Nowy ogród - ugór

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dzialkowiec93
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 mar 2015, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Nowy ogród - ugór

Post »

Witam. Jestem Dawid, kilka lat temu byłem zarejestrowany na forum, lecz nie korzystałem. Teraz nadszedł czas gdy z narzeczoną kupiliśmy działkę za cenę opłat w prawdzie mówiąc. Jest to ugór z rozpadającą się altanką (ściany i fundament ok, dach do wymiany).
Mam kilka pytań. Ze względu, że Nasze dochody są bardzo małe na działkę nie dysponujemy praktycznie ,, żadną sumą ". Wiadomo, jakiś grosz się uskrobie :) Ale do rzeczy, pierwsze co.
1. Jak zrobić ogródek warzywny w miejscu gdzie teraz jest mech, trawa, chwasty, długie suche badyle - wszystkie dzikie ? Skopać, trochę ziemi nawieźć i można sadzić?
2. Ogrodzenie. Działka nie ma ogrodzenia z dwóch stron. Potrzebujemy ogrodzenie aby inni działkowicze po prostu nie przechodzili przez Naszą działkę bo wiadomo, na złodzieja nie ma mocnych. Macie Państwo jakiś pomysł jak go wykonać z naprawdę bardzo tanich elementów? Myślimy nad słupkami drewnianymi, do tego między słupkami na wysokości 1.40m rozłożyć duże deski i przybić (sztuk 3 między 2 słupkami) lub rozciągnąć drut najprostszy. Ale drut nie spełni swojej roli bo także działkę chcemy uchronić przed psami, kotami i innymi zwierzętami, które tam się kręcą.

W zeszłym roku działka cała została 2 krotnie spryskana Rundupem, zielsko pięknie wychodzi z ziemi z korzeniami. Macie Państwo jakiś pomysł jak w ogóle skopać tę działkę? Pytam ponieważ okropnie ciężko jest cokolwiek na niej zrobić bo ziemia jest gliniasto-ceglano-kamienna... W niej jest wszystko, pełno pokruszonych cegieł, kamieni i innych rzeczy śmieci.

Z góry dziękuje za wyrozumiałość i pomoc, bo wiem, że chaotycznie wszystko napisałem :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród - ugór

Post »

Ziemie trzeba sobie kupić. Co do kosztów jeżeli to tylko kilka grządek to może być z worków. Jak więcej to ciężarówka :) By trochę zaoszczędzić, to tą obecną też można użyć po przesianiu przez jakąś kratkę, tak by wyłapać te pokruszone cegły i kamienie. I wtedy dać 50/50.

Do do kopania nie ma wiele do powiedzenia, albo siłą rąk albo koparka :) Roundup wytępi chwasty ale nadal będzie ciężko kopać w kamieniach i cegłach.

Co do ogrodzenia, może nie jestem na bieżąco ale drewno mi się zawsze drogie wydawało. Tyle długich desek...siatka jest chyba tańsza. Najtańsza to chyba taka siatka leśna, nie ta powlekana do naciągu. Jak czasem w lesie się widzi takie słupki byle jakie drewniane, i do tego taka siatka cienka przybita.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Awatar użytkownika
Dzialkowiec93
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Co do ziemi to zdaje sobie sprawę, że będzie sporo pracy z nią. A co do ogrodzenia, orientujesz się może czy od leśniczego można odkupić takie rzeczy w takiej ilości jakiej potrzebujemy czy od nich trzeba hurtowo kupować?
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41

Post »

Taką siatkę masz na All...,wpisz sobie "siatka leśna".
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Awatar użytkownika
Dzialkowiec93
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Z siatką to wiem gdzie kupić. Chodzi mi o paliki do ogrodzenia :)
Awatar użytkownika
Dzialkowiec93
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witajcie. Sporządzilem prowizoryczny projekt Naszej działki. Chciałbym się Was doradzić w którym miejscu najlepiej zrobić ogródek warzywny?

Wejście nr 1 to przejście przez działkę obok (opuszczona).
Wejście nr 2 to wejście z głównej alejki.

I teraz tak, przy wejściu nr 1 aż do altany (z północy na południe) ziemia jest okropna, gliniasta, pełno cebul kwiatów itp. Za to dobrze nasłoneczniona.
A ja myślałem zrobić ogródek warzywny między ,, ogniskiem " a ,, pasem drzew sąsiadów ". Ale za to z południa będzie przeszkadzała duża altana sąsiadów (około 5m wysokości) w nasłonecznieniu. Ale za to tutaj gleba jest bardzo żyzna.

Jak Wy myślicie? W tym roku chciałbym posadzić ogórki, koper, marchew, buraki. Wiadomo, że można nawieźć całą działkę ziemią i obornikiem ale jak na ten rok niestety fundusze nie pozwalają na to.
Mam nadzieję, że coś sensownego mi doradzicie :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Dzialkowiec93
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Za mało wyraźny plan zrobiłem, że cisza od 2 dni ?
Działkowicze, czekam na Wasze propozycje :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Witaj Dawidzie. :wit
Jak widzisz, trzeba samemu podejmować decyzje. :wink:
Ja nie uprawiam warzyw, ale z teorii wiem,że pod takie uprawy najwłaściwsza jest wystawa południowa.
U Ciebie od południa jest usytuowana dość duża altana sąsiada więc to komplikuje trochę sprawę,
Wg mnie logiczne wydaje się urządzenie warzywniaka na linii południe - północ pod pasem krzewów.
Przemawia też za tym jakość ziemi.
Nie będziesz musiał mocno inwestować w nią.
W tym sezonie jak czytamy, musisz raczej bazować na skromnych funduszach więc wykorzystaj atuty działki, a ewentualne zmiany zastosujesz w miarę jej zagospodarowywania.
Nawożenie jest ważne, może będziesz mógł pozwolić sobie na zakup w tym sezonie jeszcze obornika granulowanego? Dobrze byłoby zastanowić się nad wzbogaceniem tego miejsca obornikiem naturalnym, ale to dopiero jesienią.

Ważne jest też, byś urządził kompostownik, bo w następnych latach będziesz dysponował darmowym "złotem" dla swoich upraw.
1. Jak zrobić ogródek warzywny w miejscu gdzie teraz jest mech, trawa, chwasty, długie suche badyle - wszystkie dzikie ? Skopać, trochę ziemi nawieźć i można sadzić?
Wytyczone miejsce pod uprawy przekopać przynajmniej na głębokość szpadla,wytargać rękoma chwasty,perz i inne chwasty i kamienie.

Zagrabić, i siać, i sadzić to co ma tam rosnąć.
Nawożenie rozpoczęłabym po wzejściu nasion lub po upływie ok 2 tygodni, od momentu posadzenia tam sadzonek.

Poza tym - musisz poczytać forum... wyszukać interesujące Ciebie tematy, i czytać,bo znajdziesz tu cenne porady.

Tutaj znajdziesz tematy agrotechniczne - klik
Awatar użytkownika
Dzialkowiec93
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

KaRo dziękuje za odpowiedź i trochę pomocy :) Mniej więcej już wiem co i jak będę robił
A tak po za tym to pozdrawiam Cię serdecznie :) Nie wiem czy mnie kojarzysz, ale ja Ciebie tak, kilka lat temu wysyłałaś do mnie paczuszkę z cebulami pięknych kwiatów :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”