Melocactus

leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Melocactus

Post »

Czy na forum jest osoba uprawiająca melokaktusy, bo nie wiem w jaki substrat mam wsadzić melaka, bo dostałem w prezencie
a jest w strasznej torfowej ziemi ;:131
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.2

Post »

Ja mam co prawda tylko jednego, ale nigdy go nie przesadzałem, jest w tej samej ziemi (torfie) i doniczce w której go kupiłem w markecie. Jest u mnie 4 lata i ma się dobrze.
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.2

Post »

trochę melaków małych i dużych mam i co do ziemi to nic szczególnego nie kombinuję, standard żwir piach ziemia i rosną :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Melocactus

Post »

U mnie podobnie, ziemia do kaktusów wymieszana z piaskiem. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to jestem w kropce,czy zostawić w torfie czy zmienić substrat ;:131
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Torf nie jest najlepszym podłożem dla kaktusów. Zmień na mieszankę ziemi do kaktusów i piasku to jest idealne podłoże - każdy doświadczony kaktusiarz Ci to powie. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

leszek2 pisze:No to jestem w kropce,czy zostawić w torfie czy zmienić substrat ;:131
Leszku bez stresu, melaki wbrew niektórym opiniom nie są jakieś trudne w uprawie, przesadź w normalne podłoże i będzie git :wink:
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Okej,dzięki ;:180
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

Mój rośnie w takim podłożu jak pozostałe kaktusy.Kilka lat temu wyrósł mu berecik i kwitnie całe lato :)
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko a jak go zimujesz,czy tak jak wszystkie kaktusy,czy w cieplejszej temperaturze ;:131
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Temperatura nie niższa niż 15*C.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

leszek2 pisze:Halinko a jak go zimujesz,czy tak jak wszystkie kaktusy,czy w cieplejszej temperaturze ;:131
Trzymam go na parapecie w pokoju bez podlewania a na początku maja wystawiam pod chmurkę.Wczoraj dostał pierwszą łyżkę wody po zimowym śnie :)
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Z melakami nie ma tego problemu, że się wyciągnie, oczywiście o ile ma cefalium. Ja swojego trzymam zimą na ciepło, podlewam lekko raz na miesiąc.
Plast
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 kwie 2015, o 10:38

Pomoc w reanimacji i identyfikacji kaktusa !

Post »

Witam serdecznie,

To mój pierwszy post na forum i od razu zwracam się z wielką prośbą do Was. Otóż w moje ręce wpadł zabiedzony kaktus i chciałbym go uratować i dać mu nowy dom :D
Chwilowo stoi w naczyniu widocznym na zdjęciu, ale chcę go jak najszybciej przesadzić w odpowiednie warunki do rozwoju. Zastanawiam się na kupnem nowej doniczki lub wykorzystaniem tej widocznej na zdjęciu.

Jeśli ktoś życzliwy pomógłby mi go zidentyfikować i jednocześnie dać jakieś porady, co mógłbym zrobić żeby jak najszybciej "stanął na nogi"

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
Obrazek

ps. przepraszam za obrócone zdjęcie, ale zostały automatycznie przekręcone po uploadzie.
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Re: Pomoc w reanimacji i identyfikacji kaktusa !

Post »

Jest to najprawdopodobniej Melocactus matanzanus, dość duży już,dorosły osobnik. Kaktus jest ciepłolubny, znaczy to że nie wolno go zimować w niskich temperaturach oraz trzeba uważać na spadki temperatury poniżej około 14 stopni, gdyż na dłuższą metę mogłoby go to zabić. Pochodzi z tropików więc lubi trochę więcej wilgoci ( czasem w lecie spryskujemy go wieczorami wodą, to przybliża jego naturalne warunki ). Ważne jest aby spryskiwać wieczorem tak aby do rana nie została woda na korpusie, gdyż inaczej słońce przypaliłoby go i zostawiło brzydkie rany. Stanowisko jak najbardziej słoneczne, jednak trzeba go powoli przyzwyczaić do słońca cieniując go np. papierem, bibułą lub papierowymi ręcznikami, najpierw kilka warstw, później stopniowo je zdejmując, tak unikniesz poparzeń. Podłoże raczej standardowe, więc do ziemi do kaktusów dodać duże ilości piasku oraz żwirku ( np. w proporcjach 50% piasku, 30-35 % żwirku i 15-20 % ziemi, ale tutaj każdy ma swoją własną mieszankę i ją uważa za najlepszą, ważne by była przepuszczalna i nie zatrzymywała na długo wody). Co ważne musisz go przesadzić do CAŁKOWICIE suchego podłoża, a po tym zabiegu nie podlewać przez tydzień lub dwa, aby korzenie uszkodzone podczas przesadzania się zagoiły. Przy przesadzaniu usuń cały wcześniejszy substrat tak, aby korzenie były całkowicie czyste. Po przesadzeniu przynajmniej przez tydzień nie wystawiaj na słońce, trzymaj raczej zacienionego. Jeśli korzenie byłyby bardzo długie, tak że nie mieściłyby się w doniczce, możesz je przyciąc, ale wtedy przed wsadzeniem do ziemi daj im przeschnąć i zagoić się przez dzień, dwa. Doniczka którą posiadasz może być, pamiętaj o drenażu na spód doniczki czyli nasyp około 2 cm żwirku, aby woda nie stała w doniczce tylko odpływała. Podlewanie ( oczywiście już po całym procesie gojenia się korzeni i aklimatyzacji w podłożu) wykonuj tak, aby podłoże w doniczce przeschło, jednak jako kaktus tropikalny Melocactus nie lubi długich okresów suszy. W zimie przechowujesz w ciepłym pomieszczeniu, temp. minimalna około 17-18 stopni, podlewanie delikatnie , mniej więcej raz na miesiąc, tak aby nie stał w całkowitej suszy, ale też aby tej wody miał niewiele. Jak na moje to Twój osobnik jest bardzo napompowany, może to być spowodowane przez zbyt obfite podlewanie ze zbyt dużą ilością nawozu oraz przez niewłaściwe,zbyt bogate podłoże. Skorkowacenie na dole kaktusa, jeśli tylko nie jest miękkie nie jest niczym groźnym, to efekt bezpośredniego kontaktu kaktusa z wilgotnym podłożem. Aby tego uniknąć na wierzchu podłoża również należy wysypać nieco żwirku, obłożyć nim szyjkę korzeniową, wtedy woda nie będzie stała w tych miejscach. Doda to również nieco estetycznego wyglądu :) Ważne też, aby żwirek był naturalny, nie żaden kwarcowy czy wapienny, bo zmienia to odczyn podłoża a to raczej nie jest korzystne. No i najlepiej jeśli podlewałbyś go deszczówką, bo jest ona miękka i wolna od soli ciężkich, które ma kranówka. Mam nadzieję, że pomogłem i w razie pytań służę pomocą :) Jeśli coś napisałem nie tak to oczywiście proszę o poprawienie przez innych użytkowników :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”