Dżungla gigantów

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
mili74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sie 2015, o 22:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dżungla gigantów

Post »

Witam serdecznie. Nabyłam w maju działeczkę od starszej pani. Działka składa się z "domeczku" i ogromnych drzew owocowych. 1-Śliwa, której objąć w pniu nie mogę, 2-śliwa dosięgająca 2 piętra, 3,4 grusze, stare wiśnie z 5 sztuk i umierająca morelka. Drzewa mają na oko ze 35 lat, dużo na nich suchych gałązek i porostów na prawie każdej gałązce. Śliwki duże mięsiste, odchodzące od pestki w tej chwili dojrzewają- niewiele ich. Na tej grubej śliwie jest hubax3. Zastanawiam się, CZY i JAK przyciąć te "maleństwa". Nie są za stare? Żal mi je wycinać, ale jak mus to mus (wcale nie jabłkowy :wink: ). Proszę o dobre słówko na ten temat :). Dziękuję.

Ps. Na forum jestem od jakiś 5 minut, więc proszę o wyrozumiałość :)
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dżungla gigantów

Post »

Cześć. Suche gałęzie możesz obciąć. Przycinać oczywiście można ale nie teraz. Jak trochę odmłodzisz wg mnie te drzewka to coś z nich będzie. W jaki sposób to już byś musiała trochę poprzeglądać te forum. A jeżeli będziesz przycinać, prześwietlać to podstawa porady na tym forum to jakieś zdjęcia musisz wrzucić i najlepiej jak z drzew opadną liście. Zresztą ciekawe jak one teraz wyglądają. Jak coś wrzucisz to na pewno ktoś coś ci poradzi.
Mam tę moc - Sylwek
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dżungla gigantów

Post »

Jak na konarze/pniu jest huba , to najpewniej została zarażona grzybnią i długo juz nie pociągnie
Właśnie teraz przymierzam sie do wycięcia kilku konarów na moich śliwkach (już jest po zbiorach). Nie czekałbym za długo z przycinaniem-ważne żeby przed deszczami i mrozami rany zdążyły zabliźnić się . Pamietaj o posmarowaniiu funabenem (albo czymś miedziowym ) ran po cięciu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”