Świeżo założony trawnik i problemy

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
seboizm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 sie 2014, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Świeżo założony trawnik i problemy

Post »

Witam serdecznie,

Jestem świeżym posiadaczem trawnika i pojawiły się jak pewnie u wszystkich początkujących problemy pytania wątpliwości.
Mianowicie trawnik był założony w czerwcu i wszystko wyglądało super ładnie wzrósł był koszony i wałowany.
Nie stosowałem żadnych nawozów. Regularnie codziennie na wieczór podlewałem i co teraz :-(

Mianowicie po jakimś czasie w jednym miejscu pojawiły się chwasty tj. perz min. koniczyna itd. człowiek w sklepiku tzw. zaufanym polecił mi "Chwastox Trio 540 SL" wówczas trawnik był zielony i miał zarówno perz koniczynę jak i ładny zielony trawnik.
Po zastosowaniu wyżej wymienionego "Chastox Trio 540 SL" nic się nie stało ale minęło od tego czasu 1,5 tygodnia i widzę że pojawiły się zółte placki w niektórych miejscach a perz jak był tak jest zniknęła tylko koniczyna jest żółta i obumiera.
Staram się regularnie kosić żeby pozbyć się perzu (podobno to jedyna metoda :-( tak przynajmniej wszędzie piszą.
Dodatkowo mam kreta który regularnie na razie na szczęście wychodzi w rogu działki cały czas w tym samym miejscu.
I mój ból serca jest taki z ładnego (na początku z chwastami) trawnika mam trawnik żółto/zielony z perzem i kretem. Perz jak to perz rozmnaża się na potęgę a dosiewki trawy nic nie dają. Tak samo wałowanie nie pomaga na krzewienie trawnika.
Teraz na kreta zamówiłem "Kretox bariera" ale zaczynam się zastanawiać czy go stosować czy to jeszcze bardziej zniszczy to co mi zostało po trawniku. Dodatkowo myślę czy nie warto wzmocnić ziemi i zastosować jakiś nawóz - ale czy to nie spali mi trawnika już całkiem??????
Prośba o pomoc poradę.....

Pozdrawiam
seboizm
ania20210
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 sie 2014, o 09:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Świeżo założony trawnik i problemy

Post »

Witam, pierwszym błędem było zastosowanie Chwastoxu na trawnik, ponieważ jeżeli chcesz się pozbyć koniczyny itp należy zastosować opryski typowo przeznaczone do trawników, które działają na chwasty, a nie uszkadzają trawnika np Starane lub Bofix.
Uważam, że najlepszym sposobem na pozbycie się kreta, a jednocześnie niezniszczenie trawnika do końca jest użycie np Pożegnanie z kretem.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W pierwszym roku nie stosowałabym nawozu. Poza tym teraz raczej już się go nie stosuje. Ja ostatnie nawożenie robię w połowie lipca. Użycie Chwastoxu faktycznie było błędem. W pierwszym roku u mnie też wychodziły chwasty. Perz usuwaliśmy ręcznie. Przez cały pierwszy sezon. W drugim roku też trochę się pokazał ale już w mniejszej ilości. Nawóz też stosujemy. Do tej pory ( trawnik ma trzy sezony) był to Agrecol szybki efekt dywanowy (od drugiego sezonu). Próbowaliśmy też do trawnika zachwaszczonego ale to nic nie dało. W przyszłym sezonie przerzucimy się na próbę na Substral. Mam wszystkie inne nawozy tej firmy i jestem zachwycona. Także z trawnikiem też spróbuję. Koszenie faktycznie trochę pomaga. Myślę że trzeba dać trawnikowi odpocząć i nie stosować już na nim chemii w tym sezonie tylko poczekać do przyszłego roku.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ania20210 pisze:Witam, pierwszym błędem było zastosowanie Chwastoxu na trawnik, ponieważ jeżeli chcesz się pozbyć koniczyny itp należy zastosować opryski typowo przeznaczone do trawników...

Od kiedy Chwastox uszkadza trawnik?
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”