Wydajność kompostowania

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
solfernus1974
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 paź 2015, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wydajność kompostowania

Post »

Witam
Cóż jestem już stary i mam emeryturę ( służby mundurowe); mam prawie hektar ziemi z sadem owocowym (mix)+łąka itp raz mnóstwo odpadów organicznych ; jak to emeryt szukam sposobu na zabicie czasu i poczytałem sobie trochę o dżdżownicach kalifornijskich i postanowiłęm sobie założyć produkcję biohumusu ; mam miejsce możliwość zapewnienia dobrych warunków "fermie" tj wilgotność i ogrzewanie oraz mnóstwo czasu ; brakuje mi w tym wszystkim jednego podstawowych parametrów tj danych liczbowych typu : ile biohumusu można uzyskać z kompostownika powiedzmy 3m3 ile czasu potrzeba na przerobienie takiej objętośći itp; ; generalnie będe wdzięczny za wszystkie dane : np mam kompostownik 300 litrów mam go ileś lat i uzyskuję x humusu w czasie Y; generalnie potrzebuję danych liczbowych
pozdrawiam i z góry dzięki za info
Michał
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Re: Wydajność kompostowania

Post »

Musisz najpierw policzyć, ile masz dżdżownic w 1 litrze podłoża.Z odpadków roślinnych, wyjdzie kompost.
Biohumus,to przerobiony na koprolity,obornik,który najpierw jest przefermentowany.
solfernus1974
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

zdaję sobie sprawę że wszystko zależy od ilości dżdżownic; na początku to stosunkowo łatwe powiedzmy że do 1000 litrów objętości kompostownika wprowadzę powiedzmy 1000 " pracowników"; dam im odpowiedni socjal czyli wilgotność i temperaturę sterowaną komputerem i wolną rękę ; i moje pytanie brzmi ile potrwa przerobienie tej ilości ; potrzebuję danych od różnych ludzi żeby wyciągnąć jakąś tam średnią ; jak powiedziałem projekt jest w fazie biznes planu i potrzebuję sobie policzyc jak to wygląda mniej więcej
oczywiście mam zamiar samemu utworzyć taki ekperymentalny kompostownik i samemu wyciągnąć wnioski ipolicyzć dokładniej; natomiast to potrwa a dane chciałbym mieć szybciej ;
- króko mówiąc potrzebuję danych do obliczeń....
za wszzystko z góry dzięki :)
mirzan
---

Post »

Zacznij robić statystykę,jak będziesz miał 1000 roboli w litrze podłoża i nie zielska,ale obornika.
solfernus1974
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ale ile trzeba czekać żeby taką populację osiągnąć ??
zważywszy że dorosła sztuka ma ok 1 g( dla uproszczenia ) to w litrza mam kilogtam robaków ; a w kubiku eeee..... tonę ?? czyli de facto więcje robaków niż nawozu .... cos nie tak ??
mirzan
---

Post »

Weź instrukcję hodowli dżdżownicy i znajdź potrzebne informacje. A później robale do roboty,
zrobić chronometraż, ustalić normy, harmonogram pracy,stawkę godzinową.
W dobrze zrobionym jedzonku dla robali,widać same robale.Co 11 dni składa kokon,a w kokonie
ok.7 młodych.W dodatku same obojnaki.Po 40 dniach,te młode już się mnożą. Gospodarz śpi,a robale
same rosną.
solfernus1974
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

gdyby taka instrukcja istniała.... ja jej nie znalazłem
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O ja też poproszę instrukcję bo tak się składa że by się przydała :D
mirzan
---

Post »

Niektórzy hodowcy,przy zakupie łoża dają instrukcję hodowli dżdżownic.
wingrul
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

instrukcja w pigułce z grubsza zarys hodowli... A wie ktoś czy może jest jakaś książeczka autorstwa jakiegoś znawcy tematu
solfernus1974
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ja dowiedziałem się że:
- 50% pokarmu podawanego zmienia się w humus ; reszta na wzrost populacji
- przy około 100 tys osobników potrzeba około tony pokarmu rocznie ( suchego wilgotność 10 %)
- dojrzałość płciowa dżdżownica osiąga po 90 dniach
- dżdżownica pochłania dziennie tyle ile sama waży
- optymalna liczba dorosłych osobników w litrze kompostu to około 300-500
Co powiecie prawda czy fałsz ??
A co z chowem wsobnym ?? Ktoś coś wie na ten temat ??
mirzan
---

Post »

Kiedyś mi były potrzebne dżdżownice z instrukcją,więc pojechałem do jednego hodowcy w Kowarach,
kupiłem łoże z instrukcją.Pojechałem do drugiego w Kątach Wrocławskich,kupiłem z robale z instrukcją.
I sam, osobiście przeczytałem. I sam,własnoręcznie robale hodowałem.
Teraz,potencjalny hodowca życzy sobie - naucz się za mnie a resztę zrobię.
Co masz na myśli,z tym chowem wsobnym? Konkurs jakiś robisz- prawda fałsz?Da się policzyć bez
zagadek,jeśli komuś potrzebne.
Po za tym,jak dżdżownica ma jeść suchy pokarm,zębami pogryzie?
solfernus1974
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

cóż.... widzę że Mirzan jest strasznie złośliwy ; pisząc "suchego" mam na myśli konkretną masę o konkretnej wilgotności; dla przykładu wszak wiadomo że drzewo świeżo ścięte ma zupełnie inna wilgotnść niż sezonowane przez powiedzmy 10 lat; przy założeniu stałej objętości i gęstości drewna w przeciągu tych lat łatwo wyprowadzić sobie że analogicznie mokre jest cięższe o czym wie każdy idiota ; w odniesieni do dżdżownic jeden powie moje robaczki jedzą 10 ton trawy rocznie a drugi a moje tylko tonę ; i jeden i drugi będą mieli rację; potrzebne jest jakieś odniesienie i po to podałem wilgotność.... tylko trzeba mieć troszkę wiedzy niestety ; co do chowu wsobnego interesuje mnie czy czasem kolonia nie wymrze lub przestanie się rozwijać zze względu na brak dopływu świeżych genów
a co do nauki : żeby zainwestować pieniadze potrzebne są jakiekolwiek wytyczne założenia jak najbliższe rzeczywistości żeby np policzyć opłącalnośc przedsięwzięcia czas zwrotu itp itd ;bez tego to rzucanie się w przepaść ... ja nie jestem przekonany i na tyle odważny żeby rzucać 30-40 tys bez żadnych realnych danych a tych w literaturze jest bardzo mało... dlatego pytam ludzi z doświadzeniem

a co do zębów :rekiny to zupełnie bezzębne stworzonka w porównaniu z dżdżownicami :)
mirzan
---

Post »

Możesz i tak oceniać-kto lubi konkrety,to złośliwy,kto lubi banialuki,spolegliwy. Nie wiem ile kosztuje
porcja w sklepie wędkarskim,ale chyba poniżej kilkudziesięciu tysięcy.Kup porcję albo kilka,zamknij w skrzyni w piwnicy i obserwuj,jak się mnożą,ile jedzą,co jedzą,czy pokarm idzie na wzrost,czy na rozmnażanie.
Danych na temat dżdżownic,jest tyle,że przez dobę nie przeczytasz.
Dżdżownica żre tylko wilgotne przefermentowane.
A gdyby ktoś podał dane z naiwnego pytania? Wszystkie odpowiedzi będą prawdziwe i równocześnie
fałszywe,to wtopiłbyś kilkadziesiąt baniek? Na jeleniach, nie na robalach,forsę robili pierwsi hodowcy
dżdżownic.
W przyrodzie nikt dżdżownicom i innym zwierzętom nie dobiera partnerów i jakoś żyją.
Tu masz gotowy biznesplan http://www.polskieradio.pl/42/259/Artyk ... yc-kapital
Skoro ma tak wiele zębów,to trzeba uważać,przy obsłudze.
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58

Post »

30- 40 tys. złotych na hodowlę dżdżownic? :-) To żart?

Jeżeli miałby to być biznes to niech Pan zapomni.

Jeżeli chciałby Pan mieć humus na własne potrzeby to oczywiście warto. Nie wiem co ma Pan na myśli mówiąc 'mnóstwo odpadków organicznych', ale moim zdaniem przy hektarze wystarczy max 1500 zł żeby założyć hodowlę przerabiającą wszystkie wyprodukowane na takim terenie odpadki w jeden sezon.

Masa przekompostowanego materiału zmniejsza się znacząco, chyba można założyć, że o około 50%, więc wyjmuje Pan połowę tego, co wsadził.

Jeżeli chodzi o ilość dżdżownic, to zakładałbym docelowo 30000 osobników na 1000 litrów podłoża, a początkową populację ustalił na 1/20 docelowej. Źródła podają, że w sezonie następuje 9-krotne zwiększenie populacji w chowie na zewnątrz i 20- krotne w optymalnych warunkach całorocznych. W drugim roku populacja osiągnęłaby w teorii swoje optimum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”