Podgrzewacz wody- bojler elektryczny.
Podgrzewacz wody- bojler elektryczny.
Jakie macie zdanie na temat elektrycznego przepływowego podgrzewacza wody. Miałby zaopatrzyć w ciepłą wodę zlewozmywak, umywalkę oraz prysznic. Chciałam taki zamontowć, ale juz sama nie wiem bo słyszę,że jest to urządzenie nie zdające egzaminu i radzą abym zakupiła bojler 50 litrowy .Jak uważacie co jest lepsze i ekonomiczniejsze.
Radziłabym bojler. Podgrzewacze są drogim urządzeniem w eksploatacji. Jeżeli jest dużo osób korzystających z ciepłej wody koszt będzie jeszcze większy. Miałam kiedyś podgrzewacz i nie byłam zadowolona. Przy niskim ciśnieniu wody się nie włączał (fakt że był to starszy model) no i rachunki za prąd były dosyć pokaźne. Teraz mam bojler elektryczny i podłączony do pieca CO. Jestem zadowolona.
A ja dopiero tworzę.....
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, ale... Malutki podgrzewacz nie sprawdza się przy obsłudze prysznica, a kąpać się w lodowatej wodzie nie jest zbyt fajnie :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: bojler elektryczny
Praktycznie- za mały!
Normalnie wodę grzeje się do 60st i taka ilość- 50l- na trzy skromne kąpiele raczej nie starczy, chyba że będziesz grzał 80st, na max- ale to nieekonomiczne i niepraktyczne(można się łatwo sparzyć). 80l to dla mnie minimum i w sam raz na jedną wannę dla dwojga...
Normalnie wodę grzeje się do 60st i taka ilość- 50l- na trzy skromne kąpiele raczej nie starczy, chyba że będziesz grzał 80st, na max- ale to nieekonomiczne i niepraktyczne(można się łatwo sparzyć). 80l to dla mnie minimum i w sam raz na jedną wannę dla dwojga...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Re: Podgrzewacz wody- bojler elektryczny.
Zależy gdzie ten podgrzewacz jest. W domu to drogi interes, no i trzeba mieć przystosowaną instalację elektryczną, bo ogrzewacze prysznicowe potrafią zagrzać dużo wody, ale też pobór prądu jest też spory. Do domów jednorodzinnych moim zdaniem tylko zbiornik, no chyba że ktoś ma dużo pieniążków :P.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Ja mam od kilku lat coś takiego http://wijas.com.pl/pl/perfect3.php i spisuje się genialnie. Zrobiłem sobie na poddaszu drugą łazienkę i wystarcza do normalnego prysznica. To wolnostojący domek na wsi, więc sporo zależy od aury i zimą woda w instalacji jest chłodniejsza, więc wanienkę dla dziecka napełniam dłużej, ale latem na pełnym przepływie jest nawet za gorąca. Wiadomo, jak ktoś chce się pławić we wrzątku, albo szybko napełnić wannnę gorącą wodą to potrzeba więcej mocy. Ale kuchnia ma mniejsze potrzeby niż prysznic, więc 8kW wystarczy. To jest takie optimum- przy mocach o jakich piszesz konieczne jest wyposażenie ogrzewacza w termostat, bo cię poparzy.
Z innej strony przepływówka w kuchni wbrew pozorom prowokuje marnotrawstwo, nadmierne zużycie wody i energii. Dla odróżnienia mając bojlerek czy termę 5, 10 l gospodyni robi wszystko by na zlew garów wystarczyło. I wystarcza. A jak nie ma ograniczeń, to leje bez ograniczeń...
Z innej strony przepływówka w kuchni wbrew pozorom prowokuje marnotrawstwo, nadmierne zużycie wody i energii. Dla odróżnienia mając bojlerek czy termę 5, 10 l gospodyni robi wszystko by na zlew garów wystarczyło. I wystarcza. A jak nie ma ograniczeń, to leje bez ograniczeń...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Proponuje następujące rozwiązanie bojler powiedzmy 50l grzany do 60oC a wyjście z bojlera przez zawór 3 drogowy (3D), zapewni nam pomieszanie i ilość ciepłej wody zapewniające prysznic bez problemów dla 3 osób.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Owszem bojler nie jest zły, ale ma kilka wad. 1.Temperatura wody spada w miarę pobierania, 2. Grzeje się bardzo długo. Natomiast przepływowy rzeczywiście komfort, ale 1. Duża moc na przyłączu budynku ( 24 kW to 3fazowo 40A), a więc sporo się buli tzw opłat przyłączowych. Do zaakceptowania w mieście, czy na przedmieściu. Na wsi diabelnie drogo.