Białe robaczki w ziemi (foto)

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
charlie86x
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2015, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Białe robaczki w ziemi (foto)

Post »

Witam mam następujący problem. Niedawno zauważyłem że w moich drzewkach pojawiły się malutkie, cienkie, podłużne białe robaczki. To znaczy nie widać ich w doniczce na ziemi bo są tak małe, ale kiedy podniosę doniczkę to na podstawce leży masa maluteńkich robaczków, a niektóre z nich ciągle się wiją.

Obawiam się że nie są one obojętne dla roślin, w doniczkach w których je zaobserwowałem moje jednoroczne miłorzęby przestały się rozwijać. Na początku puściły liście i wszystko wyglądało normalnie, ale drzewka nie rosną do góry, rozłożyły tylko liście i zatrzymały się w rozwoju. Na jednym z nich na liściach pojawiły się żółte plamki które zaczynają od środka brązowieć.
Dodam jeszcze że jedno z drzewek jest skarłowaciałe, niby powoli rośnie ale jest kilkanaście razy niższe niż zdrowe drzewka.

Czym są te robaczki? jak można się ich pozbyć i czy mogą zaszkodzić innym roślinom rosnącym koło "chorych" drzewek?

Foto robaczków na zakrętce słoika:
Obrazek

Liście z plamami:
Obrazek

To owe skarłowaciałe drzewko (zdjęcie sprzed 2 miesięcy kiedy drzewka dopiero puszczały liście):
Obrazek

Pozdrawiam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Białe robaczki w ziemi (foto)

Post »

ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”