Oplątwa(Tillandsia) uprawa na drzewie
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Oplątwa(Tillandsia) uprawa na drzewie
Chciałbym spróbować hodowli oplątwy na drzewie... ma ktoś w tej kwestii jakieś doświadczenia? Ja wiem jedynie, że najlepiej ją czymś przywiązać i dbać by miękka woda była ciągle w rozecie. Zapewniać wysoką wilgotność powietrza i raczej dużo światła.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tillandsia,oplątwa
ARHIZ - zajrzyj do wątku "nyskadu" w kaktusach, zaczynając gdzieś w okolicach początku marca 

- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Oplątwa (Tillandsia) uprawa na drzewie
https://i.imgur.com/IcI2Tms.jpg
Pozwolę wrzucić sobie jeden obrazek z mojego wątku. Tillandsia ionantha "Fuego" oraz starsza, kilkuletnia T. cyanea, rosną sobie wesoło we wnęce, tuż pod lampą. Co ciekawe, o ile tej ostatniej nie podlewałem już bardzo długo i jedynie ją zraszam, Fuego - pomimo teoretycznie lepszego przystosowania do braku wody, muszę co jakiś czas zanurzać w wodzie.
Z bromeliowatych mam jeszcze dwie frizee, ale na razie boję się je ruszać i gdziekolwiek wieszać, zwłaszcza, że są dość duże i zdają się zadowolone z hodowli w ziemi.
Pozwolę wrzucić sobie jeden obrazek z mojego wątku. Tillandsia ionantha "Fuego" oraz starsza, kilkuletnia T. cyanea, rosną sobie wesoło we wnęce, tuż pod lampą. Co ciekawe, o ile tej ostatniej nie podlewałem już bardzo długo i jedynie ją zraszam, Fuego - pomimo teoretycznie lepszego przystosowania do braku wody, muszę co jakiś czas zanurzać w wodzie.
Z bromeliowatych mam jeszcze dwie frizee, ale na razie boję się je ruszać i gdziekolwiek wieszać, zwłaszcza, że są dość duże i zdają się zadowolone z hodowli w ziemi.