Fikus benjamina i inne-doświetlanie i nawilżanie powietrza

Rośliny doniczkowe
elaela13
50p
50p
Od: 14 wrz 2010, o 12:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Fikus benjamina i inne-doświetlanie i nawilżanie powietrza

Post »

Witam!
Mam świetlówki firmy Philips - dwie oraz Sylvana też dwie. Powiesiłam po dwie na ścianach naprzeciw siebie. mają one 7 lat ale skoro świeciły to ich nie wymieniałam. Nie zauważyłam,że świecą słabiej. Zdjęcia zrobiłam przed chwilą. Nie bardzo wyszły bo trudno mi komórką ująć całe drzewko i wtedy zdjęcie jest rozmazane. Dlatego wstawiam więcej zdjęć.
Dziękuję za szybka poradę. Jakie świetlówki powinnam kupić? Cos nie bardzo drogiego. Nie mam pojęcia jakie teraz typy świetlówk do roślin są, bo tamte to skądś zamawiali mi w sklepie.
Pozdrawiam
Ela Obrazek Obrazek Obrazek

Kolejne zdjęcia
Obrazek Obrazek Obrazek

--- 2 paź 2014, o 11:34---

Zaczęłam szukać świetlówek na allegrooo ale widzę tylko same bardzo drogie od 40 zł w górę jedna. Cztery świetlówki to by mi wyszło co najmniej 200 zł (a benjamnek kosztował 150 zł). Tym bardziej jestem ciekawa jakie Pan stosuje świetlówki i gdzie kupić coś tańszego.
Ela
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Fikus benjamina - zrzuca liście

Post »

Witaj :wit

Sylvania to dobry wybór, u mnie np. świeci SYLVANIA GROLUX 8500K. Na PW wyślę Ci stronę gdzie robiłem zakup. 7 letnie świetlówki, to już może być czas na wymianę. Wszystko zależy od tego, jak długo w ciągu dnia się świeciły. Względnie trwałość tych lamp to do ok. 20 tys. h, ale już po ok. 10 tys., natężenie światła spada. Po takim czasie ludzkie oko przyzwyczaja się i nie jest w stanie zaobserwować różnicy. Oblicz sobie ile już nabiłaś godzin świeceniem i zdecyduj się na ew. wymianę. Możesz na razie wymienić jedną i zobaczyć jaka jest różnica.
To jedno, druga sprawa, pisałaś że Benjaminek gubi liście m.in. od strony, gdzie świecą świetlówki, wg mnie może dziać się tak, bo masz je trochę za blisko, optymalna odległość od czubków rośliny powinna wynosić między 10 - 20 cm, w zależności czy masz świetlówki typu T5, czy większej średnicy T8. Te ostatnie wydzielają większą ilość ciepła. Czyli ja bym go nieco odsunął od świetlówek, przynajmniej na te ok. 20 cm. Co do okna, to przypadkiem nie pada na niego słońce? Benjaminy są na nie wrażliwe. Tak samo na przeciągi.
Kolejna sprawa, wg mnie Twój fikus powinien zostać na wiosnę nieco przycięty, z tego co widzę na zdjęciach, górne liście już prawie dotykają sufitu. Po przycięciu powinien się zagęścić. Poczytaj ten wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 63#p448963 , tu dowiesz się, jak to najlepiej zrobić :)

pozdrawiam :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
elaela13
50p
50p

Post »

Witam!
Byłam na podanej przez Ciebie stronie i nie ma tam tych świetlówek co mi masz. Na allegro znalazłam coś takiego Sylvania Aquastar T8 36W 10000K 120cm. Mam obudowę do świetlówek 120 cm i na razie tylko to udało mi się znaleźć Nie wiem czy to coś wartościowego. Roślina stoi blisko świetlówki od maja i nagle zaczęłaby jej świetlówka przeszkadzać? Przeciągów nie ma bo ja nie lubię przeciągów. Słońca mam mało bo okno małe i nie stoi przy samym oknie. Zresztą jak było palące słońce nie zrzucił ani jednego listka. Wiosną przytnę, oby do wiosny przetrwał.Na początku września podlałam go krowieńcem ( wtedy było ok). Może nie lubi krowieńca? Teraz najwazniejsze czy mam kupić świetlówkę, która znalazłam na alegroo? Czy szukać i gdzie szukać cos o dł 120 cm.
Pozdrawiam
Ela

--- 2 paź 2014, o 18:57 ---

Przeszukałam ta Twoja stronę i teraz znalazłam SYLVANIA GROLUX , może źle wpisałam wcześniej. Kosztuje sporo (120 cm) 64 zł. No ale jest.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do tego krowieńca, to też mógł na niego niekorzystnie zareagować, ale niekoniecznie. Zresztą wtedy by się sypały liście niezależnie od której strony pada światło. Natomiast pomimo tego, że jeszcze nie grzejesz w kaloryferach, proponuję go codziennie porządnie spryskiwać, a w zasadzie zamgławiać. Napisz jeszcze kiedy przesadzałaś?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
elaela13
50p
50p

Post »

Właściwie nie wiem gdzie mam pisać odpowiedzi.Napisałam ze skrzynki ale nie wiem czy wysłało :
"Mam chyba starter bo nigdy nie słyszałam co to jest sterownik elektroniczny. I jakie ma to znaczenie czy starter czy sterownik? Nie szukałam dokładnie bo dopiero co skończyłam pracę i szukałam z doskoku."

Nie przesadzałam beniaminka, bo czytałam że bardzo duże kwiaty nie przesadza się , wymienia się tylko górną warstwę ziemi. Nawet nie wiem czy poradziłabym sobie z tym olbrzymem. Jak kupowałam (od osoby prywatnej) był w znakomitej formie. Nie wiem jak zamgławiać roślinę, zawsze spryskuję. Poprzedniego nie przesadzałam, a tez kupiłam olbrzyma i długo się trzymał. Może to jednak kwestia tych świetlówek.I mam pytanie czy beniaminek doświetlany nowymi, sprawnymi świetlówkami z dwóch stron, będzie rósł lepiej niż taki stojący obok niewielkiego okno i częściowo doświetlany? Diffenbachia przy moich starych świetlówkach wypuszcza wielkie liście jak w lecie gdy stała koło okna.Konkretnie do jakiego stopnia doświetlanie zastąpi światło? Prawdę mówiąc bez świetlówek to w tym pokoju jest półmrok w taki dzień jak był dziś. No mam jeszcze niepokój o dużą alokazję i dwa krotony. Kiedyś kupiłam i stosowałam nawilżacz powietrza ale wszystko włącznie ze ścianami przykryło sie jakimś szarym pyłem, Wolałabym nawilżać nawilżaczem, bo nie zawsze mogę regularnie ręcznie je spryskiwać no ale mam twardą wodę i stad ten pył. Gotowanie kilka litrów wody dziennie dla roślin to trochę kosztuje, bo jeszcze gotuję jedzenie dla dwóch psów i kaczek. Kładłam mokre ręczniki na kaloryfery, ale to trzeba by było zmieniać je co 2 godziny.
Ela

---2 paź 2014, o 21:25---

Mąż mówi, że na starter one nie sa, ale nie jest pewien i jutro sprawdzi.
Ela
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

1. Zamgławiać/spryskiwać to generalnie jest to samo, tylko jak masz pokrętło przy dyszy od spryskiwacza to skręcasz je prawie maksymalnie wtedy wylatujące kropelki są najmniejsze. Wszystko zależy, jakie masz podłogi i czy nie przeszkadza że po spryskaniu kapie Ci na podłogę. :)
Natomiast biały osad po użyciu nawilżacza mógł się wziąć z tego, że trzeba było wymienić w nim filtr (zwykle starcza na dwie miesiące).

2. Kwestia doświetlania, tak jak pisałem wcześniej wszystko zależy od gatunku danej rośliny i zapotrzebowania na światło. Sama pojęcie doświetlania jest dość obszerne, nazwa sama wskazuje że jest to tylko dodatek do normalnego światła dziennego. Ale są hodowcy, którzy w swych uprawach (szczególnie przy sadzonkach) stosują tylko sztuczne. Ja wychodzę z założenia, na podstawie własnych doświadczeń, że dzienne światło musi być szczególnie przy takich roślinach, jak fikusy. Mam fikusa, ale innej odmiany, to pod światłem w większości sztucznym wypuszcza mniejsze liście, niż gdy stał bliżej okna. Ale to może z tego względu, że to variegata, która potrzebuje więcej światła, niż rośliny całkiem zielone. Myślę więc, że Twój fikus powinien dać radę pod takim oświetleniem, które mu zapewniłaś szczególnie że doświetlają go 4 świetlówki. Niemniej skoro mają już 7 lat, a doświetlasz nimi dziennie powyżej 3 godzin dziennie przez cały rok, to strumień świetlny może być już niewystarczający. Ale na razie spróbuj i wymień jedną, albo dwie z jednej strony. Jeśli zauważysz, że po stronie, po której masz nową świetlówkę/świetlówki fikus przestaje tracić liście i wypuszczać nowe, będziesz miała odpowiedź.

3. Kwestia przesadzania, fakt im większa i starsza roślina to powinno się jej w zasadzie wymieniać górną warstwę ziemi.

Generalnie Benjaminki, to dość kapryśne rośliny, bo bardzo wrażliwe na różne czynniki. Kiedyś na forum czytałem, że niektórzy (ci co mają ogród) wystawiają na okres letni na dwór w zacienione miejsce i podobno działa to na nie regenerująco po długich i ciemnych jesienno zimowych dniach.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
elaela13
50p
50p

Post »

A propos filtru - to on zatrzymuje ten osad?

--- 2 paź 2014, o 22:40 ---

Filtr chodził w zimie po 6 godzin dziennie i wpompowywał ok 4 litrów wody. Nalot najpierw był biały. Zauważyłam biały nalot po 2 tygodniach używania nawilżacza, po 2-3 miesiącach był szary i ciężko było mi go zmyć z roślin a nawet z półek. Z pólek, biurka zszedł dopiero po zastosowaniu cillitu stosowanego do usuwania kamienia, więc to musiał być kamień . Część kwiatów nie dała się zmyć więc musiałam je wyrzucić bo szpeciły a nie zdobiły. Inne przeszły kilkukrotne kąpiele albo odrosły a liście z nalotem pousuwałam. Rozwijam ten watek, bo mam dalej ten nawilżacz i jeśli byłaby to kwestia tylko filtru to mogłabym go używać z nowym filtrem. Ale czemu biały nalot pojawił sie tak szybko?
Ela
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Im twardsza woda, tym szybciej się zużywa. Może z tym pierwszym filtrem było coś nie tak, że tak szybko się zużył. Spróbuj z nowym, jeśli znów tak szybko będzie pojawiać się osad, to masz bardzo twardą wodę. Rozwiązaniem wtedy będzie, jeśli masz taką możliwość, zbierania deszczówki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
elaela13
50p
50p

Post »

Mam możliwość zbierania deszczówki, ale co z kwaśnymi deszczami? Wystawiałam rośliny na dwór w lecie parę lat temu i czasami po deszczu miały plamy albo dziury. Od tej pory jak tylko ma sie na deszcz, rośliny idą pod dach. W zimie topić śnieg? Bo to w zimie mamy potrzebę nawilżania. Ba, ostatniej zimy nie było ani śniegu ani deszczu. Oglądałam teraz nawilżacze na allegro, i widzę duże różnice w cenie. Ja kupiłam taki za ok 50 - 60 zł. Natomiast jest sporo nawilżaczy od 100 do ponad 200 zł. Ale nie wiem czy rzeczywiście te droższe sa lepsze czy po prostu płaci sie za usługi dodatkowe (pilot, ustawianie poziomu wilgotności kiedy nawilżacz sam się wyłącza i włącza)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój jest za ok. 100 pln i daje (dawał) sobie radę. Na tą chwilę go nie używam, bo mam tak dużo roślin, że same wytwarzają określony mikroklimat. Wyższa cena to nie tylko tak naprawdę zbędne bajery, ale też czasami inne filtry. Jeśli chcesz wymienić nawilżacz to szukaj w podobnej cenie co mój i kieruj się np. funkcją jonizacji powietrza, a nie pilotami, programowaniem itd.

Tak się jeszcze zastanawiam nad Twoją najprawdopodobniej bardzo twardą wodą, czy przegotowujesz ją przed podlaniem Benjamina? Jeśli nie to może warto, żebyś tak robiła, chociażby tylko w przypadku tej konkretnej rośliny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
elaela13
50p
50p

Post »

Podlewam go wodą odstaną ale spróbuje przegotowaną. Nie wiem do jakiego stopnia jest twarda. Jak mieszkałam we Wrocławiu to kamień np w czajniku znacznie szybciej się osadzał niż tu gdzie teraz mieszkam na wsi. Ale we Wrocławiu nie miałam beniaminka i nie hodowałam roślin. Pamiętam, że paprocie mojej mamy rosły tam wspaniale, natomiast tu jak padło mi 7 kolejnych paprotek to się poddałam. Spróbuję z tym starym nawilżaczem bo niebawem zacznie sie palenie w kaloryferach.
Ela

---3 paź 2014, o 21:39---

Kupiłam świetlówki i czekam na dostawę.
elaela13
50p
50p

Post »

Witam!
Od czwartku chodzą zakupione świetlówki. Kupiłam cztery. Nawilżacz też chodzi z nowym filtrem. Benjaminek liści na razie nie zrzuca, ale nie wiem czy to za sprawą ostatnich słonecznych dni, czy jednak był zasuszony. Ale mam pytanie : Czy kroton i alokazja będą czuły się dobrze tym pokoju z nawilżaczem i świetlówkami (maja taką różową poświatę)? Teraz alokazja stoi przy oknie w pokoju o dużej wilgotności a już kaprysi i ma brązowe końcówki i plamki gdzieniegdzie. Koło okna jest 19 C. Kroton stoi obok niej i też stracił jeden liść. Natomiast kroton w moim roślinnym pokoju (ze świetlówkami) drugi kroton ma sie dobrze.W roślinnym pokoju jest cieplej. Dlatego przymierzam sie do przeprowadzki alokazji i krotona do tegoż pokoju. Ale na parapetach miejsca nie ma za wiele. Mąż robi mi kwietnik z drzewa brzozy. Ale będzie stał w świetle świetlówek i nie wiem czy tam postawić krotona i alokazję. Czy kolumnea może być tez tylko w świetle świetlówek?
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzeba uważać z dużą wilgotnością, jeśli w pokoju temp oscyluje wokół temp. 20 stopni i niżej. Wtedy istnieje ryzyko, że roślina załapie jakąś chorobę grzybową. Oczywiście wszystko zależy od roślin, każde inaczej reaguje. Musisz obserwować rośliny i jeśli coś się dzieje niedobrego z daną rośliną, wtedy przestaw w inne miejsce. Ważna uwaga, na rośliny nie powinna być kierowana strumień powietrza z nawilżacza. Obsychanie końcówek liści to nie tylko zbyt suche powietrze, ale także zbyt wilgotne, przy zbyt niskiej temperaturze. Masz w ogóle wilgotnościomierz? W okolicach 20 stopni, wilgotność nie powinna przekraczać 60%. I jest jeszcze jedna istotna kwestia, pisałaś że uruchamiałaś nawilżacz na ok 6h dziennie. Czyli większość dnia nawilżacz nie pracuje, czyli po paru godzinach wilgotność powinna gwałtownie spadać, a większość roślin nie lubi dużych skoków wilgotności. To też musisz wziąć pod uwagę, jak używasz nawilżacza. Musisz jakoś wydłużyć czas pracy nawilżacza, ale powiedzmy ustawić (jeśli masz taką opcję), na niższy poziom wytwarzania pary i obserwować co jakiś czas poziom wilgotności. Najlepiej jak poziom wilgotności będzie się utrzymywać na poziomie 50 - 60%. A alokazję jeśli dalej będą obsychać końcówki liści, pomimo obniżenia poziomu wilgotności, przestaw do ciepłego pomieszczenia i ustaw w jasnym miejscu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
elaela13
50p
50p

Post »

Mam wilgotnościomierz i stosownie do tego co on pokazuje włączam i wyłączam go aby wilgotność była tak jak napisałeś 50-60%. Teraz łatwo mi to kontrolować, bo nie pali się w kaloryferach. Nie pamiętam jakie skoki wilgotności były kiedy parę lat temu używałam wilgotnościomierz. Przez ostatnie zimy spryskiwałam rośliny ręcznie, czasem 3 razy dziennie ale i tak były duże skoki wilgotności, niektóre rośliny chyba dlatego padały w połowie zimy. Nawilżacz może chodzić dłużej, to zależy tylko ode mnie. Wlewam do niego przegotowaną odstaną wodę, jest nowy filtr więc białego pyłu myślę, że nie będzie. Czy to "jasne miejsce" to masz na myśli jasne od światła naturalnego czy tego od świetlówek?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najlepiej, żeby rośliny miały zarówno dostęp do światła dziennego, jak i do sztucznego. Choć u mnie np. niektóre rośliny rosną w przewadze światła sztucznego. Musisz tak jak napisałem wyżej, eksperymentować zobaczyć, jakie rośliny w jakich warunkach najlepiej rosną. Jeśli masz niedużo roślin, łatwiej będzie Ci je właściwie poustawiać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”