Ogórki - przetwory- przecier po łowicku

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Ogórki - przetwory- przecier po łowicku

Post »

A mi już się skończyły słoiki ;:173 Narobiłam się w tym roku ogórków, sałatek, pikli- jak nigdy. Chyba tylko ogórkami będę się żywić przez zimę ;:306 dzisiaj kolejne 8,5 kg przerobione. Dobrze, że już ogórki powoli padają, bo brak nie tylko słoików, ale i pomysłów na przetwory.
Mam na imię Ilona...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

Mojej babci jak się kończyły słoiki to robiła kiszone na zupę w butelkach-tarła na tarce, dodawała troszkę soli,koperku i w butelki.Stary,dobry,zapomniany sposób.Trzeba tylko określić ilość pulpy bo w czasie fermentacji "rośnie".
Ja spróbuję spasteryzować kilka słoików z ogórkami na zupę ze świeżych ogórków ,która bardzo mi posmakowała.Ciekawe co z tego wyjdzie.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kaLo pisze:co z tego wyjdzie.
Wyjdzie, wyjdzie.

Ja kiszę w garnku kamionkowym całe ogórki z ilością soli taką , jak do kiszonych ogórków na zimę, czyli 2 łyżki stołowe na litr wody. Muszą dobrze ukisnąć. Następnie ścieram ogórki na grubych oczkach i pakuję do małych słoików po dżemie i pasteryzuję.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz a takie ukiszone i starte ogórki, jak już upchasz do słoików to czymś zalewasz?
Np. ta ukiszoną wodą czy świeżą?
Jeszcze nie robiłąm tak ogórków na zupę.
Pozdrawiam Kaśka
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Najpierw ładuję do słoiczków ściśle te " trociny " z tarcia ogórków prawie do pełna, a potem dolewam na wierzch wody z kiszenia tak do ok 2 cm od brzegu słoiczka. Zakrętki lekko dokręcam, by w trakcie pasteryzacji nadmiar powietrza znad ogórków mógł uciec ze słoiczka. Nie przetrzymuję spasteryzowanych słoiczków w gorącej wodzie lecz wyciągam gorące słoiki i natychmiast dokręcam zakrętki. Nie odwracam słoików do góry dnem, ponieważ kwas mlekowy w połączeniu z solą jest dość agresywny dla zakrętek i mogą one szybko korodować.

Nadmienić muszę, że tak przygotowany przecier, po odcedzeniu, nadaje się świetnie zimą również do sałatek jarzynowych .

I jeszcze jedna ciekawa uwaga, że do kiszenia na przecier przeznaczam różne, niewydarzone ogórki. Krzywe , zdeformowane lub przerośnięte. Tak, że przecier ogórkowy jest niejako produktem ubocznym przy zimowych zaprawach.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
ps. 7-10 minut pasteryzacji wystarczy?
:wit
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Jako ,że zainteresowała mnie Wasza dyskusja na temat przecieru ogórkowego,znalazłem w internecie na ten temat dwa przepisy.
Pierwszy
na przecier z kiszonych ogórków,myślę że podobny do przepisu forumowicz.Jest to przepis na przecier po łowicku wpisany na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa,poniżej link
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zyw ... po-lowicku

Drugi
na przecier-nie wymagający uprzedniego kiszenia ogórków
http://www.garnek.pl/bunia/5942349/przecier-ogorkowy
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

forumowicz pisze:
kaLo pisze:co z tego wyjdzie.
To się odnosiło do pasteryzowania świeżych ,zielonych ogórków na zupę wg.przepisów:

https://www.google.pl/search?q=zupa+z+z ... e&ie=UTF-8
zaręczam że to bardzo smaczne i chciałoby się jeść nawet zimą.Czy ktoś ma doświadczenie z pasteryzowaniem słodkich,zielonych ogórków?
ps.
babcia robiła 2 sposób ale w butelkach.

Obrazek
czyż nie wygląda jak głowa smoka?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”