Coś zjada moje srebrne świerki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
jarek998
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2015, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Coś zjada moje srebrne świerki

Post »

Witam wszystki forumowiczów. Dziwne symptomy moich srebnych swierków spowodowały że postanowiłem szukać pomocy na tymże forum. Zauważyłem wczoraj że na kilku z nich zaczęły opadać igły. Dzisiaj po dokładnej lustracji znalazłem duzo małych czarnych stworków które po prostu "wcinają " moje świerki. Czy może ktoś pomóc okrewślić co to za stworki i jak z nimi walczyć. Z góry dziękuje za wszystkie porady życzliwych forumowiczów. Obrazek
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomocy Coś zjada moje srebrne świerki.

Post »

Według mnie to larwa biedronki.Twoje świerki zaatakowane są prawdopodobnie przez mszycę .Mszyca świerkowa zielona jest jednym z najgroźniejszych szkodników świerka, który na długi czas może doprowadzić drzewa do utraty ich walorów estetycznych. Szkodliwość tego gatunku przejawia się, przede wszystkim w powodowaniu bardzo silnej defoliacji (opadania) igieł. Gatunek jest dość trudny do zaobserwowania, ponieważ mszyce żerują po dolnej stronie igieł, a niewielkie rozmiary ciała uniemożliwia ich dostrzeżenie bez uprzedniego, uważnego przyjrzenia się spodniej część pędów.Biedronki jeżeli występują w dużej liczbie powinny sobie z nimi poradzić,jeśli Ci ich nie szkoda to oprysk np: Polysect 003 EC, Karate Zeon 050 CS, Decis 2,5 EC albo środki owadobójcze z grupy neonikotynoidów np. Kohinor 200 SL.Pozdrawiam klakier.

.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Pomocy Coś zjada moje srebrne świerki.

Post »

Plaga w tym roku.Jadąc zwracałam uwagę, co drugi świerk się sypie :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”