Żarłoczne zielone gąsiennice

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 23:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Żarłoczne zielone gąsiennice

Post »

Witajcie, od ponad 2 miesięcy mam mini ogródek na balkonie i zauważyłam że na liściach szczególnie mięty, poziomek, stokrotki afrykańskiej, rzodkiewce i sporadycznie rozchodniku okazałym przybywa powygryzanych dziur, co jest sprawką zielonych gąsienic. :evil: Mendy te mają od 1 -2 cm przypominają gąsienice błyszczki jarzynówki lub piędzika przedzimka, ze zdjęć w internecie to te gąsienice są bardzo podobne. Dziur przybywa po nocy, w dzień chowają się przed skwarem na dolnej stronie liścia, zwisając z nich niekiedy. Jest ich coraz więcej i widzę nawet ostatnio takie mini mini 3mm szarawe gąsieniczki. póki co zbieram je ręcznie, ale rosną w siłę, te malusieńkie są jak na razie nie do wybrania... Znacie jakieś ekologiczne opryski na to tałatajstwo ;:134 ????

Obrazek
Obrazek

Poza tym podejrzewam że jakaś choroba grzybowa atakuje moje rośliny bo usychają stopniowo liście, teraz w te upały balkon nagrzewa sie do 50 st jak wskazuje termometr więc łatwo nie jest... zrobiłam oprysk z czosnku ale nic to nie dało tak naprawdę...
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Re: Żarłoczne zielone gąsiennice

Post »

Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 23:04

Post »

Dzięki za podpowiedź :wink: choć nadal liczę na to że odezwie się jeszcze któś kto ma osobiste doświadczenia z dokładnie tym samym gadem
Slaw
50p
50p
Od: 28 lis 2013, o 13:18
Kontakt:

Post »

To coś z rodziny miernikowcowatych . Nazwa pochodzi od sposobu przemieszczania się larw "odmierzają drogę" stawiając odnóza tylne za przednimi , wyginając przy tym środkowy odcinek ciała w łuk
Dla ogrodnika nie ma złej pogody, jest tylko zły ubiór
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”