Figowiec

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Figowiec

Post »

Witam :wit
ma ktoś pomysł co się dzieje na moim figowcu?
Dziękuje

Obrazek

Obrazek
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Figowiec

Post »

Jak często podlewany i czym był nawożony ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podlewany codziennie (kiedy świeci słońce), nawożony może raz Kristalon (kwiat i owoc). Ma słońce cały dzień, jest to Brown turkey.
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Próbowałem znaleść skład chemiczny nawozu, którego używałaś. Bo w pierwszej chwili poszedłem tropem braku jakiegoś mikroelementu.
A druga myśl, czy nie ma przypadkiem za mokro/ te żółte jesienne liście to ciut przy wcześnie. Renni na moje oko ma niewłaściwe warunki.

,,Figa uprawiana w doniczce najczęściej przybiera formę krzewu i wymaga częstego przycinania, gdyż rośnie zbyt szybko. Doniczka powinna mieć średnicę w granicach 30 do 38 cm. Roślinie zapewnij stanowisko słoneczne i ciężką glebę z dodatkiem gliny. Gleba powinna mieć odczyn zasadowy, co możesz uzyskać poprzez wymieszanie ziemi ogrodowej z kredą lub wapnem magnezowym. Podłoże nie powinno być zbyt wilgotne, dlatego też roślinę podlewaj umiarkowanie (kolejnego podlania dokonaj dopiero gdy wierzchnia warstwa gleby przeschnie). ''.

Nie nawoził bym jej w tym sezonie , żadnych cudów żeby nie padło całkiem.( Oczywiście opisuje tutaj swoje spostrzeżenia , że nie ma szkodników pod blaszkami na nerwach) . Z wodą umiarkowanie i zbadał pH ziemi.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za odpowiedź :wink: ,
Skład chemiczny nawozu Kristalon jest : NPK (Mg,S) 15-5-30 (3-5)
Doniczka jest 40cm, jest to roślina młoda, zakupiona na wiosnę.
Glina : ogródowa, kompost i piasek. Do teraz figowiec urósł ładnie i teraz w tym tygodniu, figi zaczynają się kolorowat i żółkną liście ;:223 .
Miałam podejrzenie na przędziorek lub na chorobu....jak choroba ogórka (Pseudoperonospora cubensis - nie wiem nazwa po polsku)
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jesień :) serio :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”