Drzewa i krzewy - jak stworzyć im odpowiednie warunki?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
solange_33
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 wrz 2011, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Drzewa i krzewy - jak stworzyć im odpowiednie warunki?

Post »

Witam,
kupiłam kilka pozycji drzewek i krzewów. Chciałabym odpowiednio o nie zadbać od samego początku, stąd rodzą się moje pytania. Paczka przyjdzie mi około października.
Odmiany jakie kupiłam:
Brzoskwinia INKA
Borówka Bluecrop
Czereśnia Lapins
Grusza Konferencja
Porzeczka Blanka
Śliwa Renkloda Ulena
Wiśnia Pandy 103
Żurawina Pilgrim
Jabłoń Antonówka Półtorafuntowa
Czy mogę je wkopać bezpośrednio do gruntu? Czy użyć jakiejś innej ziemi? Moja ziemia do najlepszych nie należy. Dodatkowo po wsadzeniu jak wygląda sprawa z podlewaniem?
Kolejne moje pytanie, to jak z kryciem ich na zimę? Drzewka około 130cm, a krzaki około 40-60cm. Dadzą radę przetrwać zimę bez okrycia?
Następnie chciałabym się dowiedzieć co zastosować na wiosnę, aby nie dorwały ich żadne choróbska?
Proszę mi wybaczyć ilość pytań, ale dopiero zaczynam zabawę w mini sad i nie wszędzie znajduje konkretne odpowiedzi na moje pytania. W związku z tym powstało tu takie "pod gradobiciem pytań" :)

EDIT:Dodatkowo w jakich odległościach je od siebie sadzić?
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2014, o 20:07 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączono posty
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Drzewa i krzewy - jak stworzyć im odpowiednie warunki?

Post »

Możesz sadzić bezpośrednio do gruntu, jednak warto podrzucić dobrej gleby lub kompostu. Podlewać, gdy gleba będzie wyraźnie sucha, ale więcej nigdy nie zaszkodzi. Natomiast po posadzeniu koniecznie obficie kilka razy. Na zimę można owinąć agrowłókniną lub słomą, a same pnie wręcz trzeba. Szczególnie, jeśli teren byłby nieogrodzony (sarny, zające).
Co do ochrony, to już cięższa sprawa. Nie ma oprysku, który załatwi sprawę chorób na tylu różnych gatunkach. Poczytaj o ochronie brzoskwiń przed kędzierzawością, wiśni i czereśni przed drobną plamistością i moniliozą, śliw przed dziurkowatością, jabłoni przed parchem, porzeczki przed antraknozą. To te choroby mogą wejść najprędzej.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
solange_33
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 wrz 2011, o 12:59

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź. W tym roku już raczej nic nie stosować z oprysków? Dodatkowo chciałabym wokół wszystkiego podsypać korą, aby nie rosła niepotrzebnie trawa. Czy w przypadku tych drzew i krzewów to dobry pomysł? Nie spowoduje tym gnicia czy jakiejś choroby grzybowej?
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym roku trzeba by wykonać oprysk miedzianem na brzoskwini przeciw kędzierzawości.
Jeśli już go rozrobisz to warto popryskać wszystko. Preparat miedziowy może pomóc w ochronie przed innymi chorobami. Termin: opadanie liści.
Co do ściółkowania korą to i tak nie zapobiegnie to wyrastaniu chwastów trwałych, a pogorszy tylko stosunki powietrzno-wodne. Muszę uznać, że taki sposób nigdy nie spełnia swojej roli... no może estetyczną, ale w wypadku drzew starszych jest to mniej szkodliwe.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Musisz dokupić jeszcze jedną borówkę amerykańską dla wzajmnego zapylania
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”