Phalaenopsis - plamy na kwiatach

Awatar użytkownika
KamilaP
100p
100p
Od: 23 maja 2008, o 22:57

Phalaenopsis - plamy na kwiatach

Post »

Witam Wszystkich ,od dwóch dni posiadam pierwszego storczyka .Kupiłam go okazyjnie ,prawie przekwitniętego.Na pozostałych kwiatkach były zielono -brązowe cętki ,jako laik w tej dziedzinie pomyślałam że to efekt przekwitania.Spójrzcie prosze na to fachowym okiem.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

to chyba jakaś pleśń... ale dokładnie nie wiem, bo sie z tym nie spotkałam.
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Kamilo kup jakiś preparat antygrzybiczny i opryskaj,może jeszcze Jovanka tu zajrzy i coś poradzi.
Wygląda na jakiegoś grzyba,sprawdź jeszcze liście i korzenie w środku doniczki,ustaw go w miejscu ,gdzie będzie miał ruch powietrza
pozdr Dorota
Moje storczyki
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

No...jestem i mam dwie wersje:

1/działanie sysaków - bardzo często mało mozliwe do podpatrzenia, a robia swoje-taki podobny przypadek - opisałny,,warto przeczytać.
TUTAJ

2/nie wykluczam infekcji na skutek złych warunków wilgotnościowych- ale.....planmy nie maja takiego regularnego kształtu.

Jestem skłonna powiedzieć ,ze to jest pierwsze wskazanie-Wydaje się konieczne zastosowanie śr.chemicznych- zależy co masz pod ręką.
awet Pirimor-piriflor(?) p/mszycom powinien w pierwszej fazie unicestwić część ;:214
W temacie który podałam jjest wskazanie co do preparatów.
Czynności trzeba powwtórzyć po 7-10 dniach.

Ab poszukiwać co tam chodzi ;:214 spróbuj wykonać próbę: bardzo delikatnym rozpylaczem
daj mgiełkę na kwiaty,nawet wodą samą - obserwuj czy nie ma pajęczynek -kropelki rosy powinny to wskazać.
Najlepiej robić to pod światło +dobre oczy.Może coś się pokaże??

Niestety na kwiatach to co jest ,pozostanie.Następne,jeżeli w pączkach były mniej uszkodzone
też mogą mieć defekty.

Ale nowe kwitnienie będzie już ok.Nie znam przypadku *wady wrodzonej*

Powodzenia życzę w tropieniu- J ;:76 OVANKA.
nowy kwiat- nowe doświadczenie,ale zrażać się nie trzeba.
Awatar użytkownika
KamilaP
100p
100p
Od: 23 maja 2008, o 22:57

Post »

Bardzo dziękuje za drogocenne porady.Dziś kupiłam Provado PlusAEw aerozolu ,spryskam cała roślinke,wraz z kwiatkami i tak już przekwitają.Zobaczymy czy uda mi się go uratować.
Awatar użytkownika
Oriana
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sie 2007, o 19:31

Plamki.. na kwiatach

Post »

Witam serdecznie wszystkich użytkowiników tego wyśmienitego forum...Moja Orchidea ma plamki, widoczne na zamieszczonym zdjęciu...czuje się bezradna..pomocy!
Co zrobić zeby ja uratować i nie zarazić innych kwiatów?O ile to szkodnik..Proszę o jakieś info..:)cokolwiek.Pozdrawiam gorąco..Oriana. :oops:
Obrazek
"W zdecydowaniu drzemie geniusz, siła i magia" - Johan Wolfgang Goethe
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44

Post »

Z tego co wyczytałam w książce to najprawdopodobniej jest szara pleśń. Zarażone pędy trzeba usunąć, a całą roślinę czymś spryskać (poszukaj sobie jak to dokładnie zwalczyć, bo ja to tylko tak przelotem w markecie wyczytałam).
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Według mnie to jest pleśń wynikająca ze zbyt dużej wilgotnosci powietrza, moze być to również spowodowane spryskaniem kwiatów wodą. Ale z tego co się orientuję, to ani jedno, ani drugie nie jest groźne i wpływa jedynie na wygląd rośliny.
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też miałam takie "kropeczki" na moim pierwszym i nic groźnego się później nie działo. Obserwuj! Następne kwitnienie już było bez plamek.
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Mam identyczne plamki na moim białym falenopsisie...takiego kupiłam :roll: miał jeszcze pączki i te co rozwinęły się u mnie już plamek nie mają także stawiam na pryskanie kwiatów wodą :twisted:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Jak pracowałem na giełdzie to kilka Phalaenopsisów złapało takie plamki, a kwiatów nie pryskaliśmy, po prostu na hali było zbyt wilgotno
Sylwia7
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 cze 2007, o 19:54

Plamy na kwiatach

Post »

Ostatnio został mi sprezentowany ładny storczyk, ale coś stało się z jego kwiatkami i nie mam pojęcia co to.Więc proszę o radę specjalistów. Może mi pomożecie w ustaleniu, co się z nim stało. :D Na zdjęciach chyba widać wyraźnie, że na płatkach pojawiły się plami-dziurki. Brązowawe. Obrazek Obrazek Obrazek
"Miłość jest pierwszą wśród nieśmiertelnych rzeczy"
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Wygląda na to, że storczyk jest chory, ja bym spryskała provado owadobójczym.

Pozdrawiam :P
Sylwia7
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 cze 2007, o 19:54

Post »

Nie wiem, czy to istotne, ale storczyk stoi obok rozsady pomidora, którą sama robiłam.
"Miłość jest pierwszą wśród nieśmiertelnych rzeczy"
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mi to wygląda na jakiegoś grzybka! Na listku jest też coś niepokojącego! Polecam Topsin jakoś środek grzybobójczy, możesz też użyć Bioseptu. Jeśli plama na liściu będzie się powiększać to go odetnij sterylnym nożykiem.

Raczej to nie są szkodniki, bo obecność pomidorków, by je wygoniła (nie lubią tego zapachu). Ja na szkodniki stosuję Diazol.
Na wszelki wypadek odizoluj storczyka od innych roślin!
Powodzenia!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”