Kilka pytań początkującego ?????
Kilka pytań początkującego ?????
Witam serdecznie. Jestem nowy na forum więc temat dałem tutaj.
OD 2 lat posiadam niewielką działeczkę. Jest ona specyficzna bo na zboczu sporego wzniesienia. Praktycznie cały teren działki to różnej wielkości skarpki i pułki takie w miarę płaskie, jakieś 3 ary płaskiego i około 4 arów reszty. Działka bardzo urokliwa, z pięknym widokiem na panoramę miasta.
Mam parę pytań odnośnie takich prac początkowych.
Chciałbym praktycznie większość działki przesiać trawą ale działka jest mocno zachwaszczona. Ubiegły rok walczyłem i poległem. Nawet przejechałem cały teren taką dużą motyką i potem razem z żonką przeczesaliśmy grabiami i też nie pomogło.Tak jak wspomniałem, działka leży na dużym wzniesieniu i jest mocno wietrzna, więc chwaściory wysiewają się mega szybko.
I tu moje pytanie.
Czy istnieje jakiś gatunek trawy na tyle ekspansywny żeby zagłuszył choć w jakimś stopniu te chwasty
Jeśli tak to wtedy zasiałbym sobie taką trawkę często kosił i chyba użyłbym tego zajzaira co niszczy chwasty a zostawia trawę. Z góry mówię że nie chcę jakiegoś trawnika ala pole golfowe. Po prostu chciałbym żeby te skarpki i pułki w miarę ładnie wyglądały. A i jeszcze jedno trawkę chcę mieć taką nie koniecznie szlachetną. Wolał bym taką o sztywnych dosyć grubych liściach, żeby było ją łatwo kosić kosą żyłkową, bo inny sprzęt odpada. Za duże stromizny.
Więc proszę was o pomoc i opinie na temat mojego planu.
OD 2 lat posiadam niewielką działeczkę. Jest ona specyficzna bo na zboczu sporego wzniesienia. Praktycznie cały teren działki to różnej wielkości skarpki i pułki takie w miarę płaskie, jakieś 3 ary płaskiego i około 4 arów reszty. Działka bardzo urokliwa, z pięknym widokiem na panoramę miasta.
Mam parę pytań odnośnie takich prac początkowych.
Chciałbym praktycznie większość działki przesiać trawą ale działka jest mocno zachwaszczona. Ubiegły rok walczyłem i poległem. Nawet przejechałem cały teren taką dużą motyką i potem razem z żonką przeczesaliśmy grabiami i też nie pomogło.Tak jak wspomniałem, działka leży na dużym wzniesieniu i jest mocno wietrzna, więc chwaściory wysiewają się mega szybko.
I tu moje pytanie.
Czy istnieje jakiś gatunek trawy na tyle ekspansywny żeby zagłuszył choć w jakimś stopniu te chwasty
Jeśli tak to wtedy zasiałbym sobie taką trawkę często kosił i chyba użyłbym tego zajzaira co niszczy chwasty a zostawia trawę. Z góry mówię że nie chcę jakiegoś trawnika ala pole golfowe. Po prostu chciałbym żeby te skarpki i pułki w miarę ładnie wyglądały. A i jeszcze jedno trawkę chcę mieć taką nie koniecznie szlachetną. Wolał bym taką o sztywnych dosyć grubych liściach, żeby było ją łatwo kosić kosą żyłkową, bo inny sprzęt odpada. Za duże stromizny.
Więc proszę was o pomoc i opinie na temat mojego planu.
Re: Kilka pytań początkującego ?????
Zacznij kosić. Wystarczy. Wiele roślin nie znosi częstego koszenia to i znikną.
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Większość najgorszych chwastów znika jak jest często koszona z raz na tydzień albo częściej ale takiej słabo podrośniętej trawy chyba nie da się kosić kosą.
Nie ,ja myślałem żeby np. cyknąć jakimś chwastobójem i po paru dniach zasiać trawę .poczekać aż dobrze wzejdzie i dopiero wtedy kosić w i zapodać jeszcze jakiś selektywny na chwasty. A potem kosić ,kosić.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
A w sumie po co Ci taka pustynia trawnikowa na malowniczych "różnej wielkości skarpkach i półkach"? W piłkę przecież i tak tam nie pograsz
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Kontakt:
Tez mam pytanie laika: co to znaczy, ze jakas roslina jest "botaniczna"? Widzialam juz botaniczne krokusy i powojniki, o co chodzi?
Botaniczny,to taki co występuje w przyrodzie i nie jest zmieniony przez człowieka. Jak jest pomajstrowane,pokrzyżowane,to wychodzi z tego odmiana. Jeśli nasiona z odmiany wysiejemy,i dzieci wyjdą mniej więcej takie, przez kilka pokoleń, jak roślina mateczna, to jest rasa - strain.
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Kontakt:
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
meteor11, powiem Ci jak to było u mnie. Kiedy pierwszy raz stanąłem na działce chwasty sięgały mi do pasa. Wykosiłem więc raz, ale nie żyłką tylko nożem, bo rosły badyle grubości kciuka i drzewka samosiejki. I to wszystko jeden raz zgrabiłem i spaliłem. Jestem z natury leniwy, więc jak czytasz, to te dwa najcięższe zabiegi zrobiłem tylko raz. Kupiłem najtańszą trawę jaka była na rynku i wysiewałem rzutowo na zmianę z kolejnymi koszeniami żyłką. Dzisiaj mam trawę, nie jest to murawa na Stadionie Narodowym, ale też nie mam się czego wstydzić. Ważne żeby trawa Cię nie zniewoliła 

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam