Witam . Z racji tego,że jest to mój pierwszy post chciałabym wszystkich serdecznie pozdrowić

. Od kilku lat moją pasją jest ogród a raczej roślinki głównie kwiatki. W związku z moja pasja wpadł mi do głowy

pomysł odnośnie założenia "mikro" szkółki.Znawców tematu bardzo prosiłabym o cenne rady na ten temat dosłownie wszystko.Mieszkam na wsi i mam spore podwórko, miejsce jakie mogłabym poświęcić to około 0,5 ha mam dostęp do wody-posiadam studnie głębinową, kapitał jakim dyponuję na rozpoczęcie mojej przygody to około 20 tys zł, wiem ,że to nie za wiele, ale każdy od czegoś kiedyś zaczynał.Proszę nie traktować mnie jako "bizneswoman karierowiczki" po prostu chciałabym(a wiem ,że jest to możliwe)połączyć pasje z zarabianiem kilku pieniążków, nie będzie to moje główne źródło utrzymani, więc proszę mnie nie traktować na zasadzie-mam 20 tyś zł, chce założyć szkółkę i wyciągać po 8 tyś zł miesięcznie.Dużo się naczytałam i książek i przeszperałam wujka google,ale bardzo bym chciała informacji ludzi którzy zaczynali ten biznes od początku i prowadza go dalej. Od czego zacząć, jakie rośliny,jak zabezpieczać przed zima,chorobami, niedomaganiami roślin,, gdzie sprzedawać i co jest na tzw. "topie" wszelakie kwestie formalności zalegalizowania szkółki.Na początku chciałabym zająć się tym "nieformalnie" przez co najmniej rok, następnie chciałabym to zalegalizować. Bardzo dziękuję za wyrozumiałość i proszę o cenne rady i informacji. Pozdrawiam Ania.