Zmienne owoce na czereśni
Zmienne owoce na czereśni
Witam! Mam taką sytuację drugi raz.Pierwszy raz czereśnia rodzi owoce żółte, następny rok całkiem inny gatunek, jest rannia czerwona czereśnia.Szepione były na ptasiej podszczepie.Czy ktoś może wie o co tu chodzi?
Dziękuję!
Dziękuję!
Ostatnio zmieniony 31 maja 2015, o 17:00 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: gatunek ? odmiana
Powód: gatunek ? odmiana
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: czereśnia zmienia gatunek
To może tak, w pierwszym rzucie chciałbym zobaczyć jakieś fotki. Najlepiej uwzględniające miejsce szczepienia.
Podszczypa <- zakładam podkładka
rannia <- co to znaczy?
Podszczypa <- zakładam podkładka
rannia <- co to znaczy?
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te żółte też zmieniłyby kolor na czerwony, gdyby dłużej wisiały na drzewie. Najpierw robią się żółte, potem zaczynają się przebarwiać na czerwony. Im dłużej na drzewie, tym ciemniejsze.suja13 pisze:Witam! Mam taką sytuację drugi raz.Pierwszy raz czereśnia rodzi owoce żółte, następny rok całkiem inny gatunek, jest rannia czerwona czereśnia.Szepione były na ptasiej podszczepie.Czy ktoś może wie o co tu chodzi?
Dziękuję!
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Rannia to wczesna,podszczepa to podkładka,żółta to 'Drogana' zmieniła się ,właśnie,nie wiem jaki gatunek,jest wczesna(bo juź dojrzała) czerwona.Jak mi się uda, to pokaże zdjęcie.
Dodaje zdjęcia: https://imageshack.us/user/suja13/
Dodaje zdjęcia: https://imageshack.us/user/suja13/
Ostatnio zmieniony 31 maja 2015, o 17:02 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: połączenie postów; gatunek ? odmiana
Powód: połączenie postów; gatunek ? odmiana
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Zły link do zdjęcia.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Witam , jedyna rzecz jaką wymyśliłem to to że jest to czereśnia o nazwie riwan , owoce czereśni nie stają się z dnia na dzień czerwone [zielone , żółte , czerwone ] .Moja teoria , owoce były niedojrzałe [żółte] w pierwszym roku owoce mogą być małe , niewybarwione w drugim drewko ma większą siłę witalną i kolor czereśni jest lepszy czyli czerwony .
Tu coś na temat http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2761
Czy to możliwe żeby wapnowanie pnia tak spowolniło dojrzewanie owoców??? Dla mnie ciekawostka
edit
Szybciej piszę niż myślę
suja13 posadził odmianę 'Drogana' - żółtą. A teraz ma na drzewie czerwone owoce - z tym ma problem
W takim razie czy to na pewno odmiana 'Drogana'?
Czy to możliwe żeby wapnowanie pnia tak spowolniło dojrzewanie owoców??? Dla mnie ciekawostka
edit
Szybciej piszę niż myślę

suja13 posadził odmianę 'Drogana' - żółtą. A teraz ma na drzewie czerwone owoce - z tym ma problem

W takim razie czy to na pewno odmiana 'Drogana'?
Osobiście szczepiłem,szczepioną gałązke uciąłem ze starej żółtej czereśni.Jestem 100% pewien ze była źółta.Właśnie dla tego podjąłem ten temat!
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
pelikano 11 zgadzam się]
Drzewko nie zmieniło odmiany , masz to co szczepiłeś nie widzę innej możliwości . Może drzewo z którego pobrałeś nie jest takie jak uważałeś że jest , nie mam pomysłu na ten fakt.

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opowiedzialem żonie historię z żółtym lilakiem, co zfioletowiał i tą, z czereśnia- co zczerwieniala... ma jeden pomysł. To sprawia jednego takiego Niemca. O nazwisku Alzheimer... 

Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Widzę,że pomysł?w jest mnóstwo,czekam na realne!
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Przepraszam za powyższy niewybredny żart, ale poważnie: pomyłka ludzka jest jedynym wyjaśnieniem.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Możliwe że w wyniku szczepienia uzyskałeś chimerę.Pozdrawiam klakier.