Kosaciec syberyjski, Irys syberyjski ( Iris sibirica )
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Irys syberyjski? czy inny?
Jak dla mnie to syberyjski.
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kosaciec syberyjski, Irys syberyjski ( Iris sibirica )
Witam,
To irys, ale jaki? Kwitnie teraz. Kolor na zdjęciu lekko przekłamany. W rzeczywistości jest bardziej fioletowy.

Mam jeszcze innego iryska, niestety nie kwitnie po rozsadzeniu w 2013r. Ma delikatne, cieniutkie, wyprostowane listki barwy zielonej w odcieniu niebieskawym i blado szafirowe kwiatki. Niestety nie mam zdjęcia. Wiem, że to nie ten dział, ale czy ktoś mógłby podpowiedzieć dlaczego nie kwitnie? Zanim został rozsadzony kwitł bardzo obficie.
To irys, ale jaki? Kwitnie teraz. Kolor na zdjęciu lekko przekłamany. W rzeczywistości jest bardziej fioletowy.

Mam jeszcze innego iryska, niestety nie kwitnie po rozsadzeniu w 2013r. Ma delikatne, cieniutkie, wyprostowane listki barwy zielonej w odcieniu niebieskawym i blado szafirowe kwiatki. Niestety nie mam zdjęcia. Wiem, że to nie ten dział, ale czy ktoś mógłby podpowiedzieć dlaczego nie kwitnie? Zanim został rozsadzony kwitł bardzo obficie.
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to za irys?
To Irys Syberyjski najbardziej popularny ze wszystkich syberyjskich co do odmiany to ciężka sprawa 
Co do kwitnienia; to jeśli przesadzałaś go w tym roku to masz odpowiedź dlaczego nie kwitnie...zakwitnie w przyszłym roku

Co do kwitnienia; to jeśli przesadzałaś go w tym roku to masz odpowiedź dlaczego nie kwitnie...zakwitnie w przyszłym roku

- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co to za irys?
Dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o kwitnienie, to napisałam, że dzieliłam i przesadzałam starą kępę w 2013. W ubiegłym roku nie byłam zdziwiona, że nie zakwitł, ale w tym już się spodziewałam kwiatów