Zbieraczka do jagód
Zbieraczka do jagód
Na rynku są do kupienia zbieraczki do jagód. Sąd one wykonane z drewna i metalowych elementów w postaci drutów zbierających owoce, wykonanych z miedzianych drutów. I tak się zastanawiam bo z rozmów w innym dziale na temat ochrony pomidorów poprzez wsadzenie miedzianego drutu w ich pobliżu przed chorobami wynika, że ta miedź jest wchłaniana przez roślinę.
Wobec tego zbieraczka do jagód posiadająca miedziane elementy w bezpośrednim kontakcie z owocami budzi moje wątpliwości.
Co Wy szanowni forumowicze sądzicie na ten temat?
Wobec tego zbieraczka do jagód posiadająca miedziane elementy w bezpośrednim kontakcie z owocami budzi moje wątpliwości.
Co Wy szanowni forumowicze sądzicie na ten temat?
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zbieraczka do jagód
Rozumiem, że zbieranie tym urządzeniem polega na - będę posługiwał się cudzysłowami bo nie wiem jak to fachowo opisać, a i samego urządzenia nie widziałem - "wetknięciu tego w krzak jagód i podniesieniu, przesunięciu lub innemu ruchowi, który pozostawi jagody na tym czymś jak na sitku, kratce, a liście i łodyżki uwolni - takie jakby czesanie".
Kontakt jagody z takim czymś to pewnie ze 3 sekundy - jeden ruch i już w koszyku - a to co innego niż wetknięcie na stałe miedzianego pręta przy roślinie.
Kontakt jagody z takim czymś to pewnie ze 3 sekundy - jeden ruch i już w koszyku - a to co innego niż wetknięcie na stałe miedzianego pręta przy roślinie.
Michał
Dokładnie na tym to polega. Też mi się tak wydaje, ale wolałem się upewnić 

Naturalnym jest że przez jakiś czas czy to sekundę czy trzy- urządzenie musi mieć kontakt bezpośrednio z owocem,ale w ten sposób aby go nie uszkodzić,nawet w sklepach internetowych z artykułami ogrodniczymi możesz upić gotowca,to żaden problem.