Coś zjada moje srebrne świerki
Coś zjada moje srebrne świerki
Witam wszystki forumowiczów. Dziwne symptomy moich srebnych swierków spowodowały że postanowiłem szukać pomocy na tymże forum. Zauważyłem wczoraj że na kilku z nich zaczęły opadać igły. Dzisiaj po dokładnej lustracji znalazłem duzo małych czarnych stworków które po prostu "wcinają " moje świerki. Czy może ktoś pomóc okrewślić co to za stworki i jak z nimi walczyć. Z góry dziękuje za wszystkie porady życzliwych forumowiczów. 

Re: Pomocy Coś zjada moje srebrne świerki.
Według mnie to larwa biedronki.Twoje świerki zaatakowane są prawdopodobnie przez mszycę .Mszyca świerkowa zielona jest jednym z najgroźniejszych szkodników świerka, który na długi czas może doprowadzić drzewa do utraty ich walorów estetycznych. Szkodliwość tego gatunku przejawia się, przede wszystkim w powodowaniu bardzo silnej defoliacji (opadania) igieł. Gatunek jest dość trudny do zaobserwowania, ponieważ mszyce żerują po dolnej stronie igieł, a niewielkie rozmiary ciała uniemożliwia ich dostrzeżenie bez uprzedniego, uważnego przyjrzenia się spodniej część pędów.Biedronki jeżeli występują w dużej liczbie powinny sobie z nimi poradzić,jeśli Ci ich nie szkoda to oprysk np: Polysect 003 EC, Karate Zeon 050 CS, Decis 2,5 EC albo środki owadobójcze z grupy neonikotynoidów np. Kohinor 200 SL.Pozdrawiam klakier.
.
.
Re: Pomocy Coś zjada moje srebrne świerki.
Plaga w tym roku.Jadąc zwracałam uwagę, co drugi świerk się sypie