Irysy

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
olesiak
50p
50p
Od: 12 mar 2007, o 18:26

Irysy

Post »

Mam pytanie czy mogę teraz przekopać irysy?
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wydaje mi się ,że już jest za późno :roll: optymalny termin przesadzania to sierpień.Chyba że są w jakiś sposób zagrożone i musisz to zrobić teraz.Irysy wrażliwe są na nadmiar wilgoci i mogą zgnić im kłącza,a wiadomo,że przy przesadzaniu zawsze coś tam się odłamie. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

w przypadku kosacców jest różnie dla Iris germanica jest juz stanowczo za późno, przed zimą nie zdążą wypusić nowych korzeni i mogą zginąć, I. sibirica jest bardziej tolerancyjny
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Pawle jesteś fachowcem w sprawie irysów :lol: to powiedz mi jak najlepiej przezimować kolekcję irysów bródkowych ...w doniczkach dodam ,że małych miałam i mam :wink: rewolucję w ogródku i nie zdążyłam już przygotować miejsca pod nie ,muszą tak przetrwać do wiosny :cry: Nie wiem jak je przed zimą zabezpieczyć...
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Osobiście wychodzę z założenia że skoro przesadzenie lub wsadzenie jest konieczne to należy to zrobić. Należy zachować jednak ostrożność. Należy użyć lekkiej, przepuszczalnej gleby a na dno dołka wsypać piasek i drobne kamyczki (drenaż). Jesienią - czyli teraz, radziłbym wsadzić w raczej osłonięte miejsce, a wierzchnia część ziemi przykryć liśćmi, drobną słomą lub gałązkami drzew iglastych.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

ustaw doniczki w miejscu osłoniętym od odadów atmoserycznych (pod szerokim okapem, wiatą, najlepiej w szkalrni), opryskaj Topsinem (poczekam aż wyschnie), nakryj suchymi liścmi lub stroszem z iglastych. zima trzeba kontrolowac wilgotność w razie konieczności odkrywać i podlewać (gdyby było ciepło opryskiewać przeciwko grzybom)
olesiak
50p
50p
Od: 12 mar 2007, o 18:26

Post »

W tamtym roku przesadzałem w październiku i obciąłem liście a korzenie usypałem w kopiec i zasypałem zwykłą ziemią gliniastą i na wiosnę normalnie rosły ale teraz muszę z nimi wrócić na poprzednie miejsce bo już po pracach remontowych. W tamtym roku byłem zmuszony ale w tym chciałem się dowiedzieć czy można.
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Dołączę się do tego wątku. W tamtym roku bardzo późno dostałam kilka kłączy irysów i niestety nie zdążyłam posadzić. Położyłam je do skrzynki drewnianej, przesypałam troszkę ziemią, stały w garażu gdzie temp. jest ok 15 st. Na wiosnę posadziłam i pięknie wszytkie wyrosły.
Pozdrawiam.
krystynagrab
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2007, o 07:53

Irysy

Post »

dzień dobry,mam pytanie czy mogę opryskać irysy fusiladem, niestety mam strasznie zaperzone.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A chcesz pryskać na rośliny ozdobne, czy wystarczy ci oprysk na chwasty?

Najlepiej, jeśli już koniecznie musisz użyć chemii, osłoń czymś irysy i pryskaj wokół jedynie na perz. Ciekawe, czy fusilade ci pomoże?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

:shock:
Już zakwitł ... :)

Obrazek

Iris pumila "Ritz" ... wysokośc 15 cm 8) :)
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A tutaj kwitną bardzo podobne...

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nalewka pisze:czy fusilade ci pomoże?
Że nie wiesz jak na Fusilade zareagują kosaćce to rozumiem, ja też nie wiem. Ale że nie wiesz czy perz zginie, to nie rozumiem. Oczywiście, że Fusilade usunie perz!
Proponuję wykonać próbkę- i za trzy tygodnie będziemy wiedzieć...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Fusilade niszczy jednoliścienne, takie jak perz i irzysy.Ale próbować możesz,
będzie miejsce na nowe rośliny.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

W takiej sytuacji można zastosować tylko preparat po osłonięciu przed opryskiem rośliny uprawnej; nie ma prepartu tak selektywnego.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”