Kilka pytań początkującego ?????

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
meteor11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2015, o 09:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kilka pytań początkującego ?????

Post »

Witam serdecznie. Jestem nowy na forum więc temat dałem tutaj.
OD 2 lat posiadam niewielką działeczkę. Jest ona specyficzna bo na zboczu sporego wzniesienia. Praktycznie cały teren działki to różnej wielkości skarpki i pułki takie w miarę płaskie, jakieś 3 ary płaskiego i około 4 arów reszty. Działka bardzo urokliwa, z pięknym widokiem na panoramę miasta.
Mam parę pytań odnośnie takich prac początkowych.

Chciałbym praktycznie większość działki przesiać trawą ale działka jest mocno zachwaszczona. Ubiegły rok walczyłem i poległem. Nawet przejechałem cały teren taką dużą motyką i potem razem z żonką przeczesaliśmy grabiami i też nie pomogło.Tak jak wspomniałem, działka leży na dużym wzniesieniu i jest mocno wietrzna, więc chwaściory wysiewają się mega szybko.

I tu moje pytanie.
Czy istnieje jakiś gatunek trawy na tyle ekspansywny żeby zagłuszył choć w jakimś stopniu te chwasty
Jeśli tak to wtedy zasiałbym sobie taką trawkę często kosił i chyba użyłbym tego zajzaira co niszczy chwasty a zostawia trawę. Z góry mówię że nie chcę jakiegoś trawnika ala pole golfowe. Po prostu chciałbym żeby te skarpki i pułki w miarę ładnie wyglądały. A i jeszcze jedno trawkę chcę mieć taką nie koniecznie szlachetną. Wolał bym taką o sztywnych dosyć grubych liściach, żeby było ją łatwo kosić kosą żyłkową, bo inny sprzęt odpada. Za duże stromizny.
Więc proszę was o pomoc i opinie na temat mojego planu.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kilka pytań początkującego ?????

Post »

Zacznij kosić. Wystarczy. Wiele roślin nie znosi częstego koszenia to i znikną.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Większość najgorszych chwastów znika jak jest często koszona z raz na tydzień albo częściej ale takiej słabo podrośniętej trawy chyba nie da się kosić kosą.
meteor11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2015, o 09:11

Post »

Nie ,ja myślałem żeby np. cyknąć jakimś chwastobójem i po paru dniach zasiać trawę .poczekać aż dobrze wzejdzie i dopiero wtedy kosić w i zapodać jeszcze jakiś selektywny na chwasty. A potem kosić ,kosić.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

A w sumie po co Ci taka pustynia trawnikowa na malowniczych "różnej wielkości skarpkach i półkach"? W piłkę przecież i tak tam nie pograsz
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Gayaruthiel
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 17:39
Kontakt:

Post »

Tez mam pytanie laika: co to znaczy, ze jakas roslina jest "botaniczna"? Widzialam juz botaniczne krokusy i powojniki, o co chodzi?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Botaniczny,to taki co występuje w przyrodzie i nie jest zmieniony przez człowieka. Jak jest pomajstrowane,pokrzyżowane,to wychodzi z tego odmiana. Jeśli nasiona z odmiany wysiejemy,i dzieci wyjdą mniej więcej takie, przez kilka pokoleń, jak roślina mateczna, to jest rasa - strain.
Gayaruthiel
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 17:39
Kontakt:

Post »

Dziękuję! :)
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

meteor11, powiem Ci jak to było u mnie. Kiedy pierwszy raz stanąłem na działce chwasty sięgały mi do pasa. Wykosiłem więc raz, ale nie żyłką tylko nożem, bo rosły badyle grubości kciuka i drzewka samosiejki. I to wszystko jeden raz zgrabiłem i spaliłem. Jestem z natury leniwy, więc jak czytasz, to te dwa najcięższe zabiegi zrobiłem tylko raz. Kupiłem najtańszą trawę jaka była na rynku i wysiewałem rzutowo na zmianę z kolejnymi koszeniami żyłką. Dzisiaj mam trawę, nie jest to murawa na Stadionie Narodowym, ale też nie mam się czego wstydzić. Ważne żeby trawa Cię nie zniewoliła :D
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”