Trawnik potrzebuje ratunku

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
cosimo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lip 2014, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Trawnik potrzebuje ratunku

Post »

Witam Szanownych Forumowiczów!

Szukałem podobnego tematu na forum jednak zdaje się,że wykombinowałem coś takiego z moim trawnikiem, czego nie mogę znaleźć w omawianych już wcześniej postach. To równiez moja "pierwsza przygoda" z trawą, dlatego proszę o wyrozumiałość i poradę w mojej sprawie.

Trawnik założony w zeszłym roku, gatunek trawy to "Sahara". W tym roku nawiozłem trawnik nawozem Fructus "antymech" (skład: Azot (N): 12%
Fosfor (P2O5): 5%, Potas (K2O): 7%, Magnez (MgO): 3%, Siarka (SO3): 22%, + mikroskładniki (bor, miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk).
Dodatkowo rozrzuciłem na trawniku (w sumie ok. 800m2 trawy) mikoryzę, ale to było w maju, nawożenie koniec maja/początek czerwca.

Po nawożeniu, odpowiednio obficie podlałem trawę i faktycznie zazieleniła się w ciągu kilku dni nie do poznania. Stała się soczysta, gęsta, a po skoszeniu (po ok. 4-5 dniach) była niczym z rolki:) Po kolejnym tygodniu zauważyłem, że na trawie robią się pasy trawy ładnej, soczyście zielonej i nieco bledszej, wpadającej w kolor zielony-żółty. Stwierdziłem że to miejsca,które ominąłem siewnikiem i po kolejnym koszeniu nawiozłem "ominięte miejsca". Później znowu obficie podlałem. Prez chwilę - kilka dni - było OK.
Przyszły upały i w ciągu dosłownie 2-3 dni z trawnikiem stała się tragedia, trawa wyblakła, miejscami się zasuszyła, miejscami pozostała zielona: Obrazek

Zdjęcie może nieostre ale głównie chodzi o kolory jakie mam teraz: od soczystej zieleni (1) poprzez wyblakłą zieleń (2) do wyraźnie żółtej(3) i skończywszy na zupełnie suchej (4).

Co teraz zrobić,aby przywrócić jednolita zieleń trawnika? Gdzie popełniłem błąd? Przeczytałem kilkadziesiąt postów na temat trawy i czy to przypadkiem nie jest jakiś grzyb czy inna choroba trawy?
Z góry serdecznie dziękuję za porady!!!
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: TRAWNIK WE WSZYSTKICH ODCIENIACH ZIELONEGO MARNIEJE W OCZACH

Post »

Błędem było obfite nawożenie trawnika azotem. Podwójna dawka 12% N i ostatnia przed upałami - efekt sucha trawa, która może być już spalona.
Takie nawozy 12% N podajesz wiosną, a nie teraz i wcześniej jak jest już gorąco. Teraz powinieneś podawać coś co ma 4-5% N, a i bardziej iść w PK.

A i nawóz podajesz raz na 4 tyg, a nie co chwilka.
cosimo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję z aodpowiedź. Jaka rada więc aby przywrócić "stan używalności" trawnika? Wygrabić suche miejsca i zasiać ponownie trawę? Czy wygrabić i poczekać?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeżeli wypaliło na amen to najprościej zasiać nową trawę w tych placach.
Jeżeli system korzeniowy żyje i coś wybija to można poczekać jeszcze chwilkę ale raczej nie ma szans by trawa odbiła.

Tak po zdjęciu to słabo widać i nie mogę powiedzieć dokładnie co i jak ale widać, że ta trawa nie do końca jest wypalona więc próbuj jej lać wodę tak ok. 4-5L/m kw w gorące dni i ok. 3L/m kw.
Może odbije jeszcze.
Jakby odbiła to spróbuj ją zasilić później czymś z większą ilością PK by system korzeniowy wzmocnić i rozbudować.

Wiosną jako pierwszy nawóz możesz dać Salmag lub Saletra amonowa, później polifoska 5 albo unifoska (chyba II bo ma po 9% każdego składnika) albo inne lubofoski itp. mające po 4-9%. Latem jak chcesz nawóz dawać to ogranicz ilość N i idź w stronę PK. Jesienią tak koniec września to już tylko PK.
cosimo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Trawnik potrzebuje ratunku

Post »

Witam
Dziękuję za porady. Praktycznie od tygodnia pada codziennie i nie musze nic podlewać, mam wrażenie,że wody trawa ma teraz aż zanadto. W każdym razie zastosuję się do wskazówek. Ze względu na to,że - tak jak pisałem wcześniej - to mój pierwszy trawnik mam pytania: jaki preparat z odpowiednią ilością PK jest polecany w takich przypadkach jak mój i czy jest jakaś rada na wyrównanie "odcieni zielonego koloru" jaki mam w trawie teraz - szczególnie jest to widoczne po takich deszczach: część trawnika rośnie szybko, zieleń jest soczysta, a inne miejsca są bladozielone - czy to jest właśnie efekt zbyt obfitego nawożenia azotem?
Dziękuję za cierpliwość :D
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Trawnik potrzebuje ratunku

Post »

Za dużo N spowodowało podpalenie lub wypalenie trawy i jak pada deszcz to tam gdzie dawka była normalna trawa będzie ciemno zielona i będzie rosła jak szalona, a tam gdzie przedawkowałeś nic nie będzie się działo kilka źdźbeł się zazieleni lub żółto będzie bo nie ma co rosnąć. Jak będzie odbijać to się zacznie zielenić powoli. Tyle, że wypalona trawa nie potrzebuje N.

Tarnogran PK w hurtowni rolniczej lub jakikolwiek inny nawóz z centrum ogrodniczego mający w składzie PK bez N.

Taki nawozik letni to np. Unifoska II z N ale tylko 4% i PK po 12%
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”