Mam kilka pytań. Ze względu, że Nasze dochody są bardzo małe na działkę nie dysponujemy praktycznie ,, żadną sumą ". Wiadomo, jakiś grosz się uskrobie

1. Jak zrobić ogródek warzywny w miejscu gdzie teraz jest mech, trawa, chwasty, długie suche badyle - wszystkie dzikie ? Skopać, trochę ziemi nawieźć i można sadzić?
2. Ogrodzenie. Działka nie ma ogrodzenia z dwóch stron. Potrzebujemy ogrodzenie aby inni działkowicze po prostu nie przechodzili przez Naszą działkę bo wiadomo, na złodzieja nie ma mocnych. Macie Państwo jakiś pomysł jak go wykonać z naprawdę bardzo tanich elementów? Myślimy nad słupkami drewnianymi, do tego między słupkami na wysokości 1.40m rozłożyć duże deski i przybić (sztuk 3 między 2 słupkami) lub rozciągnąć drut najprostszy. Ale drut nie spełni swojej roli bo także działkę chcemy uchronić przed psami, kotami i innymi zwierzętami, które tam się kręcą.
W zeszłym roku działka cała została 2 krotnie spryskana Rundupem, zielsko pięknie wychodzi z ziemi z korzeniami. Macie Państwo jakiś pomysł jak w ogóle skopać tę działkę? Pytam ponieważ okropnie ciężko jest cokolwiek na niej zrobić bo ziemia jest gliniasto-ceglano-kamienna... W niej jest wszystko, pełno pokruszonych cegieł, kamieni i innych rzeczy śmieci.
Z góry dziękuje za wyrozumiałość i pomoc, bo wiem, że chaotycznie wszystko napisałem

Pozdrawiam