Cornus mas - sadzenie "tymczasowe"

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p
Od: 26 mar 2015, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Cornus mas - sadzenie "tymczasowe"

Post »

Dzień dobry w tą coraz bardziej wiosenną pogodę :)

Chciałabym się Was poradzić o sposób, w jaki mogłabym "tymczasowo" wkopać dereń jadalny w grunt, w taki sposób, aby za kilka lat (jak nie kilkanaście) jego przesadzanie było możliwie jak najbardziej proste - przy czym nie chciałabym zagłuszać jego wzrostu. Nie mam pojęcia czy takie cuda są możliwe, ale jestem w dość nietypowej sytuacji i bardzo bardzo mi zależy, żeby w razie gdybym musiała za kilka/kilkanaście lat wyprowadzić się z działki, wyprowadzić się razem z tym drzewkiem.

Pomożecie? ;:88

Dereń zasadzony na jesieni, trzyroczny okulant.
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Cornus mas - sadzenie "tymczasowe"

Post »

Co roku go przesadzaj to się przyzwyczai do przeprowadzek ;:306
Ja przekopywałem ostatnio bodajże 6-letnie derenie bez problemu. Przycinaj go trochę co roku, żeby nie był za rozłożysty
Dereń jadalny(cornus mas)
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Ja takie rośliny lubię sadzić w doniczkach, jak dasz dużą donicę i do tego z dziurami przez które będzie przechodzić woda, a do ziemi dorzucisz hydrożelu to kilka lat spokojnie w doniczce wielkości średniego wiadra dadzą radę. Później można przesadzić nawet w lecie.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Powiem brutalnie, że to sensu nie ma http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p2146855
Ale przeprowadzić się da, kwestia zasobności kieszeni.
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p
Od: 26 mar 2015, o 13:30

Post »

Dziękuję za podpowiedzi - też myślałam o dużej donicy, ale nie byłam pewna czy go nie "zaduszę" :/ rozumiem że patrząc na to z dystansem dręczyć drzewa sensu nie ma, ale jest to to konkretne drzewo na którym obecnie najbardziej mi zależy ze wszystkich roślin w ogrodzie, a niestety nie mam pewności czy za lat kilka/naście nie będziemy się przeprowadzali, chciałabym go jakoś przygotować na ewentualną rewolucję :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”