Czy miedzian pomoże w tych wypadkach? Prośba o diagnostykę
- solange_33
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 wrz 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy miedzian pomoże w tych wypadkach? Prośba o diagnostykę
Witam ponownie,
oprócz drzewek, które pierwszy raz będę sadziła mam na działce gruszę, brzoskwinię oraz dwie jabłonki. Z tego co się dowiedziałam - nigdy nie było nic stosowane, aby polepszyć ich stan. Na chwilę obecną stan jest opłakany. Wyczytałam, że mogę zastosować miedzian w przypadku brzoskwini jak zacznie tracić teraz liście, a na resztę drzew - wiosną. Czy ktoś spotkał się z tak wyglądającymi drzewami? Czy miedzian wystarczy czy potrzeba coś więcej?
Dodatkowo jeżeli jest to w ogóle możliwe proszę o identyfikację drzew. Nie mam pojęcia co to za odmiany, jak do nich podejść i nie wiem nawet, czy uda mi się je podleczyć. Bardzo mi na wyleczeniu zależy, ponieważ osoby trzecie, które w odpowiednim momencie nie zadziałały twierdzą, że te drzewa tak wyglądają ze starości i że nic im nie potrzeba, a ja chcę udowodnić, że może być z tego jeszcze dobry owoc.
Jabłonki mają coś w rodzaju parcha, dodatkowo gniją przed spadnięciem. Brzoskwinie chyba też parch, gorzki smak, puszczają z owoców coś w rodzaju jak na iglakach żywica. Gruszki rosną małe (kilka okazów dużych jest), pękają, całe są w kropki, szybko gniją, jak poleżą trochę nie zebrane pokrywają się białym nalotem.
Czy jest szansa to uratować?
Proszę o wstawienie zdjęć rozmiarowo zgodnych z Regulaminem forum- mod.jokaer.
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
oprócz drzewek, które pierwszy raz będę sadziła mam na działce gruszę, brzoskwinię oraz dwie jabłonki. Z tego co się dowiedziałam - nigdy nie było nic stosowane, aby polepszyć ich stan. Na chwilę obecną stan jest opłakany. Wyczytałam, że mogę zastosować miedzian w przypadku brzoskwini jak zacznie tracić teraz liście, a na resztę drzew - wiosną. Czy ktoś spotkał się z tak wyglądającymi drzewami? Czy miedzian wystarczy czy potrzeba coś więcej?
Dodatkowo jeżeli jest to w ogóle możliwe proszę o identyfikację drzew. Nie mam pojęcia co to za odmiany, jak do nich podejść i nie wiem nawet, czy uda mi się je podleczyć. Bardzo mi na wyleczeniu zależy, ponieważ osoby trzecie, które w odpowiednim momencie nie zadziałały twierdzą, że te drzewa tak wyglądają ze starości i że nic im nie potrzeba, a ja chcę udowodnić, że może być z tego jeszcze dobry owoc.
Jabłonki mają coś w rodzaju parcha, dodatkowo gniją przed spadnięciem. Brzoskwinie chyba też parch, gorzki smak, puszczają z owoców coś w rodzaju jak na iglakach żywica. Gruszki rosną małe (kilka okazów dużych jest), pękają, całe są w kropki, szybko gniją, jak poleżą trochę nie zebrane pokrywają się białym nalotem.
Czy jest szansa to uratować?
Proszę o wstawienie zdjęć rozmiarowo zgodnych z Regulaminem forum- mod.jokaer.
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2014, o 13:54 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Edycja tematu
Powód: Edycja tematu
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy miedzian pomoże w tych wypadkach? Prośba o identyfikację
Miedzian nie pomoże na wszystko. Pomoże na kędzierzawość liści brzoskwini w połączeniu z syllitem, raka bakteryjnego pestkowych i częściowo na parcha jabłoni. Wstaw zdjęcia w odpowiednim rozmiarze (500px).
- solange_33
- solange_33
Re: Czy miedzian pomoże w tych wypadkach? Prośba o identyfikację
W połączeniu z Sillitem, czyli powinnam wymieszać te dwa środki odpowiednio rozrobione? Czy zastosować oprysk jeden, a po pewnym czasie drugi?ERNRUD pisze:Miedzian nie pomoże na wszystko. Pomoże na kędzierzawość liści brzoskwini w połączeniu z syllitem, raka bakteryjnego pestkowych i częściowo na parcha jabłoni. Wstaw zdjęcia w odpowiednim rozmiarze (500px).
Wstawiłam miniaturki, więc teraz już powinno być poprawnie.
Bardzo zależy mi, aby postawić te chorowitki na nogi..
- ERNRUD
Re: Czy miedzian pomoże w tych wypadkach? Prośba o diagnostykę
Oj nie, nie. Przepraszam za niedomówienie. Miedzian jesienią tuż po opadnięciu liści, a Syllit na wiosnę w okresie nabrzmiałych pąków. Jak potem znajdę chwilę, to obiecuję przejrzeć te zdjęcia. 

-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Brzoskwinię trzeba popryskać syllitem wiosną tak, by wręcz ociekała .Ważne by trafić w moment tuż przed pękaniem pąków i by temp powietrza była > 6 st C. U mnie pomogło !
Syllit 7,5 g na 1 l wody
Jesienią 1 % miedzianem
Syllit 7,5 g na 1 l wody
Jesienią 1 % miedzianem
- ERNRUD
1,2: Dla gruszy cięcie fitosanitarne
3: Jabłko z parchem
4: Parch jabłoni
5: Nic nie widzę, ale przyda się nawożenie
6: Parch jabłoni
7: Monilioza jabłoni
8,9: Parch brzoskwini
10: Znowu parch, a pień zdrowy :P
11: Monilioza brzoskwini
12: Parch gruszy
- solange_33
Jej, normalnie izolatkę chyba muszę założyć:DERNRUD pisze:1,2: Dla gruszy cięcie fitosanitarne
A tak na poważnie, to Syllitem i Miedzianem jakoś to wyleczę? W tym roku planuję wsadzić małe drzewka i boję się, aby mi te zarazy nie przeszły na maluchy. To moje początki na tym podwórku, wcześniej nie ja się nim opiekowałam, więc nie mogłam nic poradzić. Gadanie, że to stare drzewa i tak musi być mnie nie przekonuję i postanowiłam, że udowodnię za wszelką cenę, że wielkie zaniedbanie jest tego przyczyną.
Dodatkowo napisałeś o cięciu fitosanitarnym, czyli wycięciu chorych gałązek. W tym wypadku mam usunąć wszystkie gałęzie z drzewa? Bo niestety każda gałąź tak wygląda... Myślałam, aby na wiosnę uciąć tą górę, aby zrobiła się z tego taka "parasolka".
- ERNRUD
Uciąć tylko martwe. Tak będzie bezpieczniej. Potem solidnie nawieźć. Masz dostęp do obornika? Po zauważeniu, że stan zdrowia się polepsza można zrobić cięcie odmładzające. ALE UWAGA! Unikaj usuwania zbyt dużej części korony. Stare grusze nie znoszą pozostawiania obszernych ran. Jeśli chcesz mogę zająć się opracowaniem systemu pielęgnacji tego drzewa, bo widzę, że jest tego warte. Wstaw tylko zdjęcie całości.
Miedzianem i Syllitem oczywiście nie wyleczysz tego wszystkiego tylko kędzierzawość. Cel nr 1: grabienie i niszczenie liści.
Miedzianem i Syllitem oczywiście nie wyleczysz tego wszystkiego tylko kędzierzawość. Cel nr 1: grabienie i niszczenie liści.

- solange_33
Czyli mogę teraz jesienią poucinać martwe gałęzie i od razu użyć obornik? Do obornika mam dostęp, ponieważ mam dziadków na wsi.
Jeżeli chodzi o obornik, to podsypać jakiś kopczyk wokół korony, czy jakoś inaczej? Gruszki z tego drzewa są super, nawet mimo tego jak wyglądają.
Natomiast jeżeli chodzi o liście, to na kompostownik nie mogę ich wyrzucić? Dżdżownice tego nie przerobią jakoś mądrze?
Zdjęcia całości na tę chwilę nie mam, ale postaram się zrobić jutro.
Jeżeli chodzi o obornik, to podsypać jakiś kopczyk wokół korony, czy jakoś inaczej? Gruszki z tego drzewa są super, nawet mimo tego jak wyglądają.
Natomiast jeżeli chodzi o liście, to na kompostownik nie mogę ich wyrzucić? Dżdżownice tego nie przerobią jakoś mądrze?
Zdjęcia całości na tę chwilę nie mam, ale postaram się zrobić jutro.
- ERNRUD
W zasadzie jesienią cięcia się nie wykonuje, ale jeśli nie będziesz usuwać żadnych żywych fragmentów to jest to dopuszczalne. Suche gałęzie należy usunąć w całości, na gładko. Rany zabezpieczyć.
Super, że możesz wyłożyć obornik. Wyłóż warstwę w promieniu rzutu korony. Będzie trochę tego obornika.. Mam nadzieję, że masz jak to przewieść.
A liście grabi i niszczy się po to, aby nie rozsiewać zarodników grzybów, np. parcha. Skompostować to można, ale po uprzednim spryskaniu mocznikiem, gdy jeszcze są na drzewie.. Ciężka sprawa raczej bez sprzętu, więc lepiej spalić.
Super, że możesz wyłożyć obornik. Wyłóż warstwę w promieniu rzutu korony. Będzie trochę tego obornika.. Mam nadzieję, że masz jak to przewieść.
A liście grabi i niszczy się po to, aby nie rozsiewać zarodników grzybów, np. parcha. Skompostować to można, ale po uprzednim spryskaniu mocznikiem, gdy jeszcze są na drzewie.. Ciężka sprawa raczej bez sprzętu, więc lepiej spalić.
- solange_33
Widzę, że sporo roboty tu wyjdzie. Z brzoskwiniami i jabłoniami mam postąpić podobnie?
- ERNRUD
Wrzuć zdjęcia drzew w lutym/marcu. Będziemy radzić.
Teraz tniemy jak najmniej.

- solange_33
Dziękuję na chwilę obecną bardzo za pomocERNRUD pisze:Wrzuć zdjęcia drzew w lutym/marcu. Będziemy radzić.Teraz tniemy jak najmniej.

Rozglądam się teraz za miedzianem, a na wiosnę za syllitem i może powoli coś się zdziała:)