Zwalczanie przędziorka na starych, wysokich świerkach.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Jan_Z
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2013, o 16:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zwalczanie przędziorka na starych, wysokich świerkach.

Post »

W moim ogrodzie rośnie kilka starych świerków - 30-50 lat o wysokości powyżej 1 piętra.
W tym roku gwałtownie zaatakował je przędziorek. Igły od dolnych gałęzi brązowieją i opadają. Proces postępuje od pnia do końców gałęzi - bardzo szybko.
W dole świerka widać pojedyncze igły zawieszone na cieniutkich pajenczynach. Tak optycznie to nic po gałęziach nie łazi oprócz larw biedronki. Galasów też nie widziałem.

Naczytałem się w różnych miejscach o opryskach na przędziorki. Tylko - jak to zrobić ? Nawet ich nie mogę zlać wodą z węża bo strumień wody sięga najwyżej do 1/3 wysokości drzewa.

Czy któryś ze środków przewidzianych do oprysku można zastosować wlewając je do dołków do gleby w obrębie systemu korzeniowego rośliny ?
A jeśli tak, to który i jakie dawkowanie ?

Dalej spróbuję to sam policzyć ale nie jestem pewien metody. Średnica korony to powiedzmy 5,5m. Obwód 3,1x5,5=17,5 m. A powierzchnia walca byłaby 12 m wysokość x 17,5 obwód to daje 204 m2.

Co na to praktycy ?
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zwalczanie przędziorka na starych, wysokich świerkach.

Post »

Nie ma akarycydów które działały by w roślinie układowo, więc podlanie odpada.Jeśli również odpada użycie śmigłowca, zwyżki lub drabiny to pozostaje Ci tylko opryskiwacz spalinowy z dużym pionowym zasięgiem oprysku.Pozdrawiam klakier.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Jan_Z
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2013, o 16:52

Post »

Na niskich gałęziach, które mogę dokładnie zobaczyć znalazłem tylko larwę biedronki.
Udało mi się zwalczyć fotosik i gałązka wygląda tak:

Obrazek
- kliknięcie podobno powiększa -

Nie ważne - przędzior czy mszyca - bez spalinowego opryskiwacza nic nie zrobię.
Taki ze znanego serwisu aukcyjnego też odpada zasięg poziomy 12m , pionowy 2.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Marolex ma do swoich opryskiwaczy lance 3m, warto mieć taki dobry zestaw - nie żebym robił reklamę, ale może pomyśl.

Ale jak teraz nic nie masz, jak masz możliwość, to spłucz drzewa solidnie i dokładnie jak najsilniejszm strumieniem wody
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”