Witam Forumowiczów.
Proszę o identyfikację roślinek ze zdjęć. Rosną w ogrodzie nie wiem jak długo, bo to ogród "spadkowy". Użytkownicy nie bardzo pamiętają co gdzie posadzili parę lat temu, a ja o botanice nie mam pojęcia.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
1.Przydałoby się zdjęcie całości - pokroju. Jak duży jest krzew?
2.Jałowiec (Juniperus) - nie wiem który gatunek. Może chiński (J.chinensis) choć może też być Cyprysik groszkowy 'Boulevard' (Chamaecyparis pisifera)?
3.Świerk kłujący (Picea pungens)
4.Cis pospolity (Taxus baccata)
5.Jałowiec pospolity (Juniperus communis)
6.Żywotnik zachodni (Thuya occidentalis)
7.Prawdopodobnie również Jałowiec pospolity
8.Żywotnik zachodni w jakiejś odmianie.
Dziękuję za odpowiedź .
Nr. 1 wygląda tak, jest to taki szpaler z przyciętych zmarnowanych dośc roślinek. Nie wiem co to za gatunek, żeby to coś podratować.
2. Jest to krzew o średnicy tak mniej więcej jak na fotce. Podobno był kiedyś większy, ale zrobiono z niego taką kulkę.
Za resztę dziękuję .
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.