Irysy
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wydaje mi się ,że już jest za późno
optymalny termin przesadzania to sierpień.Chyba że są w jakiś sposób zagrożone i musisz to zrobić teraz.Irysy wrażliwe są na nadmiar wilgoci i mogą zgnić im kłącza,a wiadomo,że przy przesadzaniu zawsze coś tam się odłamie. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Pawle jesteś fachowcem w sprawie irysów
to powiedz mi jak najlepiej przezimować kolekcję irysów bródkowych ...w doniczkach dodam ,że małych miałam i mam
rewolucję w ogródku i nie zdążyłam już przygotować miejsca pod nie ,muszą tak przetrwać do wiosny
Nie wiem jak je przed zimą zabezpieczyć...

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Osobiście wychodzę z założenia że skoro przesadzenie lub wsadzenie jest konieczne to należy to zrobić. Należy zachować jednak ostrożność. Należy użyć lekkiej, przepuszczalnej gleby a na dno dołka wsypać piasek i drobne kamyczki (drenaż). Jesienią - czyli teraz, radziłbym wsadzić w raczej osłonięte miejsce, a wierzchnia część ziemi przykryć liśćmi, drobną słomą lub gałązkami drzew iglastych.
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
ustaw doniczki w miejscu osłoniętym od odadów atmoserycznych (pod szerokim okapem, wiatą, najlepiej w szkalrni), opryskaj Topsinem (poczekam aż wyschnie), nakryj suchymi liścmi lub stroszem z iglastych. zima trzeba kontrolowac wilgotność w razie konieczności odkrywać i podlewać (gdyby było ciepło opryskiewać przeciwko grzybom)
W tamtym roku przesadzałem w październiku i obciąłem liście a korzenie usypałem w kopiec i zasypałem zwykłą ziemią gliniastą i na wiosnę normalnie rosły ale teraz muszę z nimi wrócić na poprzednie miejsce bo już po pracach remontowych. W tamtym roku byłem zmuszony ale w tym chciałem się dowiedzieć czy można.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 maja 2007, o 07:53
Irysy
dzień dobry,mam pytanie czy mogę opryskać irysy fusiladem, niestety mam strasznie zaperzone.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A chcesz pryskać na rośliny ozdobne, czy wystarczy ci oprysk na chwasty?
Najlepiej, jeśli już koniecznie musisz użyć chemii, osłoń czymś irysy i pryskaj wokół jedynie na perz. Ciekawe, czy fusilade ci pomoże?
Najlepiej, jeśli już koniecznie musisz użyć chemii, osłoń czymś irysy i pryskaj wokół jedynie na perz. Ciekawe, czy fusilade ci pomoże?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Że nie wiesz jak na Fusilade zareagują kosaćce to rozumiem, ja też nie wiem. Ale że nie wiesz czy perz zginie, to nie rozumiem. Oczywiście, że Fusilade usunie perz!Nalewka pisze:czy fusilade ci pomoże?
Proponuję wykonać próbkę- i za trzy tygodnie będziemy wiedzieć...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!