Opadające śliwki z węgierki - czy to z powodu przymrozku? -

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Opadające śliwki z węgierki - czy to z powodu przymrozku? -

Post »

Dzień dobry,

na początku Maja był u mnie przymrozek -5 stopni. Teraz opadają mi masowo malutkie śliwki węgierki i troche jabłka. Czy to z powodu tego majowego przymrozku ?? Ona wtedy kwitła i częśc od razu spaliło reszta zielona została.

Tak to wygląda - http://s10.postimg.org/obycucy49/1_A.jpg

tu po przecięciu na pół - http://s10.postimg.org/mivg61cxl/image.jpg

Co o tym sądzicie?
jagusia111

Re: Opadające śliwki z węgierki - czy to z powodu przymrozku? -

Post »

Drzewa owocowe zawsze zrzucają część najsłabszych zawiązków. Wg mnie to nie są uszkodzenia mrozowe.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

tak, tylko że mi ich naprawde sporo opadło.

Czy jest mośliwość że tak duży mróz poraził w jakiś sposób to ci już się zawiązało ? One sa w dotyku takie miękawe jakby ugotowane.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie, teraz to nie z powodu przymrozku. Podstawowy powód, to "opad świętojański", drugi- szkodnik. Po owocnicy opadają zaraz po kwitnieniu; teraz i później po owocówkach. Poszukaj czarnej kropki na owocu, to dowód infekcji.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

U mnie zaczęły opadać zaraz jak sie takie malutkie zielone pojawiły (jak na tym foto powyżej).

Jeszcze tydzień temu opadały ale teraz juz nie. Zostało mi na drzewie raptem z 5 śliwek !

Co radzisz, potraktować węgierke za rok jak bedzie kwitła
Calypso 480 SC żeby miec ten problem z głowy ? Słyszałem że trzyma 3 tygodnie.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Chyba może być; nie wiem co będzie dopuszczone w programie ochrony za rok. Ale za kilka tygodni, no owocówkę, oprysk na pewno trzeba będzie powtórzyć.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Slaw
50p
50p
Od: 28 lis 2013, o 13:18
Kontakt:

Post »

A nie ma czasem za sucho?. Opadanie owocu to norma ,w sadach nawet specjalne opryski na przerzedzenie zawiązków stosują albo ręcznie przerywają te najsłabsze. Natomiast jeśli jest za sucho to drzewo zrzuci część owocu w obawie o siebie.
Dla ogrodnika nie ma złej pogody, jest tylko zły ubiór
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

maryann pisze: Ale za kilka tygodni, no owocówkę, oprysk na pewno trzeba będzie powtórzyć.
U mnie juz teraz nie ma co pryskac bo co mialo opaśc to opadło. Tylko 5 śliwek mi na drzewie zostało

@Slaw
sucho to nie bo trochę nawet ostatnio o padało. Coś mi sie wydajeże to prędzej to robactwo o którym maryann wspomniał. Chociaz na fotkach robaka nie widzę

Obrazek

Obrazek
Slaw
50p
50p
Kontakt:

Post »

to może choróbsko. Węgierki są bardzo wrażliwe na choroby
jagusia111

Post »

W zakresie terminów wykonywania oprysków na różne szkodniki można zaglądać na stronę internetową PIORIN zakładka sygnalizacja. Tam w miarę na bieżąco podają zalecenia odnośnie szkodników i chorób grzybowych w różnych uprawach. Jak nie ma danej uprawy w swoim regionie to trzeba szukać w innych. Terminy są podobne. Inne trochę dokładniejsze źródło to portal dla sadowników. Wystarczy w wyszukiwarkę wpisać hasło komunikaty sadownicze i wybrać link do e-sadow... Te komunikaty są wydaje mi się dokładniejsze. Można również częściowo skorzystać z zaleceń dotyczących proponowanych śor. Piszę częściowo bo z tego co się orientuję to chyba podawane są środki danego producenta, który ma swoje stacje monitorujące i na ich podstawie opracowywane są komunikaty. Zawsze można też sprawdzić jaki składnik główny posiada zalecany środek i np. poszukać jakiegoś innego generyka, który będzie nam odpowiadał.
Slaw
50p
50p
Kontakt:

Post »

Poczytaj o torbieli śliw.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”