Dlaczego owoce nie chcą dojrzeć?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
mrufek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lip 2013, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dlaczego owoce nie chcą dojrzeć?

Post »

Witam. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu problemu. W zeszłym roku na jesień posadziłam sadzonki czarnej maliny, które przyniosła mi koleżanka. Z trzech zimę przeżyła jedna, najmocniej ukorzeniona. Na wiosnę bardzo ładnie zaczęła rosnąć, wypuściła kwiaty nawet wcześniej od malin koleżanki. Teraz kiedy koleżanka przynosi mi swoje już dojrzałe owoce, moje maliny są cały czas wielkości połowy małego paznokcia i ciągle są jakby w połowie okresu dojrzewania. Nawet nie robią się czarne. Jakby zatrzymały się w rozwoju, od ponad trzech tygodni są na tym samym etapie. Nie rosną, ale też nie opadają. Roślina jest zielona i też nie wygląda na chorą. Stanowisko na jakim rośnie malina jest słoneczne i umiarkowanie wilgotne.
Awatar użytkownika
halys
200p
200p
Od: 5 wrz 2011, o 14:25

Re: Dlaczego owoce nie chcą dojrzeć?

Post »

Ja tam znawca nie jestem, ale to pewnie wskazuje na brak składników pokarmowych w glebie. Nie wiem tylko czy na tym etapie można jeszcze nawozić nawozami sztucznymi. Ja swoje podlewam rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw (bo jak mam nawozić sztucznie to już wolę kupić gotowe owoce).
Życie, Ty wariacie...
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

mrufek pisze:Nie rosną, ale też nie opadają. Roślina jest zielona i też nie wygląda na chorą.
Chyba jednak chora, a czarne są wraźliwe. Główny podejrzany to zamieranie pędów; niewiele teraz możesz zrobić- dopiero na wiosnę oprysk na młode pędy: tak ze dwa opryski kiedy mają 10-15 cm(wtedy co kropisz truskawki na szarą pleśń i tym samym).
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobrze obejrzyj owoce, rośliny - może to szkodnik, np. zmiennik lucernowiec. Malina nie powinna tak się zachowywać , biorąc pod uwagę, że koleżanki już owocuje. Jeśli byłby niedobór składników odżywczych cała roślina mogłaby wykazywać objawy niedoboru, np, skarlacenie, poskręcane pędy, nekrozy lub przebarwienia. Wtedy można powiedzieć ze drobne owoce są niedoborem jakiegoś mikroelementu. Zdarza sie , zę małe owoce, ale zdeformowane sa objawem wiriozy, np. fitoplazma karłowatości.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”