przeszukałam forum w poszukiwaniu odpowiedzi na dręczące mnie pytanie lecz niestety nie znalazłam, dlatego założyłam osobny wątek. otóż wiosną zakupiłam kilka bulw begonii (stojących + wiszących) po czym wsadziłam do doniczek. Najpierw - ze względu na zimno były w domku a potem - w już cieplejsze dni zostały przesadzone do większych doniczek na balkonie (werandzie). Byłam naprawdę szczęśliwą posiadaczką (nadal jestem) wysokich begonii, o grubym pędzie, dużej ilości liści - a niestety małej ilości kwiatów. i to mnie bardzo smuci. Gdyż podobaja mi się te kwiaty - bardzo - a jest ich tak mało. Kolory są cudowne, od białego, poprzez żólty, pomarańczowy i różowo - biały. Ale niestety pojawiło się po kilka kwiatków, kilka pąków nadal jest - i to wszystko. Jesień się zaczęła, więc chyba trzeba będzie wyciągnąć je z doniczek i przechować do wiosny.
Chciałabym wiedzieć, co mam robić wiosną aby mieć odwrotne proporcje - więcej kwiatów a mniej liści. Faktem jest ze sama roślina prezentuje się całkiem calkiem- z dużymi soczystymi liśćmi. Dodam, ze podlewałam nawozem dla kwitnących kwiatów balkonowych.
proszę o rady.. gdyż nie za duzo wiem o begoniach, wcześniej kupowałam na targu już rozrośnięte egzemplarze z masa kwiatów. Chciałam poeksperymentować z kolorystyką, lecz mój eksperyment się za bardzo nie powiódł

Pozdrawiam słonecznie

Lucyna