łodyg i część pnia zostanie przysypana.
A czy mogą być w przechowane garażu, korzenie do jakiegoś pojemnika, przysypane ziemią i podlane?
Jak pąki będą uśpione to moim zdaniem możesz spokojnie tak przetrzymać, ale ja bym jednak wsadził korzenie najpierw do wody, a potem do pojemnika i przysypać ziemią - bez podlewania, żeby ew w błocie nie trzymać.
Jeśli będą liście to nie wiem..niby to tylko tydzień..
Jeśli będą liście to nie wiem..niby to tylko tydzień..
Czereśnie posadzone. Mam jeszcze pytanie, czy tym roku wymagane są jakieś zabiegi pielęgnacyjne np. przyginanie gałązek?
Ja w pierwszym roku wyłącznie tylko naginam boczne żeby kształtować szerokie kąty i podlewam, nawet zimą w tym roku lałem wodę. Rzadko ale bardzo solidnie. Nic nie tnę, chociaż szkoły są różne. Pozwalam, żeby było dużo liści, dzięki temu drzewko porządnie rozwija system korzeniowy.
Żeby być w temacie
sposób garażowy jak widać się sprawdził

Żeby być w temacie