Zioła
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 kwie 2014, o 09:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zioła
Witam
Mam pytanie odnośnie zbierania ziół. Przeczytałem oczywiście, kiedy zbierać ale mam pewne pytanie.
Mamy już prawie wrzesień, chciałbym teraz zebrać i ususzyć pokrzywę, w celach herbacianych:)
Powiedzcie mi, czy to nie ma sensu? czy jest stanowczo za późno?
A drugie pytanie dotyczy melisy, mięty i lubczyka.
Czy też można zbierać tylko we wczesnych miesiącach a później nie ma sensu?
Na początku sierpnia ściąłem dużo melisy i mięty a już zdążyła odrosnąć i znowu można zebrać i ususzyć niezłą ilość.
Czy mam to ścinać i wywalać?
Pozdrawiam
Piotr
Mam pytanie odnośnie zbierania ziół. Przeczytałem oczywiście, kiedy zbierać ale mam pewne pytanie.
Mamy już prawie wrzesień, chciałbym teraz zebrać i ususzyć pokrzywę, w celach herbacianych:)
Powiedzcie mi, czy to nie ma sensu? czy jest stanowczo za późno?
A drugie pytanie dotyczy melisy, mięty i lubczyka.
Czy też można zbierać tylko we wczesnych miesiącach a później nie ma sensu?
Na początku sierpnia ściąłem dużo melisy i mięty a już zdążyła odrosnąć i znowu można zebrać i ususzyć niezłą ilość.
Czy mam to ścinać i wywalać?
Pozdrawiam
Piotr
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zioła
Można zbierać, ale jest zasada: surowiec powinien być zbierany w słoneczne dni. Jeśli we wrześniu jest ładna pogoda to jak najbardziej z młodych ziół warto zebrać liście, czy pędy. Proces suszenia może jednak sie wydłużyć, ale w lekko nagrzanym piekarniku przyspieszysz go 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam w ogrodzie w donicach: laur szlachetny, rozmaryn, tymianek oraz cytrynę skierniewicką i mandarynkę. Noce są coraz chłodniejsze. Kiedy każdy krzaczek najlepiej zabrać do domu? W ogrodzie (przy wschodniej ścianie) pięknie rosną, zabrane na zimę do domu nieco marnieją. Czy zabrać i już nie przestawiać, czy wynosić na dzień na południowy balkon? Jakie minimalne temperatury są w stanie wytrzymać?
- damek1718
- 1000p
Zostawić na zewnątrz. Są wstanie wytrzymać nawet 5 st.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- damek1718
- 1000p
Oczywiście na plusie