Ogórki - przetwory- przecier po łowicku
- anabelka23
- 200p

- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ogórki - przetwory- przecier po łowicku
A mi już się skończyły słoiki
Narobiłam się w tym roku ogórków, sałatek, pikli- jak nigdy. Chyba tylko ogórkami będę się żywić przez zimę
dzisiaj kolejne 8,5 kg przerobione. Dobrze, że już ogórki powoli padają, bo brak nie tylko słoików, ale i pomysłów na przetwory.
Mam na imię Ilona...
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
Mojej babci jak się kończyły słoiki to robiła kiszone na zupę w butelkach-tarła na tarce, dodawała troszkę soli,koperku i w butelki.Stary,dobry,zapomniany sposób.Trzeba tylko określić ilość pulpy bo w czasie fermentacji "rośnie".
Ja spróbuję spasteryzować kilka słoików z ogórkami na zupę ze świeżych ogórków ,która bardzo mi posmakowała.Ciekawe co z tego wyjdzie.
Ja spróbuję spasteryzować kilka słoików z ogórkami na zupę ze świeżych ogórków ,która bardzo mi posmakowała.Ciekawe co z tego wyjdzie.
Wyjdzie, wyjdzie.kaLo pisze:co z tego wyjdzie.
Ja kiszę w garnku kamionkowym całe ogórki z ilością soli taką , jak do kiszonych ogórków na zimę, czyli 2 łyżki stołowe na litr wody. Muszą dobrze ukisnąć. Następnie ścieram ogórki na grubych oczkach i pakuję do małych słoików po dżemie i pasteryzuję.
- minia821
- 500p

- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz a takie ukiszone i starte ogórki, jak już upchasz do słoików to czymś zalewasz?
Np. ta ukiszoną wodą czy świeżą?
Jeszcze nie robiłąm tak ogórków na zupę.
Np. ta ukiszoną wodą czy świeżą?
Jeszcze nie robiłąm tak ogórków na zupę.
Pozdrawiam Kaśka
Najpierw ładuję do słoiczków ściśle te " trociny " z tarcia ogórków prawie do pełna, a potem dolewam na wierzch wody z kiszenia tak do ok 2 cm od brzegu słoiczka. Zakrętki lekko dokręcam, by w trakcie pasteryzacji nadmiar powietrza znad ogórków mógł uciec ze słoiczka. Nie przetrzymuję spasteryzowanych słoiczków w gorącej wodzie lecz wyciągam gorące słoiki i natychmiast dokręcam zakrętki. Nie odwracam słoików do góry dnem, ponieważ kwas mlekowy w połączeniu z solą jest dość agresywny dla zakrętek i mogą one szybko korodować.
Nadmienić muszę, że tak przygotowany przecier, po odcedzeniu, nadaje się świetnie zimą również do sałatek jarzynowych .
I jeszcze jedna ciekawa uwaga, że do kiszenia na przecier przeznaczam różne, niewydarzone ogórki. Krzywe , zdeformowane lub przerośnięte. Tak, że przecier ogórkowy jest niejako produktem ubocznym przy zimowych zaprawach.
Nadmienić muszę, że tak przygotowany przecier, po odcedzeniu, nadaje się świetnie zimą również do sałatek jarzynowych .
I jeszcze jedna ciekawa uwaga, że do kiszenia na przecier przeznaczam różne, niewydarzone ogórki. Krzywe , zdeformowane lub przerośnięte. Tak, że przecier ogórkowy jest niejako produktem ubocznym przy zimowych zaprawach.
- minia821
- 500p

- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
ps. 7-10 minut pasteryzacji wystarczy?

ps. 7-10 minut pasteryzacji wystarczy?
Pozdrawiam Kaśka
Jako ,że zainteresowała mnie Wasza dyskusja na temat przecieru ogórkowego,znalazłem w internecie na ten temat dwa przepisy.
Pierwszy
na przecier z kiszonych ogórków,myślę że podobny do przepisu forumowicz.Jest to przepis na przecier po łowicku wpisany na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa,poniżej link
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zyw ... po-lowicku
Drugi
na przecier-nie wymagający uprzedniego kiszenia ogórków
http://www.garnek.pl/bunia/5942349/przecier-ogorkowy
Pierwszy
na przecier z kiszonych ogórków,myślę że podobny do przepisu forumowicz.Jest to przepis na przecier po łowicku wpisany na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa,poniżej link
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zyw ... po-lowicku
Drugi
na przecier-nie wymagający uprzedniego kiszenia ogórków
http://www.garnek.pl/bunia/5942349/przecier-ogorkowy
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To się odnosiło do pasteryzowania świeżych ,zielonych ogórków na zupę wg.przepisów:forumowicz pisze:kaLo pisze:co z tego wyjdzie.
https://www.google.pl/search?q=zupa+z+z ... e&ie=UTF-8
zaręczam że to bardzo smaczne i chciałoby się jeść nawet zimą.Czy ktoś ma doświadczenie z pasteryzowaniem słodkich,zielonych ogórków?
ps.
babcia robiła 2 sposób ale w butelkach.

czyż nie wygląda jak głowa smoka?