Staram się ograniczać mięso w diecie dlatego chętnie sięgam do kuchni arabskiej, hinduskiej i tajskiej. Jest w nich wiele przepisów zawierających "zastępniki" mięsa. A przez wieki tradycji są dobrze zbilansowane w potrzebne składniki jak białko, czy wapń.
A świetny smak to dodatkowy bonus
Pozdrawiam
Bea
Proszę bardzo.
Gotuję w dwóch wersjach- "polskiej (z zielonej soczewicy) i egzotycznej (z czerwonej)".
Gotuję szklankę soczewicy do miękości i odparowania wody. 5 łyżek płatków owsianych zalewam wrzątkiem. Jak ostygną odciskam nadmiar wody. Ostudzoną soczewice powinno się zmiksować ale ja wolę rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję płatki, 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżkę utartego siemienia lnianego, 2-3 łyżki bułki tartej, jajko, jedną marchewkę utartą na drobnych oczkach i dobrze odciśniętą. W wersji wegańskiej zamiast jaja daję 3 łyżki oliwy. W wersji egzotycznej dodaję łyżeczkę curry i pół łyżeczki ziół prowansalski. W wersji "polskiej" czubatą łyżkę majeranku i jedną startą cebulę. Dalej jak z mielonymi wyrabiam, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju. Proporcje przypraw są orientacyjne. Zawsze warto usmażyć próbną porcję i doprawić po swojemu.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Bea
Na dzisiaj ogórkowa z ryżem, wczoraj były placki ziemniaczane z porem i marchewką. Na dzisiaj zaplanowałam naleśniki z serem, ale kto wie co mnie jeszcze natchnie w sklepie
Jak dobrze, że mi o naleśnikach przypomniałaś . Dziś wprawdzie rosół, bo mam chore dziecko i racuchy z jabłkami, jutro barszcz i krokiety z kapustą i grzybami już zaplanowane, ale pojutrze na pewno zrobię.
Pozdrawiam
Bea
Zupa pomidorowa z domowym przecierem, kawałki kurczaka z marynowaną surówką i ziemniakami , na deser tort z ciemnych i jasnych blatów, przełożony dżemem wiśniowym i masami , ozdobiony truskawkami i wiórkami kokosowymi.
Barszcz czerwony, czysty i krokiety z pasztetową.
Na deser racuchy z jagodami (jagody mrożone). Po przeglądzie zamrażalnika nie jest źle, znalazłam metkę cebulową i tatarską, będą mielone